Știm că în bula noastră e cald și bine, ne mai plângem noi de scumpiri, de inflație, de facturile mari la curent și gaz, dar văd și multe discuții despre ultimul iPhone, vacanțe prin locuri exotice, ce a mai făcut nu știu ce vedetă sau influencer. În schimb dacă vreți să vedeți România reală intrați prin comentarii la postările virale de pe Facebook sau TikTok, te doare mintea când vezi care e nivelul populației. Multă manipulare, multă prostie și din păcate, multă, foarte multă sărăcie în comentarii.
De exemplu zilele trecute Tiktok îmi recomanda o bucată dintr-un interviu cu Adrian Asoltanie pe TikTok, cu sfaturi de bun simț legate de educația financiară – că e indicat să ai un fond de urgență de 2000 lei prin casă, să ai un fond de siguranță de minim 3 luni x câți bani cheltui de obicei lunar, din astea.
Omul nu a zis că trebuie să economisești banii ăștia într-o lună, e conștient că nu toți câștigăm mii de euro lunar, dar recomanda să economisim lunar sume mici, până ajungem să avem fondurile asigurate, și abia după asta să ne apucăm de cheltuit pe lucruri de care nu avem neapărată nevoie. Asta îți oferă un pic de independență, un pic de siguranță când iei decizii, că nu ajungi să tremuri fiecare lună dacă nu îți iei salariul, sau nu mai stai cu stres că rămâi fără job.
În comentarii se dezlănțuise jihadul, de parcă Asoltanie le furase bani din buzunar românilor. Toți se plângeau că e greu în România, că nu pot pune deoparte nici măcar 50 de lei lunar, că sfaturile astea sunt doar pentru oamenii bogați, că doar bogații pot, că omul bate câmpii și nu știe deloc cum e viața reală și așa mai departe.
E multă sărăcie în jurul nostru, mult mai multă decât pare la prima vedere, că sunt și mulți oameni care merg din datorie în datorie și se împrumută nu doar pentru mâncare, ci și pentru a da impresia că o duc bine. Și ei sunt săraci, chiar dacă în aparențe par că o duc bine.
În plus, internetul e noua televiziune, deci e o oglindă fidelă a societății, dacă ieși din bula ta, din zona de confort, și vezi ce mai comentează oamenii prin grupuri. Pe vremuri oamenii stăteau și se uitau ore în șir la TV, că era cea mai ieftină distracție posibilă. Acum internetul e la fel de accesibil, toți au pe acasă un abonament la 20-30 de lei și măcar un smartphone de 300-400 lei. Suficiente pentru a da clic pe toate știrile alarmiste, pentru a se certa pe Facebook sau a pierde ore în șir pe TikTok.
Sunt foarte mulți români care au salarii mici și abia se descurcă cu facturile lunare, mai ales anul ăsta, când au explodat costurile cu utilitățile. Știrea asta cu salariul mediu de 4000 lei în România deformează realitatea, că dacă eu câștig 2000 lei pe lună și tu câștigi 10.000 lei se cheamă că salariul nostru mediu e de 6000 lei, doar că nu.
În același timp mă întreb, câți dintre cei care se plâng în comentarii pe net că e le greu și nu pot pune nimic deoparte își cumpără ultimul smartphone de top cu plata în rate, sau aleargă după haine de firmă? 10%? 20%? 30%? Mai mult?
Știrea cu salariul mediu NET e o glumă proastă, probabil. Locuiesc în Slobozia, Ialomița, și îți spun sincer că cine aude de un salariu de 4000 Lei în Slobozia, va zice că e un salariu DE TOP, având în vedere că majoritatea salariilor se învârt între 2000 și 2500 Lei.
De asemenea, mai văzusem acum vreun an o chestie super interesantă: Valoarea coșului de consum lunar pentru un trai decent (https://preview.redd.it/60lou5p43tn71.png?width=640&crop=smart&auto=webp&s=16dcc9faca8c8e135ee656c1c51c47bd70bad8b1), care este de 2800 Lei, și care este raportată la salariul minim lunar care este de 2500 și ceva de Lei.
Problema e următoarea: Între cele două nu este o diferență de 300 Lei, pentru că acel salariu minim lunar este BRUT, în timp ce cheltuielile cu coșul respectiv sunt NETE.
În plus, aș vrea să văd cine cheltuie numai 500 lei lunar pe mâncare sau 250 lei pe utilități. E o glumă.
În ceea ce privește economiile, din păcate nu avem cultura economiilor. Eu mi-am impus să economisesc un procent din venituri (Salariu + venituri suplimentare), deoarece eu am fost obisnuit să economisesc încă din 2010 când câștigam puțin peste 500 Lei lunar. Indiferent de cât câștigi, un 10% lunar mi se pare rezonabil și eu îl consider un minim, abstracție făcând cazurile izolate unde nu se poate.
Văd oameni care se plâng că nu le ajunge salariul dar fumezi 1 pachet de țigări pe zi? Adica minim 700 Lei / lună? Nu poți bea cafeaua de dimineață acasă ci vrei doar la Starbucks sau cafeneaua ta locală, unde să spargi 10-15 lei in fiecare dimineață? Îți trebuie neapărat un telefon de top, în rate sau cu abonament de 200-300 lei pe luna? Tricouri normale nu mai merg, trebuie să scrie doar Balenciaga pe ele? Vacante în rate?
E vorba de prioritizare și adaptare, iar acest confort vine cu o serie de costuri, care nu ar fi o problema dacă ți le permiți, dar în multe cazuri nu ți le permiți (în mod real).
Se anunță vremuri tulburi, prețurile la energie au luat-o razna (Am avut contractul cu 0.098 Lei gazele, iar acum cu 1.2 Lei, adică de 12 ori prețul), carburanții la fel, alimentele la fel și lista continuă. Fără un fond de urgență, va fi greu… foarte greu…
Teoretic curentul și gazul sunt plafonate până în aprilie 2023, dar văd că se schimbă lunar plafonul.
Acum 2 ani parcă calculasem că îți trebuie minim 1000 euro lunar pentru o familie cu 2 copii, ideal 2000 euro, ca să te mai bucuri și de viață un pic, să îți permiți o vacanță, o ieșire la restaurant din când în când. Între timp prețurile au luat-o razna.
Noi așteptăm primul nostru bebe și deja ne facem planuri în ceea ce privește suplimentarea veniturilor și gestionarea cheltuielilor. Știu că plafonarea este până în Aprilie 2023 dar vreau să fiu sincer cu tine să îți spun că eu nu dau 2 bani pe ce zic guvernanții. Vreau să am eu un fond de urgență pe care să pot conta și nu pe promisiunile lor care se pot schimba de la o zi la alta.
Ca și venituri, în speța noastră, încasăm aproximativ 1700-1800 Euro lunar (din salarii) și încercăm să ne descurcăm din asta. Toate veniturile suplimentare pe care eu le realizez se duc într-un cont de economii ca și fond de rezervă, la care umblăm doar dacă e strict necesar.
Da, prețurile au luat-o razna și asta se simte serios la buzunar, însă acesta ar trebui să fie un mare semnal de alarmă, și anume că ar trebui să o lăsăm mai moale cu chestiile care nu sunt neapărat necesare, fițele, luxul, falsa opulență și la a-i mai impresiona pe ceilalți.
Eu am o vorbă: Nu mănânc pate’ pe pâine seara doar ca sa-i impresionez pe alții cu Seria 3-ul meu. În bula mea uneori sunt privit ca zgârciob. De fapt sunt chibzuit 🙂
Eu cheltui bani pentru creșterea confortului propriu și al familiei. Uneori asta înseamnă lucruri mai scumpe, mai ales cele de care am nevoie zi de zi, dar privind în spate m-am folosit mai mult de ele și am ieșit mai ok decât dacă luam varianta cea mai ieftină. Dar ai dreptate, nu dau nici eu bani pentru a impresiona lumea.