Am testat luna asta ultimul model de top lansat de Samsung, Galaxy S10 Plus, și dacă înainte modelele premium Samsung mi se păreau faine, dar nu mă convingeau complet la partea software, S10 Plus are șanse mari să să devină următorul meu telefon. Mi-a plăcut mult de tot sistemul cu 3 camere ce face atât poze panoramice cât și cu zoom, bateria mare ce ține cu brio peste 1 zi dacă folosești telefonul intens și poate încărca wireless alte telefoane, iar interfața software nouă, One UI, e foarte rapidă și mult mai intuitivă. Mai multe impresii despre plusurile, dar și minusurile telefonului, mai jos.
Să nu credeți că o să zic că e cel mai tare telefon și punct, în fond prețul e destul de ridicat. Samsung nu e fel de scump ca iPhone-ul, din fericire, dar pentru Galaxy S10+, primit de mine prin Orange Smartphone Tester, tot trebuie să scoți din buzunar de la 618 euro la abonament sau 999 euro la liber, la Orange. De banii ăștia primești un telefon superb, puternic, aproape că nu ai ce comenta. Aproape.
Ce m-a deranjat pe mine, dacă e să caut critici, este că senzorul de amprentă încorporat în ecran nu este chiar așa de performant cum era înainte senzorul dedicat amplasat pe spate. Senzorul din ecran funcționează, dar în 10-20% din cazuri trebuie să plimb degetul pe ecran până nimeresc poziția corectă, și de obicei în timpul ăsta deja se activează recunoașterea facială și telefonul se deblochează. Evident, tehnologia e nouă, probabil vor mai veni update-uri de soft care vor crește gradul de precizie. Nu e o problemă majoră, dar când dai 1000 de euro pe un telefon vrei să funcționeze perfect mereu, nu?
Design
Ecranul de 6,4 inchi, cu margini curbate, te dă pe spate, și rama metalică ajută mult la ținerea telefonului în mână, față de unele din modelele anterioare nu mai îmi este frică că îl voi scăpa din mână, și l-am folosit în diverse situații, inclusiv în apă. Atât pe față cât și pe spate telefonul are Gorilla Glass 6, eu nu am reușit să îl zgârii. Bine, nici nu am încercat prea mult.
Am un articol complet cu unboxingul telefonului, inclusiv poze:
Hardware
Apreciez că Samsung a reintrodus mufa audio jack. Eu am trecut pe căști wireless, dar mai am și căști cu fir, și mulți melomani preferă să folosească căștile clasice, inclusiv pe telefon.
Bateria de 4100 mAh ține peste o zi lejer, și am tras de el cu poze, video, jocuri, WiFi plus 4G pornit. În rest avem cele mai bune componente, nu am avut nici o problemă cu telefonul, indiferent de câte aplicații sau jocuri erau pornite.
- Ecran de 6.4 inchi, 19:9, 1440 x 3040 pixeli, HDR, Gorilla Glass 6
- Procesor: Exynos 9820 cu 8 nuclee, ajung până la 2.7 GHz.
- Memorie: 8 GB RAM
- Stocare: 128 GB, suportă microSD până la 512 GB.
- Camera foto triplă: 12 + 12 + 16 megapixeli, cu filmare 8K la 30 fps
- Camera frontală duală, 10MP f/1.9+ 8MP f/2.2
- Sistem de operare Android 9 Pie cu interfață One UI
- Baterie de 4.100 mAh, ține bine de tot din ce am citit, peste 1 zi folosită intens, suportă încărcare wireless și încărcare rapidă.
Software
Android 9 cu noua interfață OneUI e o combinație foarte bună, față de modelele anterioare navigația e mai simplă, mai intuitivă. Evident, Samsung a introdus și aplicațiile proprii, dar sunt mai reduse față de modelele anterioare, aproape că nici nu le-am simțit. Ăsta ar fi motivul principal care mă atrage la 10 Plus, pe lângă camerele foto.
Sistemul de camere foto
Telefonul vine cu 3 camere în spate, de 12 + 12 + 16 megapixeli, și poate filma 4K la 60 fps. Ce mi-a plăcut cel mai mult este camera ultrawide de pe spate, pe lângă cea normală și cea cu zoom optic 2X, poți comuta între ele prin nivelul de zoom (0,5X e ultrawide, 1X e cea normală, 2X e zoom-ul optic maxim, după aceea intră zoomul digital).
Îmi place să fac poze panoramice, și acum consider că S10 Plus are tot ce îi trebuie. Mai jos trei poze făcute pe trepied, prima e panoramică, a doua normală, a treia cu zoom optic 2X.
Camera frontală este duală, o cameră de 10MP cu f/1.9 plus una de 8MP cu f/2.2. Scoate selfie-uri bine, dar recunosc că eu am fost încântat mai mult de sistemul de camere de pe spate. La început mi se părea ciudată soluția Samsung, de a amplasa cele două camere într-o gaură din ecran, dar te obișnuiești cu ea, tema de pe telefon e gândită pentru a nu scoate în evidență gaura, e vizibilă doar pe Youtube.
O galerie completă cu fotografii făcute cu S10 Plus mai jos, plus filmări făcute cu telefonul, inclusiv sub apă:
În concluzie, dacă ești fan Samsung de mic și cauți cel mai mare, mai rapid și cu mai multe dotări smartphone lansat de ei cumpără-ți cu încredere S10 Plus, nu vei regreta. Samsung a inclus cel mai bun hardware, un ecran mai mare, o baterie ce ține mai mult, mai multe funcții pentru camera foto, totul ambalat într-un design superb, finisat fără reproșuri, cum ne-au obișnuit la modelele de top.
Dacă aveți Galaxy S9 Plus cred că merită să mai așteptați un pic, S10 Plus e frumos, are multe funcții noi, dar și diferența de preț pentru a face upgrade e mare.
Dacă aveți S8 Plus sau orice alt model mai vechi se merită să treceți la Samsung Galaxy S10 Plus, îmbunătățirile chiar se simt.
Din ce am remarcat prețul cel mai ok e undeva după 6-8 luni de la lansarea noilor modele, dacă vrei totuși ca telefonul să fie ultimul apărut și să nu plătești prețul de lansare.
Cam da. Pe de altă parte, dacă ai abonament pe firmă astea sunt detalii.
Foarte bun review-ul, multumesc pentru informatie.
Cu plăcere.
[…] pentru că toată lumea mă întreabă același lucru, ce aș alege între Galaxy S10 Plus, pe care l-am testat recent, și Huawei P30 PRO, adevărul e că sunt în dubiu, ambele sunt […]
[…] până în toamnă, când va fi lansat Mate 30 PRO. Luna trecută credeam că voi face trecerea pe S10 Plus, aproape mă convinsese Samsung, dar e 2019, telefoanele au început să semene tot mai mult ca […]
Uita-te si la Xiaomi Redmi note 8 pro, varianta cu 128 gb memorie.
Am trecut pe Huawei P30 Pro, foarte mulțumit.