fbpx

Rovinietele, de la 1 ianuarie 2008

Rovinieta valabila pentru anul 2008 va costa 28 de euro incepand din luna ianuarie.

OUG 157/2007 prevede ca rovinieta va putea fi achizitionata pentru sapte, 30 de zile sau pentru 12 luni, cu exceptia autoturismelor si a vehiculelor de transport marfa avand masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone.
Noile tarife vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2008, ora 00.00, informeaza Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.
Soferii autoturismelor vor trebui sa plateasca 3 euro pentru rovinieta de sapte zile, 7 euro pentru cea de 30 de zile si 28 de euro pentru rovinieta valabila un an. Tarifele pentru vehiculele de transport marfa avand masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone sunt de 6 euro, 16 euro, respectiv 96 de euro.
De asemenea, pentru vehiculele de transport marfa care au intre 3,5 tone si 7,5 tone, dar si pentru cele de transport de persoane care au intre 9 si 25 de locuri, valoarea rovinietei este intre 4 si 320 de euro.
Proprietarii vehiculelor de transport cu peste 23 de locuri pe scaune sau ai vehiculelor de marfa care au intre 7,5 tone si 12 tone vor trebui sa plateasca intre 7 euro pentru o zi si 560 de euro pentru 12 luni, iar detinatorii vehiculelor de transport marfa care au patru axe si peste 12 tone vor plati 1.210 euro pentru rovinieta valabila un an. Vehiculele istorice sunt scutite de la plata rovinietei.
Ordonanta introduce posibilitatea aplicarii de sanctiuni contraventionale utilizatorilor straini pe reteaua interna. Amenzile contraventionale au fost majorate, cu posibilitatea achitarii a 50 la suta in termen de 48 de ore si retinerea a 25 la suta la autoritatea din care face parte agentul constatator. Cuantumul amenzilor variaza intre 500 de lei si 9.000 de lei, in functie de vehicul.
Ca model, rovinieta cuprinde matca aplicata in partea de stanga-jos a parbrizului vehiculului, pe care este inscrisa perioada de valabilitate si cuponul cu aceeasi serie avand inscris numarul de inmatriculare al vehiculului, cupon care va fi prezentat obligatoriu de conducatorii auto, la cerere, organelor de control abilitate.
Rovinieta se achita in lei, la cursul de schimb al zilei comunicat de BNR, valabil pentru ultima zi din luna anterioara datei achitarii tarifului. Utilizatorii straini pot achita taxa si in valute liber convertibile, cotate pe piata valutara, la echivalentul tarifului exprimat in euro.
Ordonanta redefineste categoriile de vehiculele de transport marfa ca fiind “vehicule concepute si construite pentru transportul de marfuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrari”.

Acum sunt curios, au trimis roviniete si la punctele vamale de la intrarea in tara? Ca sa nu se mai trezeasca cei care vor sa tranziteze Romania, sau vin la noi in vizita, ca isi iau amenda pentru ca nu au rovinieta. Sa nu imi spuneti ca nu o stiati pe asta!

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *