Netflix testează prin diferite regiuni tot felul de reguli prin care vor să împiedice password sharing-ul, adică conectarea simultană la contul de Netflix de pe diverse dispozitive, din locații diferite. Nu prea le iese, dar ei tot insistă, de exemplu zilele trecute au afișat pe site-ul din SUA niște reguli pe care ulterior le-au șters, spunând că nu erau pentru utilizatorii din State. Le-au șters după ce mulți utilizatori s-au plâns peste tot că își vor închide conturile. Mulți și bravează, dar nu m-aș mira să le scadă numărul de abonați cu 10-20%, dacă vor aplica regulile la nivel global.
Metoda lor? Vor să te pună să folosești Netflix doar pe wifi-ul de acasă, iar dacă intri de pe alt IP sau de pe altă rețea wireless va trebui să generezi un cod din cont. Bonus, dispozitivele de pe care te conectezi la Netflix trebuie să se conecteze la wifi-ul de acasă măcar o dată la 31 de zile. Amuzant, nu?
Faza e în felul următor, acțiunile Netflix au picat cu 60% în 2022, și managementul încearcă tot felul de strategii pentru a reduce cheltuielile și a crește încasările. Loc de crescut prin Vest nu prea mai au, și au ajuns la concluzia că dacă convertesc o parte din utilizatorii care folosesc la comun un cont în clienți plătitori vor crește încasările cu un procent mai mare decât numărul abonaților care își vor închide conturile. E un calcul riscant, cred eu.
Problema Netflix nu e împărțitul parolei, deși e adevărat că îi afectează la încasări, undeva la 15-20% din utilizatori au zis că împart conturile. Problema lor este că ei s-au ridicat pe tema asta de la început, încurajând datul parolei, pe vremea când nu aveau concurență și voiau să crească cu orice preț. Și lumea s-a obișnuit cu asta, discuțiile acum se învârt în jurul Dacă plătesc abonamentul premium ca să mă uit de pe 4 dispozitive simultan vreau să pot face asta, fără steluțe și coduri. Nu mai zic de familiile unde membrii nu locuiesc toți împreună, de copiii plecați la facultate, de cei care călătoresc des, de utilizatorii care se uită la Netflix doar de pe mobil sau tabletă etc.
Problema lor principală este conținutul, a doua temă discutată este numărul mare de seriale anulate în ultimul timp, și cum multe dintre ele dezamăgesc calitativ. Circulă și memes pe tema asta, nu te atașa prea mult de un serial pe Netflix, că sunt șanse mari să anuleze sezonul 2. Ori dacă nu ai seriale bune constant, dacă anulezi serialele după 1 sezon, pentru ce ar plăti mereu utilizatorii abonamentul, doar ca să ruleze ceva pe fundal?
Și asta ne duce la a treia problemă, concurența. Netflix sunt în faza în care trebuie să facă profit cu orice preț, dar concurența încă nu, și vine din spate, finanțată puternic și oferind discounturi, fără prea multe limite (momentan). Până și la noi, în estul Europei, ai acces legal acum la Netflix, HBO Max, Disney Plus, Amazon Prime, SkyShowtime în curând, și cred că mai sunt 1 sau 2 servicii care îmi scapă acum. Majoritatea serviciilor sunt mult mai ieftine și permit mai mulți utilizatori simultan.
În România dacă vrei conținutul la calitate maximă, 4K, trebuie să plătești 12 euro lunar la Netflix, 5.8 euro Disney Plus, 5 euro HBO Max sau 3 euro la Amazon Prime. Toate serviciile mai au și promoții, de exemplu Disney era 300 lei pe un an, la lansare.
Cum am mai scris, deja piața e foarte aglomerată, iar Netflix nu mai are exclusivitate. Lumea s-a schimbat, mult. În condițiile astea, până nu apar superserviciile unde plătești un singur abonament și ai acces la toate de mai sus probabil ne vom îndrepta spre utilizarea alternativă a serviciilor de streaming, plătești câte o lună, în funcție de ce seriale și filme noi urmează să apară.
Oricum, cine are timp să se uite la toate filmele și serialele, de pe toate platformele?
Bonus, o analiză bună despre ascensiunea Netflix.
Am scris și eu pe subiect și, văzând ce reacții sunt de la utilizatorii de pe grupurile dedicate platformei, nu mi-ar fi mirarea ca procentele să sufere schimbări majore dacă vor lua o astfel de decizie.
Părerea mea e că momentan testează piața prin țări obscure și pulsul publicului. Prin State posibil să piardă mulți clienți, prin Europa mai puțini.
Eu mai folosesc și torentele pentru că sunt seriale care sunt exclusive pe alte servicii de streaming. Dacă ai plăti abonamente la toate ti-ai goli buzunarul.
De asta am zis și eu că probabil le vom folosi alternativ, nu ai timp să te uiți la toate lunar.