fbpx

Cum deosebim o reclamă mincinoasă de una onestă

Dacă tot mă învârt prin zona asta a marketingului am auzit de multe ori acuze de genul ‘marketing = vrăjeală și prosteală, datorită vouă se vând toate prostiile pentru populatie și asa vă luați bănuții’. Am devenit imun la ele, cu oamenii de genul ăsta nu prea ai ce discuta. Totuși, nu pot nega că există și reclame exagerat de mincinoase, care prezintă doar părțile pozitive ale produselor și serviciilor, deși în fond asta e definiția reclamei, un mod de promovare a vânzărilor , de informare a clienților prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă. Aici putem vorbi de multe nuanțe.

Fetele mele au simțit deja gustul amar al reclamelor unde se exagerează avantajele unor produse, când au văzut nu știu ce jucărie ce părea mega tare la televizor dar după ce le-am cumpărat-o era banală sau când au vrut nu știu ce dulce nou lansat pe piață dar nu le-a plăcut, deși în reclamă copiii erau în limbă după el. Au învățat lecția, nu mai cred tot ce văd la televizor prin reclame. De fapt dacă e să fiu rău acum, ar trebui ca toți să nu mai credem aproape nimic din ce vedem la televizor, mai ales pe canalelele românești.

Revenind la reclamele noastre, eu sunt cu conștiința împăcată, la agenție nu am făcut campanii în care să exagerez avantajele unor produse, de regulă prezint beneficiile concrete.

Iar pe blog, căci aici voiam să ajung, încerc să promovez doar produse și servicii folosite/testate de mine, ori în care chiar cred. Nu aș putea recomanda ceva ce nu aș folosi, de aia nici nu o să vedeți pe aici reclame sau advertoriale la cursuri de dezvoltare personală, îmbogățire rapidă, MLM-uri, vânzare prin Amazon sau alte asemenea, deși mi s-au propus și puteam să fac bani buni din asta. Am refuzat, în primul rând pentru că voi v-ați da seama că vă mint, și în al doilea rând pentru că mi-aș afecta credibilitatea promovând chestii în care nu cred sau servicii suspecte.

Și aici ajungem la diferențele dintre reclamele din mediile clasice (radio, ziare, televiziune) și colaborările pe care le vedeți între branduri și bloggeri, vloggeri sau diverși oameni activi pe internet ce sunt foarte urmăriți (unii le mai zic și influenceri, dar cică deja termenul are conotație negativă).

Un om din ăsta care are o comunitate în spate dar are și coloană vertebrală nu va recomanda nici el produse sau servicii proaste, deoarece își afectează reputația și lumea îl va ține minte. Indiferent că vorbim de crearea de articole pe blog, publicarea de clipuri video cu integrare de produse sau recomandarea acestora pe Facebook de regulă oamenii ăștia vă vor spune atât părțile bune cât și părțile mai puțin bune pe care le descoperă.

Și contrar aparențelor, asta chiar ajută vânzările, deoarece clienții nu mai sunt așa de proști încât să creadă că un produs este perfect. Peste tot sunt plusuri și minusuri, important e să poți decide dacă produsul sau serviciul e ok pentru tine așa cum este, să îți dea cu plus pe ansamblu.

De asta sunt pe val ambasadorii de produs și colaborările cu influenceri din online, deoarece oamenii nu prea mai cred în publicitatea clasică, care prezintă doar aspectele pozitive, ci vor the naked truth, să știe toate aspectele.

Evident, sunt și influenceri pentru care orice produs este extraordinar: telefonul ăsta e cel mai tare, mașina asta e cea mai bună, crema asta e cea mai hidratantă, hotelul ăsta e cel mai wow și așa mai departe. Nu vă agitați prea tare, vremea lor vine și trece, oamenii nu mai pun botul la reclamele forțate, caută recenziile sincere, naturale.

Și asta voiam să vă spun de fapt, când vedeți o reclamă în care totul este fantastic, mai ales prin online, puteți să vă puneți semne de întrebare legate de produs sau serviciu. În schimb dacă influencerul sau bloggerul care vă recomandă ceva vă spune și cele bune și cele rele atunci ați dat peste o reclamă onestă, făcută de cineva care doar scoate un produs în evidență așa cum este el, nu o variantă cosmetizată.

În final adevărul vinde mai mult decât minciuna, dar mai durează până când toate brandurile, agențiile și influencerii vor învăța asta.

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *