fbpx

De ce italienii au multe recenzii proaste la restaurante

Dacă tot s-a băgat bacșișul pe nota de plată și la noi, legal, mi-am amintit o fază legată de recenziile la restaurante în Italia, mai ales pentru restaurantele turistice. Multe din ele au recenzii proaste, și pe Google, și pe Tripadvisor, și la început nu îmi explicam de ce. Mâncam în ele, prețurile erau ok, mâncarea decentă, servirea bună, chiar excelentă dacă rupi câteva cuvinte în italiană, dar jumătate din recenzii slabe, de 2-3 stele din 5.

Faza e asta, în Italia e plin de turiști americani, care sunt obișnuiți cu sistemul american, unde chelnerii zâmbesc mereu și fac orice ca să te simți bine, pentru bacșiș. În Italia multe dintre restaurante sunt afaceri de familie, unde lucrează patronul cu niște rude, și ei nu se simt obligați să se poarte exagerat de frumos cu turiștii. Te tratează corect, te servesc cum trebuie, îți aduc nota de plată și aia e, dacă mai vii bine, dacă nu ei oricum au clienți, la restaurantele bune se mănâncă de multe ori pe bază de programare, și pentru prânz, și pentru cină.

O altă chestie faină este că restaurantele nu sunt deschise toată ziua, ai 2-3 ore la prânz, 2-3 ore la cină și gata, în rest fiecare la el acasă. Asta e valabilă mai ales în orașele mici, dar am pățit și prin orașe mari. Te-ai trezit tu la 4 după-amiaza că vrei Penne all’arrabbiata? Ghinion, aștepți până la cină, mergi la un fast-food sau te mulțumești cu un panino de la alimentară, și mâine la ora 1 ești la masă, când se deschide restaurantul.

Evident, există și tourist traps, restaurante cu mâncare și prețuri proaste, servire foarte slabă, dar eu am învățat să filtrez acum recenziile, dacă sunt recenzii lăsate de americani care se plâng de comportamentul ospătarilor de regulă le ignor. În plus, ca de obicei, cel mai bine se mănâncă acolo unde mănâncă localnicii.

Recomandă

2 Comentarii

    • Eu de obicei încep cerând de la hotel sau proprietarii de Airbnb, unde se mănâncă în zonă. Dacă e oraș pe care doar îl vizităm caut și pe Tripadvisor, Google, bloguri (înainte să ajung acolo) dar mai întreb și localnicii când intru în vorbă cu ei, de exemplu când cumperi ceva de la un magazin.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *