fbpx

Românii și-au pierdut optimismul

Dacă vă întrebați de ce în vremurile grele ajung la putere partidele extremiste, cu discurs radical și poziții vehemente împotriva emigranților, minorităților, UE și orice alt dușman se mai poate inventa pentru a ignora elefantul din cameră, poate că ultimul studiu INSCOP despre optimismul românilor ne răspunde.

Peste 70% dintre români cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar un procent similar consideră că lucrurile în lume se îndreaptă într-o direcţie greşită.

Peste o treime dintre români spun că viaţa lor este mai bună decât în urmă cu cinci ani, în timp ce mai mult de 60% spun că viaţa lor este mai grea decât în urmă cu cinci ani.

Procentul celor care cred că peste cinci ani viaţa lor va fi mai bună este similar cu al celor care consideră că peste cinci ani viaţa lor va fi mai grea.

24% dintre participanţii la sondaj cred că lumea se îndreaptă într-o direcţie bună (faţă de 24.2% în 2022), în timp ce 70.6% sunt de părerea contrarie (68.9% în 2022). 5.4% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare (faţă de 6.9% în 2022).

Întrebaţi cum îşi văd viaţa din prezent în comparaţie cu acum 5 ani, 36.9% dintre respondenţi apreciază că este ”mai bună” (faţă de 29.3% în 2022), în timp ce 60.4% spun că este ”mai grea” (faţă de 68.9% în 2022). Nu ştiu sau nu răspund 2.6% din cei intervievaţi (faţă de 1.8% în 2022).

Cred în proporţii mai mari decât media că ţara merge într-o direcţie bună votanţii Alianţei PSD-PNL, tinerii de 18-29 de ani, persoanele cu venituri mari şi foarte mari şi angajaţii la stat.

Cred în proporţii mai mari decât media că lumea merge într-o direcţie bună votanţii AUR, tinerii de 18-29 de ani, persoanele cu venituri foarte mari.

O să mai vedeți sondaje de genul ăsta pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor locale, care vor da tonul. Pe scurt, sunt probleme peste tot pe glob, nici o țară nu e imună la criză, doar că de depinde foarte mult și de bula în care stai. Dacă ești bogat e posibil să fii câștigat chiar mai bine în ultimii ani, că atunci apar oportunitățile, în criză. Dacă ai prins un job călduț la stat iar e bine, că și acolo salariile au fost actualizate.

Dacă ești tânăr trebuie să fii optimist, că altceva nu ai ce face. Dacă ești antreprenor, angajat în mediul privat sau freelancer cam nasol, am senzația că în ultimii 3 ani am muncit mai mult decât în ultimii 6, pentru a menține un nivel de trai, nu pentru a îl crește.

La voi cum e, trăiți mai bine sau mai rău decât în urmă cu 5 ani?

Recomandă

5 Comentarii

  1. Clar traim mult mai bine decat acum 5 ani, desi muncim mai mult. Dar nu vad finalul fericit in jurul meu, lumea intradevar e cam cenusie, optimismul e mititel. Insa stiu ca doar cu munca curata cinstita, poti sa fii optimist. Cred ca vom trai mai bine daca vom fi mai atenti cu noi si cu cei din jur, inainte de a-i critica pe ceilalti, sa ne spalam noi pe dinti de 3 ori pe zi si apoi sa fim noi cinstitii pamantului…

  2. Ne pierdem prea mult in filozofie… optimism? de acord, dar trebuie sa ai motive si un scop sa fi optimist. Romanii ce au? Nimic. Au renuntat la scopuri, la optimism, mereu traim cu ideea ca” lasa ca vedem noi maine”, ” rezolvam noi cumva”… Nu stiu la ce se raporteaza cei care spun ca acum traiesc mai bine decat acum 5 ani, poate ne comunica si noua aici… Clasa politica , decidentii sunt aceiasi, se plimba dintr-un fotoliu intr-altul, de la un partid la altul…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *