fbpx

De ce să ne mai punem copii să învețe?

Sistemul de învățământ e stricat. Știm cu toții asta, știu și autoritățile asta, și partea tristă e că nici măcar nu încearcă să îl repare, cel puțin eu nu văd asta. E enervant și trist să mergi la școală și să afli că trebuie să plătești ca părinte pentru condiții decente de studiu pentru copilul tău, deoarece statul nu asigură decât salariile profesorilor și plata utilităților. Atât. Nu mobilă în clase, nu accesorii, nu materiale didactice, nu consumabile. România, 2014. Iar copiii sunt tot mai debusolați, deoarece nu au repere, nu au motivație.

Vlad a remarcat bine tendința, unul din trei absolvenţi de clasa a XII-a nici nu s-a mai obosit să se prezinte, anul acesta, la bacalaureat. Generația tânără nu mai vede nici un sens în a învăța la școală. De ce să tragi tare, să ai 10 pe linie, când știi că notele mari nu te ajută să îți găsești un job?

Am mai scris pe blog despre asta, din țară pleacă crema României, iar statul român stă și se uită de pe margine, fără să facă nimic, pentru că vorba aia, la alegeri nu ai nevoie de oameni inteligenți, ci de fraieri pe care îi poți prosti cu un kil de zahăr și unul de făină. În ultimii ani ne-au plecat prieteni buni din țară, și nici unul nu a plecat la munca de jos: doctori, manageri, ingineri, oameni de IT… Prietenii noștri au plecat pentru că o pot duce mai bine dincolo decât aici, se pot realiza mai ușor, personal și profesional. Asta e realitatea.

Tocmai de asta cei tineri ar trebui să învețe, și nu doar ei. Pentru ei, pentru viitorul lor, pentru o șansă în plus. Mă gândeam ce le voi spune fetelor mele când vor ajunge la școală. Mi-am promis că nu le voi împinge să învețe pentru note, ci să învețe pentru ele, pentru cultura lor generală, pentru a reuși în viață, fie la noi, fie în altă țară. Le voi spune să învețe pentru a evolua, pentru a deveni mai bune, mai deștepte.

E adevărat, nu toți trebuie să terminăm o facultate, să devenim avocați, doctori, ingineri. Facultatea nu este automat garanția unei vieți mai bune. Dar știu sigur că dacă înveți la timpul potrivit ai mai multe șanse să reușești în viață ca cineva care a ignorat complet studiile. În plus, la noi studiile superioare încă sunt accesibile, comparativ cu costul școlarizării în țările europene sau în State.

Nu asociez notele mari cu garanția succesului în viață, ci asociez cunoștințele acumulate studiind constant cu șansele la o viață mai bună. De asta zic eu că trebuie să învățăm, și nu doar până la 20 și ceva de ani, ci mereu. Școala nu se termină niciodată.

Și voi? Voi mai învățați?

Foto: Pretty teenager girl via Shutterstock

Recomandă

5 Comentarii

  1. Teoretic ai dreptate. Inveti pentru tine, pentru viitorul tau. Dar cand esti in liceu si vezi pustanii de bani gata cum freaca menta si iau note mari pentru ca au pile sau cand esti in facultate si vezi cu ce masini vin colegii tai la cursuri (daca vin) pentru ca parintii fac afaceri cu statul parca iti vine sa iti bagi picioarele.

  2. Ai dreptate Marius, dar din pacate lucrurile nu stau cam asa. Foarte bun si comentariul lui Cosmin. Toata lumea te ia de fraier si de prost. Peste tot, in institutiile publice ma refer, ti se rade in nas. Ce oportunitati are un tanar, proaspat absolvent de facultate, uite, in cazul meu, care da la energetica, sa isi gaseasca un job in domeniu dupa ?! Fara pile ma refer !

    Sansele sunt foarte mici. Iar cei care isi gasesc, sunt cei foarte bine pregatiti, care dupa o scurta perioada si dupa bataia de joc din sistem, pleaca…Iar cei nepregatiti, sunt de obicei cei care ocupa posturile bune si le ocupa pe criterii politice sau pe pile ! Zic bine ?!

    • E complicat, dar în primul rând eu nu aș alege o facultate doar pentru că e de viitor, se pot schimba multe în 4-5 ani, până termini. E o regulă că profilele apropiate de tehnologie vor fi pe creștere, deci ai mai multe șanse să găsești un job ok în IT de exemplu, dar și acolo depinde de abilitățile tale. Dacă mergi la Info sau energetică fără tragere de mână s-ar putea să regreți peste 1-2 ani sau să termini facultatea și să fii printre cei slabi.

      Mă rog, ideea e că eu aș alege o facultate către care să am și o înclinație, o afinitate. În plus, nu spune nimeni că vei lucra în domeniul pe care îl termini, în zilele noastre e ceva normal să schimbi 2-3 cariere pe parcursul vieții profesionale, în diverse domenii. Am prieteni absolvenți de IT care lucrează în vânzări, artiști care fac programare, e o lume nouă.

      Bonus, dacă vrei să faci carieră mergi în orașele mari, în cele mici totul e limitat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *