Vestea că Google va cere bani pentru stocarea fotografiilor în Google Photos de la 1 iunie 2021 a șocat milioane de utilizatori ce nu vor să dea 2 euro lunar pentru 100 GB spațiu de stocare prin Google One. dar nu au nici o problemă atunci când trebuie să plătească 5 euro pentru o cafea cu 90% lapte la Starbucks. Și aici e paradoxul internetului, ne-am obișnuit așa de mult cu serviciile gratuite online, încât ni se pare ciudat când trebuie să le plătim, chiar dacă vorbim de sume modice.
Am mai explicat asta, majoritatea aplicațiilor online și a site-urilor fac bani prin afișarea de reclame sau prin vânzarea informațiilor pe care noi le oferim de bunăvoie, către alte companii.
Nu am plăti 1 euro pentru a folosi contul de Facebook, dar ei fac mult mai mult de pe urma noastră lunar, vânzând către advertiseri informații despre brandurile preferate, acțiunile noastre pe internet, site-urile vizitate și așa mai departe.
Nu vrem să dăm 2 euro pentru a ne stoca pozele preferate și documentele pe serverele Google, dar asta înseamnă că ei fac bani afisându-ne reclame când căutăm pe Google sau folosim servicile lor, și se pare că nu e suficient.
Între noi fie vorba, eu nu m-aș baza niciodată pe un serviciu gratuit, de exemplu folosesc Google Photos pentru backup zilnic, că e comod, dar lunar fac backup fotografiilor și filmelor personale pe 2 hard-disk-uri externe.
Probabil ușor ușor vom începe să conștientizăm că nimic nu este gratis pe internet, și ne vom obișnui cu ideea că serviciile de calitate costă.
Țin minte că atunci când a intrat Netflix la noi mulți români au comentat că e scump, că nu merită abonamentul, că mai bine iau serialele de pe torenți. Între timp Netflix cred că a ajuns la vreun milion de abonați la noi, poate și mai mult din cauza pandemiei, pentru că e comod și ușor de folosit (și poți să folosești cu 4 membri ai familiei un cont, ahem).
Cred că așa vom ajunge să folosim și Google, și alte servicii zilnice. Cât timp costul este justificat de beneficii, vom plăti.
Voi pe unde vă mai salvați fotografiile?
Update: Google a trimis și notificări pe email:
Salut, Marius
Am lansat Google Foto cu peste cinci ani în urmă și, pe parcursul acestor ani, produsul a evoluat în ceva mult mai complex decât o simplă aplicație pentru gestionarea fotografiilor. S-a transformat în locul pe care îl vizitezi când devii nostalgic și vrei să depeni amintiri. Astăzi, Google Foto este căminul a peste 4 trilioane de fotografii și videoclipuri, inclusiv ale tale. Săptămânal sunt încărcate 28 de miliarde de fotografii și videoclipuri noi. Pentru a putea face loc pentru și mai multe amintiri și pentru a îmbunătăți Google Foto pe viitor, te anunțăm că va avea loc o modificare a politicii noastre privind spațiul de stocare.
Începând de pe 1 iunie 2021, toate fotografiile și videoclipurile pentru care s-a făcut backup la calitate înaltă vor fi luate în considerare la calcularea spațiului de stocare gratuit de 15 GB inclus în Contul tău Google sau a eventualului spațiu de stocare suplimentar cumpărat, exact la fel cum se procedează deja în alte servicii Google precum Google Drive și Gmail.
Această schimbare nu se aplică fotografiilor și videoclipurilor pentru care faci backup la calitate înaltă înainte de 1 iunie 2021, iar aceste elemente nu vor fi luate în considerare la calcularea spațiului de stocare din Contul Google. Precizarea se referă la tot conținutul tău existent încărcat la calitate înaltă.
Nu luăm cu ușurință această decizie și știm că este o mare schimbare, dar am vrut să te anunțăm în avans și să îți punem la dispoziție resurse care să te ajute să parcurgi acest proces de schimbare.
Trebuie să iau imediat vreo măsură?
Nu. Poți folosi în continuare Google Foto ca să faci backup pentru fotografii și videoclipuri. După data de 1 iunie 2021, te vom contacta și îți vom trimite mementouri când te apropii de limita de stocare. Majoritatea utilizatorilor nu trebuie să ia măsuri timp de câțiva ani.
Când ating limita de 15 GB de spațiu de stocare gratuit?
Am elaborat o estimare personalizată care îți arată cât timp mai ai până epuizezi cota de stocare. Estimarea ia în calcul frecvența cu care faci backup pentru fotografii, videoclipuri și alt tip de conținut în Contul Google.
Ce pot face pentru gestionarea spațiului de stocare?
Pe 1 iunie 2021, vom lansa un nou instrument de gestionare a spațiului de stocare cu ajutorul căruia poți să găsești și să ștergi cu ușurință fotografiile întunecate, neclare sau orice alt conținut pe care nu îl dorești. Poți și să cumperi mai mult spațiu de stocare prin Google One, dacă serviciul este disponibil în regiunea ta.
Lumea nu este de acord pentru că pe lângă acel abonament lunar/anual, Google mai colectează și date despre utilizator.
Cea ce nu este corect, ar trebuie să fie ori abonament, ori colectarea datelor despre utilizator.
Eu pentru Google Photos aș plăti, că e un serviciu de care chiar mă folosesc. Pentru el aș renunța la „pasiunea” pt Huawei, atâta timp cât nu aș putea folosi serviciul respectiv.
Țin fotografiile pe PC și în Onedrive (am 1GB spațiu ca parte a abonamentului 365). Mai fac backup pe un HDD extern și pe NAS.
Le țin și în cloud pentru sincronizarea cu celelalte dispozitive și pentru a le putea accesa de oriunde.
În Google Photos am doar pozele făcute cu telefonul
Erau mulți care le urcau automat în Photos, că era comod.
Oferta de 2 EUR pentru 100 GB in Google drive. Dropbox business la 18 $/ luna pentru 5 TB era o varianta “de echipa”. Si one-ul de la Microsoft ofera spatiu de stocare f. generos la costuri mici.
Și la Google One poți partaja spațiul cu 5 membri ai familiei, cred că l-au gândit mai mult pentru utilizatori casnici.