fbpx

Când iei sfaturi financiare de la Abi Talent

Dacă tot se discută despre țepele cu crypto trase de niște băieți deștepți cu ajutorul influencerilor din online, trag speranța că poate se mai trezește lumea la realitate și nu mai crede că orice serviciu sau produs promovat de un influencer este fix așa cum zice vedeta. E fix ca o reclamă, acolo am ajuns.

Nu avem încă legislație în România care să reglementeze parteneriatele astea, să îi tragă la răspundere și pe cei care recomandă înșelăciuni, să îi facă mai responsabili în alegerea colaborărilor, și în consecință tot felul de firme încearcă să promoveze tot felul de chestii, și le iese, că mereu va fi cineva dispus să promoveze orice, pentru suma potrivită.

Din păcate mulți dintre influenceri nu au nici coloană vertebrală, ca să nu mai zic de bun simț sau decență.

Poate că nu realizați, dar când ajungi să ai zeci sau sute de mii de urmăritori pe Instagram, Facebook, Youtube, Tiktok sau blog sunt șanse mari să pierzi contactul cu realitatea și să începi să recomanzi lucruri în care nu crezi, pentru că banii sunt buni și îi faci repede. Cu munca e complicat, dar uite, am pus 3 Stories, am dat un share și gata, au intrat câteva sute sau mii de euro în cont. Nu sună bine?

Asta nu înseamnă că nu sunt și influenceri care muncesc, cărora le pasă de comunitate, care sunt atenți la ceea ce recomandă fanilor. E destul de ușor să îi recunoști, de obicei sunt cei care au 2 colaborări plătite la 10 postări sau articole utile, nu invers.

Când intri pe contul unui influencer care arată ca o reclamă umblătoare, plin doar de reclame, îți dai seama cam cât apreciază acel influencer comunitatea lui.

Ca idee, blogul de față nu e cel mai tare din parcare, probabil intră în top 20 bloguri după T5, și eu primesc săptămânal cereri de prețuri, propuneri de colaborare, bartere și tot felul de solicitări de la branduri sau firme.

Luna trecută am refuzat suficiente colaborări dubioase din punctul meu de vedere, produse sau servicii în care nu cred, care nu se pupă cu filozofia mea de viață sau cu valorile pe care le am. Puteam să trăiesc o lună doar din colaborările astea, dacă le acceptam.

Sigur, poate că unii cititori ar fi comentat ceva, dar hei, copiii mei trebuie să mănânce, găseam eu o scuză. În schimb am ales să trag tare la agenție, blogul e o chestie de pe care mai vin ocazional bani, când se pupă propunerile de colaborare cu lucrurile în care cred și îmi plac mie.

Nu zic asta ca să mă laud, zic doar că eu nu sunt un pește mare, din contră, și aș putea face suficienți bani cu blogul ăsta ca să trăiesc decent. Gândiți-vă ce e pe conturile influencerilor cu sute de mii de fani, acolo se bat brandurile la ușa lor, indiferent de reputația influencerilor, bună sau rea.

Și totuși, unii naivi parcă își merită soarta. 🙄

Păgubit: ”Eram pe Instagram și am văzut o postare de la Abi Talent în care îmi vorbea despre pagina asta Nelson Finance, așa că am intrat la ei pe pagină și am văzut mai multe vedete care promovau pagina, recenzii pozitive de la alte persoane care ziceau că au făcut bani prin intermediul lor, așa că m-au făcut curios și am intrat în contact cu ei”.

Voi cum sunteți, credeți în produsele sau serviciile recomandate de influenceri? Le cumpărați?

Recomandă

10 Comentarii

  1. Singura chestie cumparata dupa ce a fost recomandata de un influencer a fost Drill pentru dureri in gat dupa ce am citit la zoso, culmea dupa un articol care nu cred ca era sponsorizat si nu am regretat, mult peste orice altceva pe segmentul asta. In rest toata lumea (looking at you nwradu 😀 ) recomanda doar produse electronice care majoritar sunt peste bugetul meu :)))

    • Asta cu produsele scumpe ține mai mult de branduri și agențiile lor. E logic că vor să împingă vârful de gamă unde pot face profit mai mare, produsele ieftine se vând de multe ori doar pentru că sunt ieftine. Să zicem că ești Lenovo, vrei să promovezi ultimul model de Thinkpad la 2000 de euro, nu Ideapad la 300 euro, care oricum e căutat.

      Oricum, personal am ajuns la concluzia că pentru produsele pe care le utilizez intens, zilnic, prefer să plătesc pentru premium, dar nu imediat după lansare, ci după 6 luni – 1 an. Chiar și generația de top lansată acum 1 an e mai multă decât generația ieftină lansată recent. Pentru chestiile pe care le utilizez foarte rar merg și ieftinăciuni.

      Radu e ok pe recenzii tehnice, mi-am luat router mesh la recomandarea lui, că nu știam ce să aleg. Scump, dar merită.

  2. Păi cu Nelson Finance au luat țeapă mulți,nu știu dacă e vorba de lăcomie s-au simplă prostie ( poate amândouă). Dar știi cu se spune , nu-i vinovat ăla care cere ci ăla care dă,

  3. Fraiereala cred ca exista de pe vremea Adam&Eva, doar ia alte forme sau proportii. Cati romani si-au luat produse de la teleshoping? Produse minune de casa (5 lei in china, 200 lei la tv) sau toate stifturile de bijuterii (1+4 gratuite). Cate tepe date la telefon? Si toate au nevoie de ceva. De actiunea persoanei care isi da si consimtamantul facand o actiune. Nu mai zic de pacanele si alte jocuri de noroc.
    Asta e. Eu daca strang o suma tin de ea cu dintii, altii aparent isi permit luxul de a se juca cu banii. Fiecare cu placerile lui 😀

      • Nicio investiție nu este sigură sau garantată. Cu toate astea, trebuie să poți avea un minim de predictibilitate, ceea ce în Crypto nu prea se întâmplă, pentru că practic, poate fi influențat de absolut orice.
        – Vine Musk și dă nu știu ce comunicat.. BUF.
        – Crește inflația… BUF.
        – Se scumpește curentul… BUF.
        – Este interzis prin nu știu ce state… BUF.

        Și lista continuă. Nu știu ce Bursă spre exemplu, sau investiție imobiliară să zicem (cu asta sunt mai familiarizat oarecum), ar putea scădea cu 50% peste noapte.

        Chestia cu descentralizarea e o armă cu 2 tăișuri:
        1. Dacă nu e controlată de nimeni – nu o poți ține sub control, nu o poți reglementa deci.. nu există niciun fel de control asupra ei.
        2. Dacă e controlată de cineva – Atunci nu mai e descentralizată și în consecință, poate fi manipulată, supusă inflației etc.

        Totul se rezumă în final, din punctul meu de vedere, la valoarea de piață. Băi, am 10 BTC, ce pot face mâine cu ei? Adevărul e că nu poți face nimic! Dacă vreau să cumpăr o proprietate, nu îmi acceptă nimeni BTC. Notarii nu pot autentifica tranzacții anonime fără trasabilitate.

        Să ai BTC e ca și cum ai avea câteva milioane pe card dar acesta este blocat. Poți doar spera că vine altul și îți dă mai mult pe Bitcoinu tău. Atât.

        Nu sunt expert. E strict părerea mea.

        • Dacă e să fim corecți, și companiile listate și-o iau nasol uneori, de exemplu Facebook, acțiuni picate cu 26% pentru că a scăzut numărul de utilizatori, deși au crescut profitul. De asta personal prefer ETF-urile, riscul e distribuit mai bine.
          Cât despre bitcoin sau alte criptomonezi, când o să vezi că lumea nu mai raportează numărul de criptomonezi la valoarea lor în valută înseamnă că acestea au depășit ca importanță monezile clasice.

  4. Cei păgubiți sunt, din păcate, un exemplu de lipsă de educație (financiară). Nu i-a interesat ce înseamnă broker sau cum se fac efectiv tranzacțiile, dar nici în ce condiții dau cuiva bani – ce ontracte semnezi și cu cine, ce clauze sunt și care sunt drepturile și obligațiile celor care semnează. Poate ai auzit de la Conectăr de un broker, dar apoi poți verifica firma din spate, sau poți plăti pe cineva să o facă dacă tu nu te pricepi. Asta e educația financiară, nu cumpăratul de criptomonede.

    Dacă influencerii ar face reclamă doar la produse în care cred ar muri de foame, pentru că n-ai timp să încerci atâtea produse. Normal că e mai ușor dacă ți-ai făcut un blog și faci și tu un review la 2 gadget-uri pe care le folosești zilnic, dar când crești nu mai ai luxul ăsta. De afară pare că ei nu muncesc prea mult, dar realitatea e alta, iar expunerea îi face pe unii să o ia razna. Normal că unii se înghesuie să le dea bani pentru promovare, că e mult mai ieftin un influensăr de instagram decât un spot la Pro TV la 8 seara. De asta și există influencerii, pentru că oferă multă expunere pe bani mult mai puțini.

    A fost la un moment dat o înșelătorie pe YT, era un site unde plăteai câteva sute de dolari și primeai un mistery box în care aveai șase să găsești electronice mult mai scumpe. Au fost mulți care au promovat treaba aia și se vorbește că prețul plătit era de 6 cifre (în dolari). Oameni care vor încerca să te păcălească vor fi tot timpul, au fost și la posturi tv chestii de genul, nu e nimic nou.

    • Da, mulți o iau razna, beția vedetismului. Nu am zis că nu e de muncă, mă gândesc că e chiar mai greu să promovezi chestii în care nu crezi, trebuie să te convingi tu pe tine…hai că nu e chiar așa de prost produsul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *