fbpx

Cum e școala online la final de 2020

Zilele trecute toți elevii din România au trecut la școală exclusiv online, și părinții au descoperit cu ocazia asta cât de aiurea e sistemul ăsta, mai ales la noi. Fetele noastre fac școală online încă din martie, cu excepția a trei săptămâni din septembrie-octombrie, când au mers la ore în clasă, pe schimburi.

Am povestit încă din aprilie cum e cu școala online, și am dat în vară niște idei pentru părinți, presimțeam că va urma un an școlar exclusiv online. Faza e în felul următor, vara lumea era optimistă că totul va fi bine, dar doctorii au avertizat de pe atunci să ne pregătim pentru o perioadă grea.

Câteva idei despre școala online în România acum, la final de 2020:

  • Sunt profesori sau învățători buni, ce își dau silința să îi educe pe copii, chiar și prin intermediul calculatorului, dar sunt și educatori complet dezinteresați, care refuză să predea online sau se mulțumesc să trimită poze cu temele pe WhatsApp.
  • Ne lipsesc competențele digitale, și de multe ori e vina părinților, că erau prea ocupați cu statul pe Facebook în timpul liber, în loc să învețe ceva util de pe internet. Dacă părintele nu știe să cum să creeze un cont pe Google Classroom sau cum să reseteze o parolă, ce pretenție putem avea de la copii să se descurce?
  • Ministerul Educației și-a bătut joc de elevi, părinți și profesori. Ok, în martie nu știam ce ne-a lovit, dar timp de 6 luni de zile programa școlară putea fi adaptată pentru predarea online, se puteau achiziționa echipamente pentru profesori, se putea pregăti infrastructura, se puteau reorganiza. Am râs trist zilele astea, la partea cu Să facem ora de sport online
  • Copiii din familiile sărace sunt cei mai afectați. Până când vin tabletele mult lăudate și promise de guvern elevii pe ce învață? Noi știam din martie că vom avea nevoie de echipamente, am cumpărat un laptop fetelor în septembrie și am mai luat unul luna asta, că au ore simultan, dar câți părinți își permit să scoată din scurt 2000-3000 de lei pentru ca odraslele să învețe de acasă, în condiții bune?
  • Elevii lăsați de capul lor nu învață mare lucru, mai ales cei din clasele primare. Mă uitam și la fetele mele, în clase 20-30% dintre elevi intră singuri la ore, că părinții lucrează, și profesorul nu îi poate face atenți la ce predă, cu programa gândită pentru predare în clasă.
  • Cu ocazia asta își dau seama și părinții cam cât îi duce capul pe copiii lor, dacă se descurcă la școală sau au crescut niște pramatii. Tot cu ocazia asta își dau seama părinții și din ce aluat sunt construiți profesorii, că îi pot vedea zilnic cum interacționează cu odraslele, și acum se vede ce profesor e pregătit și dornic de treabă. Dacă tu ca părinte nu înțelegi ce predă profesorul, nu e doar vina copilului că nu a înțeles nimic.
  • Până în vara lui 2021 sunt slabe șanse ca elevii să revină la ore normale în școli, în cel mai bun caz se vor întoarce 2 săptămâni, crește iar numărul de cazuri și revenim iar online, o să fie un joc din ăsta, 2 săptămâni la școală, 4 acasă. Abia după ce apar vaccinurile, încep programele de vaccinare în masă și dă căldura ne mai relaxăm.

La voi totul ok? Cum rezistați cu școala online?

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *