fbpx

Știați că v-a crescut puterea de cumpărare?

Era să scap paharul de Moet din mână, de bucurie că ne-a crescut puterea de cumpărare. Și poate nu aș fi aflat că o ducem mai bine, dar ne-a reamintit domnul Cîțu.

Vă întrebați de ce cheltuiți 500 de lei la supermarket și când ajungeți acasă constatați că frigiderul tot gol rămâne? E de la puterea de cumpărare crescută, vă zic eu.

Nici alocații crescute nu vă mai trebuie dacă aveți copii, mai bine să dați banii de alocații pensionarilor speciali, că o duc greu cu câteva mii de euro pensie după 15-20 de ani de muncă.

Să nu fim ipocriți, PNL-ul și USR-ul au gestionat destul de bine perioada de pandemie. Problema e alta, că politicienii se îndepărtează de populație, nu mai simt pulsul nației, și la cum evoluează lucrurile intenția de vot pentru partidele astea coboară rapid. În bula lor au impresia că au luat cele mai bune măsuri, că românii o duc mai bine ca acum un an. Dacă îi critici au impresia că ești împotriva lor, nu că le sesizezi unde greșesc.

În realitate prețurile cresc galopant, unele produse și servicii sunt mai scumpe cu 10-20% față de anul trecut, nu mai zic de construcții, unde am auzit și de creșteri între 50 și 100% la unele materiale. Asta nu e vina guvernului, că prețurile sunt stabilite de economie.

Totuși, când oamenii se uită cu îngrijorare că salariile sunt la fel ca acum 2 ani, că pensiile nu le ajung pentru traiul minim, multe domenii sunt puse pe butuci, dar costurile reale ale traiului zilnic tot cresc, e o mare tâmpenie să le spui în față că de fapt ei pot cumpăra mai multe chestii, dar nu își dau seama. Cum ar veni, voi o duceți mai bine, dar nu știați asta.

Hai să facem și un sondaj rapid aici, voi o duceți mai bine ca în 2019? V-a crescut puterea de cumpărare? Aveți mai mulți bani în buzunar? (2020 nu se pune, e un an pe care toți vrem să îl uităm).

Recomandă

6 Comentarii

  1. Se pare că ne iau de proști pe față.Personal am făcut un experiment, pentru același câteva bunuri de larga consum am dat acum 122 de lei în timp ce acum 2 ani am dat 98 de lei ???

  2. Da, per ansamblu a crescut puterea de cumpărare în ultimii ani, mai ales pentru că au crescut salariile – în învățământ, în administrația publică și în construcții (prin scutiri de taxe). Practic o pătură a populației câștigă semnificativ mai mult. Au crescut și prețurile din motive variate, dar din ce aud în jur bilanțul e pozitiv. Normal că nu a crescut puterea de cumpărare pentru fiecare individ, că n-are cum; și nici n-are legătură doar cu un guvern anume. Un lucru pe care lumea ar trebui să-l înțeleagă e că politicienii nu vor lua măsuri nepopulare și nu vor gândi pe termen lung – populația per ansamblu e needucată și n-ar înțelege niște măsuri ale căror rezultate se vor vedea abia peste 10 ani.

    E comod să vorbești de supermarket, dar e ca și cu economiile – dacă nu ești calculat și nu ești disciplinat cu mâncarea vei cheltui mult mai mulți bani. Plus că coșul meu nu e la fel cu al tău și nu trebuie să fie neapărat tot mai ieftin în timp – poate la un moment dat mi-am propus să mănânc cașcaval mai bun și mai scump. Pe lângă asta, puterea de cumpărare n-are legătură cu materialele de construcții, e complet irelevant.

    Astea oricum sunt niște cifre prelucrate statistic, poți trăi mai bine sau mai rău din compelt alte motive decât cele care duc la acele concluzii.

    • Au mai fost niște discuții și pe Facebook. Da, de exemplu dacă ești pe val cu a ta carieră, undeva între 30-45, sunt șanse mari să îți fi crescut veniturile, indiferent că e pandemie, criză sau perioadă cu inflație mare. Și oricine are o minimă idee despre politică știu că orizontul e de 4-5 ani, până la următoarele alegeri, trebuie să livrezi proiecte vizibile în timpul ăsta.

      Totuși, să le zici oamenilor că pot cumpăra mai mult, când toți se plâng că de fapt prețurile au explodat… Orice creștere de prețuri influențează puterea de cumpărare, că sunt conectate. Crește costul transportului din China? Într-o lună descoperi că telefoanele sunt mai scumpe cu 10%. Crește prețul echipamentelor IT? Cresc și costurile serviciilor prestate cu acele echipamente, că firmele nu lucrează pe datorie…

      • Păi unii pot cumpăra mai mult – de exemplu angajații la stat cărora li s-au mărit salariile -, e o chestie statistică, n-ar trebui să o ia nimeni personal. Dacă din n motive nu ți-a crescut salariul normal că nu ai o putere de cumpărare mai mare tu personal, dar nu asta înseamnă datele statistice.

        Multe obiecte sunt mai scumpe acum (de un an încoace, gen) din cauza pandemiei, din cauza producției, stocurilor sau chiar a inflației. Eu de asta zic că lucrurile astea se văd pe intervale de câțiva ani, nu că acum cumperi mai multe decât acum 12 luni, nu așa funcționează. Chestia e că unele prețuri sunt ținute sus din cauza cererii, așa că mai trebuie și consumatorul să-și schimbe afinitățile.

        • Ok, renunți la gadgeturi, la haine, dar utilitățile, serviciile, mâncarea, de astea tot ai nevoie. Pe ce zici tu de exemplu se aplică chiriile, au stagnat sau scăzut prin unele zone, că în multe domenii se poate lucra remote și corporatiștii au plecat la țară sau în orașele mici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *