fbpx

Ce as fi vrut să știu despre o casă, înainte să am una

O casă în care te simți bine e o casă în care ai putea rezista  chiar și câteva luni, dacă e nevoie. Și da, e mai ușor să dai sfaturi după ce te-ai lovit de probleme, după ce ai schimbat mai multe chirii sau case, dar adevărul e că majoritatea facem greșeli atunci când amenajăm sau cumpărăm prima casă. Din fericire, noi am stat în chirii înainte și am mai ascultat de unele din sfaturile celor cu mai multă experiență atunci când am renovat apartamentul, dar tot am făcut greșeli. Mai jos câteva lucruri pe care aș fi vrut să le știu despre o casă, înainte de a avea una.

Cumpărați casa sau apartamentul gândind pentru 10 ani în avans – vreți 1 copil, doi sau deloc? Mai vine cineva la voi în vizite sau 90% din timp sunt doar 2 persoane în casă? Nu vă aruncați la case mari și scumpe, dacă nu vă permiteți și nu aveți nevoie de ele. Idem, nu vă luați apartamente mici, dacă peste 1 an vreți să faceți 2 copii. La case la fel, nu luați una cu încă 3 dormitoare suplimentare, dacă vor sta mereu goale.

Nu cumpărați mobilă masivă scumpă, ci mobila modulară ușor de mutat, rearanjat, schimbat. Aici ne-am luat și noi țeapă la început, am încărcat camera fetelor cu multă mobilă inutilă. Am renovat acum 9 ani prima dată, deja am schimbat mobila fetelor, mobila din baie, și sigur mai urmează. Un alt avantaj la mobila modulară este că poți rearanja camerele, când te plictisești, fără investiții mari.

Evitați culorile închise la mobilier sau pentru var, tapet etc. Aici am greșit și noi la început, acum tot mobilierul pe care îl luăm e stejar deschis, alb sau combinații de culori deschise. Idem la var sau tapet, folosiți culori aerisite, oferă mai mult spațiu, lumină. Dacă aveți bani pentru design interior folosiți Roomzia sau apelați la un designer, nu e chiar așa de scump pe cât ați crede, și diferența e vizibilă.

Luați mobilă cu picioare înalte, ca să puteți aspira ușor, sau să intre robotul aspirator mai ușor. Și aici am greșit, prima dată când am renovat toată mobila era cu picioare joase, în prezent tot ce cumpărăm e cu picior de minim 15 centimetri.

Fără canapele din piele, chiar și ecologică. Dau foarte frumos în poze, dar după ce se strică materialul sau se decolorează sunt foarte greu de recondiționat. În plus nici nu sunt confortabile dacă stai pe ele mult timp, mai ales vara.

Investiți în materiale de calitate la amenajările interioare– parchet, var, gresie, faianță. Da, parchetul ăla de 7 milimetri la ofertă pare bun, dar dacă îl vei schimba peste 2 ani deoarece e crăpat tot de fapt vei cheltui mai mult.

Cumpărați electrocasnice bune, mai ales dacă le veți folosi intens. Nu are sens să dați pe un toaster sau sandwich maker sute de lei dacă faceți sandvișuri o dată pe lună, dar e ok să plătiți mai mult pentru mașina de spălat rufe și vase, aragaz, cuptor, combină frigorifică, aspirator, sunt lucruri folosite zilnic, care vă fac viața mai ușoară și își recuperează investiția în timp.

Nu vă zgârciți la ușile interioare și ușa de a intrare, sunt cele mai folosite din locuință. Noi am pus uși din lemn încă de la început, după 9 ani în continuare se prezintă bine, exceptând zgârieturile, dar știu persoane care au schimbat 2 rânduri de uși. Mai ales feroneria e foarte importantă, ușile din pal presat la 400 de lei se strică după câteva luni.

Cumpărați o saltea foarte bună, că petrecem cel puțin 30% din viață dormind. Am schimbat vreo 3 rânduri de saltele până am constatat asta, pe spatele nostru. Nu, o saltea bună nu e 600 de lei. Minim o saltea cu spumă cu memorie, dormi ca un bebeluș în ele.

Gândiți-vă bine la spațiile de depozitare din casă. Dacă nu aveți boxă, garaj sau balcon foarte spațios veți avea nevoie de multe dulapuri prin casă pentru a stoca diverse chestii, plus o debara în bucătărie. Casele alea de pe site-urile arhitecților sunt faine în poze, dar când ai de depozitat plapumele, pernele, murăturile, hainele de iarnă, bicicletele copiilor și cauciucurile de schimb de la mașină descoperi brusc că livingul open space nu mai e chiar așa de fain.

Bucătăria separată de living, că tot vorbeam de open space. Cam toți cei pe care îi cunosc și-au separat cumva zona de gătit de zona de stat sau au instalat cel puțin niște uși glisante, că nu vrei să te uiți la televizor în miros de ceapă. Sau dacă au open space cu bucătărie nu prea gătesc acasă.

Dacă aveți baia sau băile mici, folosiți uși cu oglinzi pentru ele, creează senzația de spațiu. Pe asta am nimerit-o bine.

Evitați covoarele foarte groase și lățoase, shaggy. Par mișto, dar aspirați la ele cel puțin o oră săptămânal, atrag tot praful și niciodată nu par 100% curate. Noi abia ce am scăpat de ele.

Voi ce greșeli ați făcut, când ați cumpărat sau renovat casa voastră?

Recomandă

6 Comentarii

  1. Nu aruncati chestii care nu arata bine sau vi se par demodate (daca pot fi folosite in continuare). Exemplu de greseala cand am cumparat apartamentul acum 1 an: am aruncat un covor mare, negru, relativ urat si care nu se integra in peisaj, vazand-ul ulterior la IKEA cu un pret de peste 1000 lei. Un exemplu pozitiv, biblioteca veche (gen aia comunista de pe vremuri dar model anii 2000) formata din 5 corpuri verticale si blocand un perete intreg, a fost transformata in 2 corpuri verticale (as is) si inca 1 pus la orizontala intre ele, transformat in birou (cu ajutorul rafturilor de la celelalte 2 corpuri care au fost dezmembrate si aruncate). Practic am castigat spatiul ocupat de 3 corpuri de biblioteca si l-am transformat in birou (TV, laptopuri, PC etc) la care am personalizat tot felul de rafturi (inclusiv unele glisante). Alt exemplu “pozitiv”: usile interioare le-am reconditionat cu vopsea/lac si mai pot fi folosite. Usile functioneaza decent, tocurile si mastile de la tocuri sunt din lemn, unul chiar foarte dur iar culorile se asorteaza cu interiorul. Singurele probleme sunt aspectul clasic (demodat), se vad urmele de uzura iar izolarea fonica nu este atat de buna. Dar cum ai zis si tu, 99% din timp suntem doar noi acasa,

    • Da, Upcycling-ul poate fi o idee bună, mai ales dacă ești bun cu uneltele, numai să nu dăm în extrema cealaltă și să strângem gunoaie inutile. Eu de obicei duc în boxă chestiile de care nu mai am nevoie, dacă timp de 6 luni nu îi găsesc o utilizare sau nu mai am nevoie de acel obiect atunci îl donez sau îl arunc. Chiar trebuie să fac iar curățenie, e cam plină boxa.

  2. Salutari Marius,
    Din nou, felicitari pentru inca un articol foarte util zic eu.

    Cum ne-am lovit si noi de multe lipsuri initial din chirii, apoi de cateva chestii importante cand am decis sa luam un apartament. Daca se merge pe achizitia unui apartament care ” e in proces de constructie” inca, atentie la urmatoarele aspecte:

    prize … daca nu spui constructorului exact cate si unde le vrei, va fi extrem daca nu imposibil apoi plus ca vor costa in plus
    la oras, viata e relativ frumoasa atat timp cat nu urci pe jos 10 etaje … asadar informati-va daca exista lift, daca va exista si daca … aveti cum duce mobila pe scari … pana una alta
    mobila si appliance-urile desigur … dupa lungi, chinuitoare si extenuante cautari de frigidere, masini spalat etc etc. ne-am dat seama care a fost cel mai mare castig si anume: transportul si mai ales montajul pentru unele dintre ele. ca sfat aici: incercati sa gasiti exact acele oferte care vin la pachet cu anumite beneficii.
    pentru o reducere a consumului de energie electrica, am schimbat toate becurile din casa cu unele LED (lumina calda – casa si lumina rece – baie); poate ca in primele saptamani nu se observa, dar credeti-ma ca in 6 luni rezultatele vor fi simtite si va veti multumi singuri.
    balconul; in cazul in care exista si, desigur in cazul in care nu se doreste altfel, se poate inchide (!a se revizui exact legislatia cand faceti acest lucru din pricina unor obligatii cum ar fi pastrarea intacta a balustradelor etc. si ale elementelor exterioare). Astfel veti mai avea practic cel putin o mini -camera de depozitare si, sa fim seriosi … cine nu are ceva de depozitat?!
    pentru cei cu bai mici: cada (daca aveti sau planuiti sa faceti copii), cabina de dus (pentru cei care nu au si nu planuiesc). De asemenea, vasul de toaleta se poate incastra relativ usor in perete (daca meseriasul este bun va sti exact ce sa va arate) pentru a reduce spatiul folosit de catre toaleta.
    mobila: masurati de 50 de ori si abia apoi dati efectiv o comanda 🙂 … lesne de inteles de ce …
    Re-discutati in detaliu cu cei care va produc mobila sau alte obiecte. Nici acest lucru nu garanteaza succes 100% insa macar nu va fi (doar) vina voastra …
    achizitii in general: doriti un AC? incercati sa il achizitionati iarna sau la reducere; Doriti un calorifer electric? incercati sa il achizitionati vara sau la reducere; See what I did here?
    vis-a-vis de pozitionarea apartamentului: incercati sa nu fiti nici pe partea unde bate soarele non-stop … nici pe cea cu racoare si umezeala mereu. Echilibru.

    Sper ca au fost utile macar cateva dintre ele 🙂

    • O da, și noi ne-am luat-o cu prizele, nu am vrut să schimb atunci instalația electrică complet și acum regret, trebuie să plimb prelungitoare. Și becurile ajută mult, idem faza cu lumina caldă, abia după câțiva ani ne-am prins și noi că e mai relaxantă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *