Mă uitam că la noi încă se merge foarte mult pe ideea de a găsi un job unde să tragi tare și să fii plătit cât mai bine, și prea puțini se gândesc că o soluție mult mai sigură pe termen lung este să ai mai multe surse de venit. Evident, nu e rău să ai un salariu mare, dar ce te faci dacă firma unde lucrezi se închide sau ești concediat? Evident, veniturile scad la zero, și trebuie să te stresezi pentru a găsi alt job la fel de bine plătit.
Este un articol detaliat în engleză despre asta, cu sugestii de activități ce pot genera venituri suplimentare, gen dobânzile bancare, investițiile în acțiuni, obligațiuni, închirierea unei camere pe AirBnb, freelancingul pe lângă job, monetizarea unei pasiuni sau dacă ai destui bani, investițiile în imobiliare, deschiderea unei afaceri și așa mai departe.
Faza e că majoritatea celor cu care vorbesc spun că jobul îi ține ocupați și nu au timp de nimic altceva. Realitatea e că suntem prea comozi și preferăm să nu ne batem capul, vă zic eu. E mai confortabil să lucrezi 8 ore și după aia se te relaxezi, decât să cauți încă 2-3 ore pe zi în care să faci ceva pe lângă.
Cum adică, după ce muncesc de îmi sar capacele la job să vin acasă și să muncesc din nou, în loc să mă relaxez?
Problema este că pe termen lung mentalitatea asta nu te va face să ai mai mulți bani, din contră. Crește salariul, cresc automat și cheltuielile, ai alte exigențe, și mereu apar alte jucării pe care poți da banii ce vin în plus.
Am mai scris, nu există rețete magice de îmbogățire, regula e simplă, încearcă să câștigi câți mai mulți bani, să cheltui mai puțin decât câștigi, să faci economii/investiții și să ai mai multe surse de venit. E simplu, și dacă nu facem asta cât suntem tineri și putem să muncim un pic mai mult sigur nu o vom face la 50 de ani.
Dar e mult mai comod să ne plângem că șeful e rău și nu vrea să crească salariul, că economia nu merge, că alții sunt de vină pentru că noi suntem plătiți prost, în loc să ne batem capul despre cum am putea să ne creștem veniturile.
Sunt curios, la voi vin banii din mai multe surse sau doar din salariu?
Românii încă nu au auzit de diversificarea veniturilor – https://t.co/EhKXNxTxD1 https://t.co/pZ49fbI30g
In loc sa dai exemplu un articol din SUA gasit pe net si care nu se aplica Romaniei in jumatate din cazurile descrise in el, de ce nu vii tu cu o lista de oportunitati de unde sa aleaga romanu angajat la patron ceva sa isi suplimenteze veniturile?
Ia exemplu un roman care castiga 2000 de lei pe luna. Depozit la banca? Cat castiga in 3 ani scazand inflatia? Cateva zeci de lei?
Investitii imobiliare?Forex?Bitcoin?Freelancing?
Sunt de acord ca NU ai timp sa inveti suficient cat sa faci bani din asta in timp ce lucrezi.Ia in calcul si oamenii care au copii mici si o casa de intretinut.
Singura varianta ar fi ca la un moment dat sa iti dai demisia si sa te concentrezi exclusiv pe ceva ce iti place sa faci, dar foarte greu cu ambele in acelasi timp.
Radu, se aplică. Eu aveam salariul mediu pe economie, am facut și freelancing pe lângă, am tras și noaptea când era cazul, și mi-am deschis și afacere, după ce am renunțat la job. Și am și familie, doi copii, tot pachetul, și am renunțat la job când avea primul copil 1 an. Dar ce ne place să ne plângem…
Românii încă nu au auzit de diversificarea veniturilor https://t.co/fHuHjxcisz
De exemplu eu lucrez in domeniul auto, masini autonome…dupa serviciu mai invat AI, procesare image, vanzari. Pe langa asta mai fac un serviciugen call center unde oamenii fac o cerere pt instalator, electrician…cand au o problema urgenta, ca la taxi, suni si vine cineva (da asta in UK). Deocamdata caut firme cu care sa colaborez. Inafara de job restu nu aduc bani, dar poate pe viitor.
Mult mai bine decât să te plângi că viața e grea.
Sunt de acord ca e mai ok sa ai venituri din mai multe surse, asta incerc sa fac si eu, insa pe de alta parte un job full time te poate epuiza, mai ales daca nu iti place. Iti spun eu care ajunsesem la un moment dat in ultimul hal de obosita, am ajuns chiar si la urgente. Cred ca trebuie sa ne mai si bucuram de viata, nde familie, de copii. Din perspectiva ta si a mea, care avem program flexibil, este mult mai simplu sa acumulam venituri din mai multe surse, insa pentru un om care munceste pe rupte 10-12 ore varianta unui alt job nu este una sanatoasa.
E mult mai simplu acum, înainte să fie simplu a fost complicat. Normal că e al naibii de greu să mai tragi 2-3 ore după ce ajungi acasă ca să faci ceva extra, să mai strângi niște bani sau să construiești un business pe lângă job, de asta 95% dintre oameni preferă să stea în joburi mizere, să muncească 8 ore și după aceea să se relaxeze, și pe la 50 de ani îi auzi plângându-se că viața e grea. Nu îți pune nimeni pe tavă nimic, aici se face diferența.
Trebuie sa iti meargă și mintea. Ai uitat sa precizezi!