Zilnic primesc pe email, în spam, mesaje de phishing care încearcă să mă convingă că trebuie să îmi actualizez datele sau să mă conectez la contul meu bancar, pentru a confirma nu știu ce tranzacție. Țepele astea sunt destul de evidente, zic eu, dar fraudele bancare pot fi mult mai subtile, cum povestește și Andressa că a pățit recent.
Aș putea să vă scriu toate sfaturile clasice pentru a evita fraudele cu carduri: nu deschideți emailuri dubioase ce par că vin de la banca voastră, nu faceți clic pe linkurile din mesaje dubioase pe telefon, nu introduceți datele cardului bancar pe site-uri necunoscute, activați-vă confirmarea plăților prin sms sau din aplicația băncii și lista poate continua. Le cam știți pe astea, și sper că le folosiți deja.
Eu în schimb o să vă recomand ceva mult mai simplu și ușor de realizat – Nu țineți sume mari în contul curent, asociat cardului de debit. Evident, sper că folosiți carduri de debit, nu de credit, ca americanii, că noi încă nu avem nevoie de credit history.
Concret, ce vă propun eu este ca în contul curent să aveți sume mici, pentru cheltuielile zilnice, nu tot salariul sau toate economiile.
Să spunem că pe 5 ale lunii întră banii pe card: salariul, dividendele sau banii de la Soroș, în funcție de ce și unde prestați.
Toate aplicațiile bancare permit crearea unui cont de economii, fără a vă deplasa la bancă. Toate aplicațiile bancare permit transferul instant între contul curent, adică cel asociat cardului, și contul de economii. Dacă pe 5 ale lunii vă intră 5000 de lei, lăsați 500 de lei în contul curent, pentru cheltuielile zilnice, și mutați restul de 4500 în contul de economii.
Chestia asta are 2 avantaje, în primul rând că nu veți mai fi la fel de tentați să spargeți toți banii la fel de repede (am doar 500 de lei pe card) și în al doilea rând, în cazul în care cineva vă fură cardul sau obține cumva datele de acces, nu poate cheltui mai mult de 500 lei.
Ulterior, când aveți cheltuieli mai mari de făcut e simplu, mutați banii din contul de economii în contul curent, asociat cardului. E o bătaie de cap în plus, așa e, dar am fost surprins să aflu că sunt persoane care țin sume cu 4 zerouri în contul curent.
Dacă aveți idei mai bune de protejare împotriva fraudelor bancare lăsați un comentariu, eu nu am găsit.
Fix așa fac și eu, 3 lei in contul principal, restul in alt cont. Nu mă deranjaeza sa transfer dintr-o parte în alta, a devenit obișnuință
3 lei? Chiar că ești pe opulență. 😀
Ai eu tot la fel fac de vreo 4-5 ani. Pai daca poti transfera instant intre conturi? De ce sa tin mai multi. Nici chiar asa suma mica. Las 50-100. De multe ori mi s-a întâmplat sa uit sa transfer și transfer instant când sunt la coada sau chiar la casa. 🙂
Da, am pățit și eu să mă simt sărac la coadă la Lidl. 🙂
Foarte buna metoda. Si eu la fel procedez. Ba mai mult: pentru plati online folosesc exclusiv cardul Revolut. Nu tin bani in Revolut, doar 200-300 de lei. Cand am de platit ceva online, inclusiv facturi, alimentez contul Revolut cu suma necesara. Daca sunt probleme, nu pot pierde sume mari, iar cardurile Revolut sunt mai usor de blocat decat cele ale bancii.
Am și eu Revolut, dar îl folosesc mai mult pentru plăți în călătorii, la noi am rămas cu cardurile bancare de la băncile clasice.
Evident este cea mai buna metoda. In plus online folosesc carduri virtuale peste tot inclusiv la abonamente, iar in strainatate sau locuri dubioase platesc cu Revolut. Am patit sa imi fie cardul de Revolut clonat in Germania. Am platit doar in doua locuri, la un restaurant si la o atractie turistica. Dupa 2 zile aveam niste plati in Paris si in Londra, noroc ca si pe Revolut tin sume mici. Au anulat instant platile fiind in orase diferite in acelasi timp probabil a fost usor sa isi dea seama ca sunt plati aiurea si mi-au blocat si cardul.
Da, e util si cardul virtual Revolut.
Sunt foarte utile cardul Revolut sau Orange money
Foarte util cardul Revolut si Orange Money