fbpx

Cât de des ne mai schimbăm telefoanele?

S-au făcut 2 ani de când folosesc zilnic un Huawei P30 Pro. A fost ultimul model de top de la Huawei cu toate serviciile Google incluse, în continuare nu am ce să îi reproșez, e ce trebuie. Bateria ține peste 1 zi folosit intens, nu se blochează, se mișcă foarte repede, și calitatea fotografiilor e extraordinară, încă primesc întrebări despre camera folosită la pozele puse pe net.

Sigur, au apărut modele mai noi, cu ecran un pic mai bun, cu încă 2 camere și 10 MP la rezoluție, cu procesor mai rapid, cu mai multă memorie și funcții noi, dar nu văd motivul pentru upgrade, și ca mine sunt tot mai mulți în jur.

Dacă dăm la o parte fanii hardcore și cei pasionați să aibă mereu ultimele gadgeturi din plăcere sau de nevoie, masa mare a utilizatorilor nu cred că mai simte nevoia să își schimbe telefonul des, că inovațiile apar mai încet, și dacă ți-ai luat un smartphone de top acum 2 ani e bun și acum.

Voi cât de des vă schimbați telefonul?

Plus că s-a mai întâmplat ceva pe piață, prețurile au tot crescut, majoritatea producătorilor au prețuri similare, iar diferențele între modelele de top sunt tot mai mici între branduri, și la design, și la specificații.

Dacă ești dispus să dai peste 1000 de euro pe un telefon e cam greu să alegi între iPhone, Samsung, Huawei, Xiaomi, Oppo, Motorola. Totul ține de sistemul de operare și aplicațiile cu care te-ai obișnuit, că în mare specificațiile și designul sunt similare.

Nici nu aș știi ce să aleg acum, ca raport calitate preț, din ce este pe piață. Poate aș încerca un Motorola Edge 20 PRO, deși pe partea foto cred că se putea mai bine.

Recomandă

25 Comentarii

  1. Eu am un telefon mid-range din 2018 (în prezent e low range ca specificații).

    Intenționez să îl țin cât timp va mai primi update-uri de securitate.

    Însă în afară de email + Facebook + WhatsApp + Instagram nu îl folosesc. Și poze fac destul de rar cu el.

    Când îl voi lua pe următorul, iarăși, îl voi ține cât mă vor ține update-urile.

  2. În principiu, dacă ar fi să iau în calcul ultimele telefoane, media de păstrare a fost între 2 și 3 ani. Performanțele fiind tot mai similare, singurul diferențiator este experiența de utilizare sau altfel spus “soft-ul”.
    Eu am trecut de la Android (S7 Edge, Note 8 -> iPhone XR, iPhone 12 Pro Max). Ulterior, am trecut și la MacOS. Ulterior și la Apple Watch, AirTags și întregul ecosistem.

    Nu pot să spun că a fost ieftin, însă mă declar foarte mulțumit despre cât de închegat este acest ecosistem. Cum pot primi apeluri direct pe laptop, cum pot să am acces la SMS-uri, agendă, remindere și tot ce ține de buna organizare.

    Altfel spus, ecosistemul este totul.
    PS: La fel am trecut de la MS Office la Google Workspaces și nu vreau să mai privesc înapoi.

    • Asta am zis și eu, ca să merite trebuie să folosești tot ecosistemul, și la Apple integrarea e făcută bine, că dețin controlul și la hardware și la software-ul de pe dispozitivele lor. Bine, și Android e comparabil acum ca utilizare, dar fiind mulți producători experiența nu e la fel de intuitivă, că fiecare modifică interfața.

  3. Eu aveam obiceiul de a schimba telf. la aprox un an de la achizitie.
    Imediat dupa ce era lansat un flagship il achizitionam si dupa 6-12 luni ma plictiseam si il puneam la vanzare,pana anul acesta cand am realizat ca degeaba dau 5k-6k lei pe un device cand eu nu fac mare lucru pe el,si poate doar 10% folosesc din puterea lui cu adevarat. Spre exemplu am avut cam toate modelele pro de la Huawei apoi am trecut la Samsung (Galaxy Note 20 ultra) care dupa 6 luni am zis sa il pun pe Olx. Si acum detin in prezent Xiaomi 11 T PRO achizitionat la o luna dupa lansare,sper ca de data asta sa il tin cel putin 2 ani de zile(standard). 🙂

      • @Marius Multam sincer la mune e o trecere cer pamant,adica am renuntat la Note 20 Ultra si am trecut pe Xiaomi ( care pana acum o luna o consideram o firma no name fara valoare ) si am riscat si am zis sa acord o sansa acestui brand.
        Pana in momentul de fata nu ma dezamageste,recunosc sunt incantat de incarcatorul de 120W. In 15-20 min e full,dar ma gandesc ca pe viitor poate va “ceda” bateria tinand cont ca se incarca atat de rapid fata de incarcarile clasice.
        Acum ce sa zic,sa ma tina acesti 2 ani apoi vedem ce mai iese pe piata .

        • Xiaomi e ok, singurul lucru care nu îmi plăcea era interfața de utilizare, unele traduceri în română erau aiurea, încă nu era chiar ce trebuie acum 1 an, când am testat ultimul model. Dar cred că au evoluat și ei.

      • Am Samsung a40 cumpărat acum doi ani și o să-l țin până se defectează sau se mătuiește ecranul.
        Cam zgârcit, nu-i așa?

  4. Schimb telefonul la fiecare 2 ani si niciodata nu ma avant la a cumpara varful de gama. De ce? Nu sunt un utilizator inrait de smartphone, asa ca un telefon de 1500-2000 lei imi ofera tot ceea ce am nevoie.

    • Și la mine tot așa, de obicei la 2-3 ani le schimb, dar prefer să caut unul din vârfurile de gamă lansate cu minim 6 luni în urmă, deja prețul e mai jos pentru ele și difera prea puțin față de ultimul model de top lansat.

  5. Eu mi-am schimbat telefonul dupa vreun 1 an si 9 luni deoarece cel vechi s-a tot “iubit” cu podeaua si mi-a fost lene sa incerc sa-l repar pe garantie. Altfel l-as mai fi tinut inca vreo 2 ani.

    • Știi cum e, arată frumos dar nu ține mult pentru că se sparge, sau îi pui o husă și o folie de sticlă și te ține până te saturi de el, dar nu mai știe nimeni ce telefon ai.

  6. Cam o data la 4 ani cand se defecteaza si niciodata nu depasesc 1000 de lei telefon nou ca nu am nevoie de nu stiu ce camere sau alte chestii. Ce am eu nevoie e asa: bateria sa tina cat mai mult, ecran cat mai mare ca sa citesc lejer de pe telefon pe drum spre munca dar in acelasi timp sa fie suficient de mic cat sa nu ma incomodeze in buzunar.
    In alta ordine de idei, ING a inceput sa imi trimita notificari atat in aplicatie cat si pe mail (foarte rar ce e drept) ca ar trebui sa imi updatez Androidul doar ca nu am mai primit niciun update de vreo 2 ani de zile si nu stiu cum sa ma simt in legatura cu asta :))))

  7. Schimb cam la 2-3 ani si iau telefoane spre mid-range.
    Actualul telefon (Huawei P20 Lite) are deja 3 ani si jumatate si nu mai merge navigatia la Google Maps (Waze inca e ok, dar consuma mai tare bateria), aplicatia de Instagram tot face figuri si camera nu e (nici nu a fost) cea mai sharp. Cam e timpul sa il schimb. Camera si procesarea imaginii pe Iphone este incredibila, am fotografiat acelasi peisaj cu top Iphone, top Samsung si telefonul meu. Iphone-ul scoate direct din camera 90% din ce reusesc eu cu DSLR + mult editat. Face un contrast si un balans de alb foarte placut. Din pacate, nu doresc deloc sa intru in ecosistemul Apple. Samsung are prea mult bloatware si noile chinezarii Oppo, Xiaomi etc. mi se pare foarte nefinisate. Despre toate telefoanele vorbesc in cunoștință de cauza pentru ca m-am jucat 1-2 zile cu toate.
    Momentan, am tot auzit de bine de Oneplus Nord 2 (stiu ca e tot chinezarie), dar trebuie sa ma dumiresc cum e camera pe el.

  8. Am un huawei mate 20 lite cumparat de vreo 4 ani si se tine bine, singurele chestii schimbate la el au fost husa si folia de protectie, bateria se tine bine, probabil daca ar fi sa-l schimb nu as da mai mult de 1000-2000lei pe un telefon.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *