De obicei ii critic pe cei care isi deschid abia acum primul blog si fac o multime de greseli, fara sa imi dau seama ca si eu faceam la fel. In loc sa critic mi-am dat seama ca ar fi bine sa scriu ce as fi vrut eu sa stiu inainte de a imi crea primul blog. Cine stie, poate ca cineva va invata din greselile mele.
Cateva sfaturi pentru bloggeri mai jos:
Exista site-uri de unde poti lua imagini pentru articolele tale in mod gratuit
Ideal ar fi ca pe blog sa folosesti fotografii facute de tine, dar nu mereu acestea ilustreaza corect articolul, asa ca apelezi la internet. Sunt o multime de site-uri cu imagini ce pot fi preluate in mod gratuit, e suficient sa cauti.
Nu vei primi comentarii de la toti prietenii si toate rudele
Poate ca vrei sa iti deschizi blogul in ideea ca toata familia si toti prieteni iti vor aprecia articolele si vor comenta. Surpriza, unora li se va rupe de ce scrii pe blog, mai ales daca nu au nici o tangenta cu subiectele abordate. Mergi mai departe, cititorii tai se afla undeva, trebuie doar sa ii gasesti.
Comentariile negative si criticile iti arata ca esti pe drumul cel bun
Crezi ca vei primi doar laude si felicitari? Crezi ca toti comentatorii vor fi de acord cu tine? Te inseli, atunci cand numarul de comentarii negative creste, cand atragi oameni care cauta cu disperare sa te contrazica pana in panzele albe… inseamna ca ai ceva de spus, oamenii reactioneaza la articolele tale. Oricum, de regula cei care te critica si posteaza comentarii negative nu au nici macar curajul de a isi asuma propria identitate, ceea ce spune totul despre relevanta lor pentru tine. Haterii exista de la inceputul internetului. E usor sa arunci cu noroi in munca altuia, e greu sa iti asumi comentariile cu propria identitate.
Nu trebuie sa ii imiti pe altii
La inceput incerci sa imiti stilul bloggerilor care au succes. Surpriza, stilul tau este ceea ce te diferentiaza de ceilalti. Oameni citesc anumite bloguri pentru stilul abordat de bloggeri respectivi. Descopera stilul tau de scris, diferentiaza-te de ceilalti si iti vei forma cititorii tai fideli.
Nu trebuie sa fii invidios pe ceilalti
Bloggerul X are 10.000 de unici, bloggerul Y castiga 10.000 de euro pe an, bloggerul Q e mereu invitat la conferinte, bloggerul Z castiga tot timpul la concursuri…Ok, si? Cine te opreste sa ai si tu 10.000 de vizitatori? Cine te opreste sa faci bani din blogging? Cine te opreste sa fii o persoana activa online? Inceteaza sa ii invidiezi pe ceilalti si cauta metode de a-ti atinge obiectivele proprii.
Bloggingul necesita timp
Daca crezi ca vei ajunge sa ai un blog de succes scriind 10 minute pe zi te inseli. Ai nevoie de timp sa scrii articole bune, sa te documentezi, sa analizezi, sa cauti idei pentru posturi, sa iti promovezi articolele, sa interactionezi cu cititorii, sa iti creezi o retea de cunostinte online, sa participi la evenimente. E bine sa fii optimist, dar fa-ti calculele inainte de a spune ca intr-un an vei fii un blogger cunoscut scriind 10 minute pe zi. Trebuie sa inveti ce e bine sa faci si ce nu.
Trebuie mereu sa te adaptezi si sa te schimbi pentru a avea un blog bun
Evolutie. Ce se citea acum 3 ani nu se mai citeste acum. Temele de pe blogurile de acum 5 ani nu mai sunt in regula acum. Modalitatile de interactionare cu cititorii s-au schimbat. Pretentiile cititorilor au crescut. Mijloacele de promovare au evoluat. Acum avem Twitter, Facebook, pluginuri noi, teme noi, Blogosfera e tot mai aglomerata, dar ce ramane constant este faptul ca articolele de calitate iese la suprafata daca stii cum sa le promovezi. Cateva idei pentru inceput.
Exista perioade bune si perioade slabe
Sunt perioade in care iti poate merge excelent, ai inspiratie, scrii multe articole, primesti multe comentarii, castigi multi bani. Exista si perioade in care simti ca nu mai are rost sa mergi mai departe, nu ai deloc idei, cititorii parca au uitat de tine iar advertiserii te-au sters din listele lor. Depinde de tine sa treci peste perioadele slabe si sa iti continui drumul. Ai grija insa sa nu o dai inbara.
Cat atat despre ce as fi vrut eu sa stiu inainte sa imi deschid blogul. Voi ce ati fi vrut sa stiti inainte sa va creati primul blog?
Cand mi-am deschis eu blog nu erau atat de multi bloggeri si destul de putini bloggeri chiar faceau bani din asta. In momentul ala nu m-am gandit ca voi face vreodata bani cu blogul si nu regret asta. Acum majoritatea persoanelor care isi fac blog au in cap scheme de succes care suna foarte bine in teorie dar la practica scartaie.
Cred ca e important pentru orice blogger nou sa tina minte ca dureaza pana te baga cineva in seama, dureaza pana iti faci o reputatie, dureaza sa scoti chiar si 30ron dintr-un link/banner. Romanii in general nu sunt prea rabdatori si vor sa vada imediat rodul muncii lor. Deci aveti rabdare 🙂
Resursele de unde sa iei imagini sunt foarte bune si utile. Eu folosesc destul de des fotolia.com sa pun imagini pe blogul de firma, dar acolo nu sunt free.
[…] This post was mentioned on Twitter by Marius Sescu, Jucarii educative. Jucarii educative said: RT @mariussescu: Ce trebuie sa stii inainte sa iti deschizi un blog http://bit.ly/bHEifA […]
As fi vrut sa scriu macar cum scriu acum, daca nu si mai bine. De fapt a fost o perioada cand mi-am zis sa sterg tot si s-o iau de la capat. Nu pentru bani, pentru ideea de a lasa ceva in urma. “N-am cladit o casa, n-am sapat o fantana, dar mi-am facut blog.” 🙂 As fi vrut sa-mi fi pus un titlu mai sugestiv in url (o s-o rezolv cand o sa am bani de investit intr-un domeniu)
[…] mai scris pana acum despre cum nu fac eu blogging, ce trebuie sa stii inainte de deschiderea unui blog, sfaturi pentru pagina Despre si promovarea online a unui blog. Nu e greu cu brandingul asta […]
De ce nu imi arata subiete de pe blog atunci cand caut pe google? De exemplu caut pe google o fraza pe care am scris-o pe blog si nu mi-o arata eu nu inteleg de ce poate stii tu mai multe. Multumesc anticipat!
Ce blog, ce platforma? Poate ai blocat motoarele de cautare sa iti indexeze blogul din setari, poate ca blogul e prea nou, poate ca inca nu a fost indexat etc.
[…] să scrii corect în limba română (sau engleză, dacă e blog internațional) dar vă ajută și Ce trebuie sa stii inainte sa iti deschizi un blog plus Cum NU fac eu blogging plus Idei pentru promovarea unui blog […]