fbpx

De sărăcia fizică poți scăpa, e mai greu să scapi de sărăcia mentală

Adevăr vă zic vouă, mulți oameni au fost săraci, mulți au rămas săraci, dar cei care au reușit să scape de sărăcie au lucrat în primul rând la schimbarea modului în care gândesc, cum văd lumea și oportunitățile din jurul lor. Și nu vorbesc de cursuri de dezvoltare, ci de schimbarea percepției, de la sunt prea sărac ca să îmi permit asta la sunt sărac, dar investesc în asta pentru că îmi va aduce mai mulți bani. E adevărat, când toți cei din jurul tău abia se descurcă ești pe modul de supraviețuire, tot ceea ce se întâmplă în jurul tău e filtrat prin prisma banilor, de asta provocarea e și mai grea, să nu mai gândești cum gândesc toți cei din jurul tău, să te schimbi.

Părinții noștri nu au avut foarte multă educație financiară, ne-au crescut cum au putut, de asta e important să rupem ciclul și să îi învățăm pe copii cum stă treaba cu banii, că nu sunt un scop, ci doar un mijloc, dar trebuie să știm cum să ne folosim de ei.

Și primul sfat e banal de simplu, să cheltui mai puțin decât produci, de obicei aici îmi iau eu cele mai multe obiecții și reproșuri. Păi Marius, eu abia mă descurc cu banii, cum pot să cheltui mai puțin, nu auzi că nu îmi ajung? Dar adevărul e că noi românii nu prea vorbim despre bani, întrebați la întâmplare prietenii și veți fi surprinși să aflați că majoritatea nu știu câți bani cheltuie lunar sau pe ce se duce grosul veniturilor. Majoritatea nu au o evidență a cheltuielilor, și e logic că nu poți reduce cheltuielile, dacă nu știi pe ce se duc banii.

Dar Marius, chiar sunt mulți oameni săraci, nu știi despre ce vorbești, iar bați câmpii…

Revin la ce ziceam în titlu, mulți ne naștem săraci, unii scapă de sărăcie, și de regulă cei care au scăpat de sărăcie și au urcat pe scara socială au schimbat în primul rând felul în care văd lumea. Pentru un sărac totul e o tragedie, pentru cineva care își schimbă mentalitatea totul e o oportunitate. Majoritatea antreprenorilor vă vor spune același lucru, ei învață să găsească mijloace de creștere a veniturilor, iar cheltuielile nu sunt o problemă, cât timp pot genera venituri.

De exemplu la Advertica am avut un client pentru care am lucrat o lună întreagă multe ore suplimentare, pentru a optimiza tot ce ținea de magazinul lui online, și am reușit. La final factura era destul de mare, ne așteptam să comenteze că încercăm să îl încărcăm, aveam liste cu toate task-urile făcute, orele alocate etc, dar clientul ne-a spus simplu – de când lucrez cu voi am vândut de 4 ori mai mult, deci vă meritați banii. Un om cu o mentalitate de sărac s-ar fi plâns că trebuie să ne dea mulți bani, dar clientul avea deja mentalitatea de învingător, el vedea oportunitatea, beneficiile.

Știu că e greu să rupi ciclul, mai ales când trăiești de azi pe mâine. Dar vedeți voi, ăsta e primul pas, schimbarea de atitudine. Un om ce nu vrea să evadeze din sărăcie va spune că bat câmpii, că nu știu ce zic. Unul care vrea să se schimbe se va apuca de citit cărți din domeniu (Robert Kiyosaki e ok pentru început, de exemplu), bloguri despre finanțe sau independența financiară.

Greșesc?

Recomandă

12 Comentarii

  1. FELICITARI ! Domnule Marius Sescu va preocupa soarta romanilor .
    Cartea ” Tata bogat , tata sarac ” de Robert T. Kiyosaki se poate citi online gratis . Am vazut ca a aparut si cartea ” Copil bogat , copil istet ” ” de Robert T . Kiyosaki – elefant.ro .
    Eu cred ca unii nu-si planifica timpul , nu-si fac timp pentru ce este important pentru ei . O planificare zilnica a timpului cred ca este necesara , eliminarea timpului acordat persoanelor de la care nu avem ce invata .
    Va doresc multa sanatate si spor in ceea ce faceti .
    Citesc cu atentie ceea ce postati .
    Postez si eu in trei grupuri ale mele articolele dumneavoastra .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *