Nu aveam inspirație pentru scris azi și voiam să închid browserul, pe ideea decât un articol prost mai bine niciun articol, dar mi-a venit o idee citind Nu v-aţi plictisit de aşa mult „conţinut”? Și ideea e simplă, problema nu e că se produce mult conținut, ci că se produce prea mult conținut prost, de umplutură, cam peste tot, nu doar pe social media.
Hai să o luăm logic, câte bloguri mai ai timp să citești zilnic? Câți influenceri poți să urmărești pe Story? La câte platforme de video streaming merită să te abonezi, și câte seriale poți urmări? Câte jocuri poți juca? Cât de multă muzică poți asculta?
Și toate astea în timpul liber, presupunând că mai și muncești, mănânci, dormi, îți crești copiii, mai faci sport sau te plimbi. La cât de mult conținut avem de consumat peste tot ar trebui să fie și ăsta un job plătit, consumator de conținut.
Îmi amintesc vremurile când așteptai ca formația preferată să scoată albumul ăla tare, sau când apăreau 2-3 filme bune pe an, sau când pentru un episod preferat din serialul favorit trebuia să aștepți ziua și ora difuzării, sau când strângeai bani timp un an pentru a cumpăra jocul preferat. Acum avem acces la muzică, filme, seriale și jocuri doar cu un clic, și asta uneori ne blochează, în loc să ne facă bine.
Sunt oare singurul care a stat jumătate de oră căutând un film bun și nou pe Netflix, HBO și Disney, pentru ca la final să meargă la culcare, obosit de atâta căutat?
Până și eu pe blogul de față am mai rărit frecvența articolelor, am ajuns de la 1 pe zi la 2-3 pe săptămână. Uneori pentru că nu am timp, dar de cele mai multe ori pentru că nu mai am idei care să merite un articol.
Și totuși, e o pâine de mâncat în majoritatea nișelor, profitând de explozia de conținut. Viitorul zic eu că va fi al creatorilor de conținut care știu să rezume foarte bine informații, să facă recomandări pertinente de muzică, filme, seriale, cărți, jocuri, orice. Problema nu e crearea conținutului, ci atragerea și păstrarea audienței, sintetizarea informațiilor, diferențierea de ceilalți care fac gălăgie în domeniul tău.
Nu mă credeți? Întrebați-vă de ce newsletterele cu știri din diverse domenii au revenit din nou la modă. De ce lumea caută la greu pe Google articolele cu top 10 recomandări de…., de ce prind compilațiile cu faze amuzante pe Youtube. E simplu, oamenii nu mai au timp să consume tot, și caută scurtăturile.
Nu vreau sa dau exemple despre altii, vorbesc despre comportamentul meu: citesc 5-7 paragrafe si trec la derularea urmatoare, iar citesc cateva. Da, e graba, doar la manuale tehnice citesc fiecare alineat !
Faza cu “am stat sa caut juma de ora un film pe Netflix/HBO/Amazon” nu e valabila la mine. In cazul meu, am o lista cu filme, cu carti si cu spectacole pe care trebuie sa le vad. Din N motive. Asa ca merg la sigur.
Deci chestia asta tine si de organizare. Eu nu mai cumpar carti random, ci sunt informat pe nisa aia, asa ca stiu exact cand apare ceva nou de la autorii mei preferati, stiu ce carti bune au aparut in genul meu literar preferat.
Informatia inseamna putere. Dar TU, ca cetatean, consumator, utilizator, trebuie sa stii ce sa faci cu ea. Cand iti apare in feed o parere despre filmul X, mergi repede si noteaza-l. Lasa-l acolo, sa fie!
Îmi pare firesc să încerci mereu să apuci calea cea mai ușor de urmat și este mai simplu să o găsești învățând din experiența altora. Chiar și din conținutul prost, de umplutură, poți trage anumite învățăminte …
Da, poți învăța că nu e bine să creezi conținut prost. 🙂