Acum o luna am primit un mail de la Florentina, care studiaza managementul in domeniul modei la Paris. Era interesata de cum ar putea creste un blog de nisa axat pe moda si intr-un final, cum poate sa castige bani din asta. Ce imi scria in email:
Inutil sa-ti spun ca nu sunt vreo ” specialista” pe online. Este motivul pentru care iti scriu. As vrea sa stiu cum sa atrag mai multi vizitatori si, daca se poate, cum as putea castiga din asta. Stiu ca treaba cu castigul intereseaza pe toata lumea insa tin sa mentionez ca intai vreau sa fac un blog de calitate, de obicei ma documentez mult inainte de face o analiza de marca sau a pune o alta info. Apoi, sigur ca mi-ar placea si sa castig.
Nu am avut timp sa ii raspund atunci, poate si pentru ca nu ma consider cel mai in masura sa dau sfaturi. Ma invart de ceva timp prin blogosfera, am invatat destul de multe chestii, dar mai am inca mult de crescut. Totusi, pana acum am scris cateva articole despre blogging din experienta proprie, asa ca o sa fac un rezumat al lor. Sper sa fie util atat Florentinei cat si altora care sunt la inceput de drum.
Sfaturi pentru succesul unui blog de nisa
- Creati-va blogul pe un domeniu propriu, personalizati-va tema blogului pentru a fi unica si pentru a avea legatura cu nisa aleasa pentru blog. Am scris mai multe sfaturi pentru cei care abia acum isi fac un blog: alegerea platformei, a numelui pentru blog, a temei pentru blog. Aveti o colectie de teme WordPress, daca veti alege WordPress ca sistem de publishing. Nu uitati sa va creati o pagina Despre, cititorii vor dori sa stie cine sta in spatele blogului, mai ales daca vreti sa deveniti o autoritate in nisa aleasa.
- Fiti pasionat de domeniul ales si scrieti continut unic. Nu va apucati de un blog despre muzica doar pentru ca e pe val. Alegeti un domeniu in care aveti deja o anumita experienta sau o nisa care va intereseaza. Realizati articole atractive, unice, care sa devina resurse utile pentru cei interesati de acel domeniu. Aveti grija sa va creati un stil unic de scris, nu va multumiti sa copiati stilul de scris al celorlalti bloggeri cunoscuti din domeniul vostru.
- Interactionati cu celelalte bloguri din nisa respectiva, fiti activ in blogosfera, in retelele sociale, pe net. Fiti mereu la curent cu noutatile din domeniu, participati la evenimentele din nisa aleasa de voi, faceti networking cu persoanele care va pot ajuta sa va promovati blogul, cu “celebritatile” din zona voastra de interes. Cu cat afla mai multe persoane de blogul vostru, cu atat mai bine. Invatati sa utilizati eficient retelele sociale pentru a va promova blogul.
- Cautati mereu noi posibilitati de monetizare. Dupa ce ati inceput sa avet un numar de cititori fideli si considerati ca blogul poate fi monetizat ( eu recomand sa fie cel putin cateva sute de vizitatori, dar depinde si de nisa) apucati-va de cautat metode de monetizare. Puteti merge pe marketing afiliat, reclame contextuale gen Google Adsense, bannere inchiriate direct advertiserilor, puteti chiar sa vindeti spatiul de reclama de pe blog printr-o agentie specializata, daca ati ajuns sa aveti un trafic mare pe blog. Daca vreti sa fiti profi cu adevarat va puteti crea un ratecard pe care il sa il trimiteti advertiserilor interesati de promovare pe blog. In ratecard puteti detalia preturile pentru bannere, advertoriale, linkuri platite, precum si eventualele discounturi. Aveti grija insa, sunt si multi idioti pe internet. Ideea este sa nu asteptati sa va caute cei interesati de promovare pe blog, mergeti voi la ei.
- Promovati non-stop blogul. Pe cartile de vizita, semnatura din email, pe tricoul purtat la intalnirile cu bloggerii, la conferinte, evenimente. Lumea trebuie sa afle de blogul vostru. Daca nu il veti promova voi atunci cine o va face? Incurajati-va cititorii sa se aboneze la blog prin RSS sau email, pentru a fi mereu la curent cu ce scrieti. Nu conteaza doar numarul de vizitatori care vin pe blog direct, ci si cei care va citesc prin email sau diverse cititoare de feeduri.
- Creati o comunitate in jurul blogului. E mult mai important sa avetii 100 de cititori fideli decat 1000 de vizitatori ocazionali. Ascultati-va publicul, oferiti-le ceea ce vor, fiti atenti la recomandarile si criticile comentatorilor. Cititorii fideli, fanii blogului, ei sunt cei care va vor promova blogul mai departe, ei sunt cei care va vor incuraja in ceea ce faceti, ei sunt cei care va pot ridica sau va pot cobori. Un blog fara cititori si comentarii ar fi ca Bamboo fara pitipoance – neinteresant, fad, sters.
Cred ca mai sunt multe alte sfaturi utile pentru un blog de nisa. Nu le stiu pe toate, in fiecare zi si eu invat ceva nou, deci nu aruncati cu pietre. Totusi, trebuie sa retineti ca sunt si motive pentru care nu se merita sa va faceti un blog, iar daca vreti sa o dati in bara rapid cu bloggingul, sunt cateva reguli pe care trebuie neaparat sa le respectati. In rest, multa bafta cu bloggingul si incercati sa scrieti cat mai mult continut original pe blogurile voastre.
[…] This post was mentioned on Twitter by Emil Agache. Emil Agache said: Sfaturi pentru un blog de nisa http://bit.ly/cuqS […]
“Noi suntem foarte mult in urma – ca experienta, felul de a scrie, a intelege un blog, tratarea blogului respectiv. Am auzit si eu discutii cum ca blog-ul de nisa “va rupe tot”. Nu cred asta, si o sa argumentez: Romania are 22 de milioane de oameni, dintre care circa 7 milioane au acces la Internet. Dintre acestia, 5 milioane intra doar pe messenger si-si trimit mail-uri funny. In prezent un blog de nisa nu are cum sa aiba succes pentru ca nu are acea masa critica de oameni care sa-l faca sa creasca! Efectiv, nu are de unde sa atraga suficienti cititori.”
Arhi in interviu daily business – http://www.dailybusiness.ro/stiri-new-media/cum-a-ajuns-arhi-sa-incaseze-15-000-de-euro-pe-an-din-blog-31057
@Hmm – gandeste-te ca nisa inseamna cititori mai putini dar specializati. Sa spunem ca fac un blog despre telefoanele cu sistem de operare Windows Mobile care ajunge la 300 de cititori lunar. Apare un advertiser care vrea sa isi promoveze o aplicatie pentru Win Mobile. Unde o va promova, pe Cancan sau pe singurul blog despre Windows Mobile din Romania?
Blogurile dar si site-urile de nisa vor avea succes daca sunt mai multe si lucreaza impreuna fara ranchiuna, orgolii, etc. Pe generalist (cum sunt marea majoritate a blogurilor), se abordeaza N subiecte si de multe ori campaniile de promovare vin ca un tavalug, de-a valma .. promotii IT pe blog-uri funny, mondene.. etc
Spunea cineva de masa critica a vizitatorilor, eu as adauga ca fara o masa critica a unor blog-uri/site-uri de calitate pe fiecare nisa mai trebuie sa curga multi biti.
iar despre promovarea blog-ului tau, nu te astepta ca cineva sa puna link sau sa iti mentioneze numele blog-ului, trimite (cu acordul lor) mici extrase despre articolele importante pe care altii sa le foloseasca.
Pana atunci, succesuri la toti! 😉
@Bogdan true, cum spune si Idaho – munca, nu plans de mila:
http://idaho.ro/2009/drama-micului-blogaras.html
@Marius Sescu: cu sau fara voie cred ca ai atins una din nenumaratele probleme pe care sincer as vrea sa le vad discutate mai in amanunt de catre ambele tabere (publisheri si advertiseri).
PS – filmuletul de la idaho m-a amuzat teribil.. chiar si poetul spunea “nicio lacrima, nicio lacrima..” 🙂
Referitor la întrebarea anterioară, cu aplicaţia pentru telefon, cred că dezvoltatorul are alege o reclamă clasică în Click, Libertatea şi Can Can, mergând pe principiul „din atâtea sute de mii, strângem noi ceva clienţi”. Nu spun că este exclus să-şi plaseze un banner şi pe respectivul site, sau să deruleze nişte campanii. Atât. În România, unde dacă ne uităm statistica Eurostat / august 2009 şi la cercetarea BCS numărul persoanelor care accesează zilnic internetul se situează în jurul valorii de 15%, cu mult sub media UE de 43%, impactul unui blog (de nişă sau nu) este relativ scăzut.
Şi ar mai fi ceva de care cititoarea Florentina ar fi bine să ţină cont: să-şi facă o echipă.
@Andrei – pai tocmai asta incercam sa spun eu. Cand ai un blog citit de 500 de oameni care sunt pasionati de windows mobile, daca e sa mergem pe exemplul anterior, e destul pentru a obtine niste rezultate – publicitate bouche a l’oreille, vinderea aplicatiei, colaboratori etc.
Impactul nu trebuie sa se masoare neaparat in 10 milioane de afisari, ci in numarul de conversii realizate.
@Bogdan – intr-un mediu ideal, advertiserii ar alege cele mai eficiente metode, deci pe online ar alege site-uri relevante pentru produs. Cum insa de cele mai multe ori advertiserii se lasa pe mana agentiei, care are niste colaborari cu niste site-uri detinute de niste prieteni, rezultatele sunt cele pe care le stim cu totii.
Nu cred ca va admite nici un advertiser referitor la o campanie online ca a fost un esec sa mearga pe site-uri generaliste in loc sa aleaga “nisa”.
Macar vreo 3-4 din sfaturile tale le urmez deja, cu rezultate. Apreciez mereu sfaturi utile, explicate pe intelesul tutror. Fara ‘limba de lemn’ specifica altora. Inca o data, multumesc pentru niste sfaturi care o sa-mi prinda bine! Exceptand povestea cu monetizarea si cu promovarea (care se face in limita posibilitatilor) zic eu ca ma descurc 🙂
Care vezi ca e efectul directoarelor de genul ftw.ro in promovarea unui blog de nisa?
Eu am incercat sa nu il folosesc, dar in ultima perioada vad ca sunt tot mai multi cei care il folosesc, poate o sa fac si eu acelasi lucru.
Un lucru important, asa cum spui si tu, este continutul. Vreau sa cred ca un blog de nisa este vizitat pentru continutul de acolo, iar daca acel continut este destul de bun, oamenii vor reveni. La blogurile generaliste nu e intotdeauna asa, ca acei oameni si-au facut un “brand” si uneori chiar daca scriu prostii ei sunt tot vizitati. Tu ce zici?
@Florin – nu ai nimic de pierdut daca incerci FTW.ro, in cel mai rau caz te alegi cu cativa vizitatori in plus.
Oamenii vin pentru continut, dar pentru a reveni nu e destul doar continutul. Gandeste-te ca multi ajung pe blog din cautari pe Google. Cum ii faci sa revina? Butoane de abonare prin email si RSS, articole interesante, pluginuri ca subscribe to comments, articolele in serie…
Sfaturi pertinente si utile. De tinut minte.
Social comments and analytics for this post…
This post was mentioned on Twitter by mariussescu: esenta a tot ce stiu despre blogging http://bit.ly/cuqS. RT ca oricum e duminica si o frecati aiurea pe Twitter :)…
sfaturile sunt de bun-simt si chiar folositoare,felicitari pentru articol.