fbpx

Soluții pentru o viață echilibrată și sănătoasă, când ai copii?

Întreabă Călin aici cum face lumea de reușește să îngrămădească în 24 de ore și munca, și mâncatul, dormitul, dusul copiilor la școală și activități, nu mai zic de timpul petrecut cu partenerul ori partenera sau de hobby-uri. Adevărul? E tot mai greu să le faci pe toate și să îți iasă la perfecție, și cine zice că se descurcă ușor fără ajutoare minte.

Idei

Dacă vrei să faci copii ajută să îi faci când ești tânăr, și ai mai multă răbdare și timp, chiar și studiile zic că perioada 30-50 de ani e cea mai aglomerată, că ești solicitat și de familie, și de job, mai vrei și să călătorești etc. Altfel arată viața când ai 40+ și copii adolescenți, față de 40 cu bebeluși. Dacă nu vrei copii și asta e ok.

Contează mult să știi cât valorează timpul tău, și să reduci timpul petrecut pe sarcini neproductive sau să plătești pe alții, mai ieftin decât suma pe care o poți câștiga tu în timpul ăla. Dacă nu faci suficienți bani poate că trebuie să îți schimbi jobul, sau domeniul în care lucrezi.

Optimizarea timpilor morți – dacă petreci 3 ore zilnic în trafic poate că îți poți schimba locuința, sau jobul, sau școlile copiilor dacă sunt prea departe. Sau orașul ori țara. 🙂 Noi de exemplu locuim în oraș, școala e la 15 minute pe jos de casă, ne-ar place să locuim la casă în afara orașului, dar până nu cresc copiii nu are sens.

Planificare atentă în familie  – Calendarul e sfânt, eu notez tot ce am de făcut pe ziua următoare în agendă, plus ce au de făcut fetele, cu alte culori, altfel aș uita multe. Nu sunt fan planificare, dar dacă nu am stabili și delega în familie un pic cine ia un copil, cine îl duce pe celălalt ar fi haos. Idem concedii, vacanțe, ieșiri de weekend, trebuie planificate din timp, ca să se alinieze vacanțele copiilor cu timpul nostru liber.

Hobby-urile și sănătatea ar trebui să fie o prioritate – ca să poți da randament la job, ca să ai grijă de ceilalți trebuie în primul rând să ai grijă de tine, și psihic și fizic, dacă o iei razna nu ajuți pe nimeni, dacă te înbolnăvești la fel.

Nu e niciodată prea târziu să îți schimbi cariera, orașul în care trăiești sau stilul de viață, dacă nu ești mulțumit cu ce ai acum. Trebuie să identifici ce te nemulțumește cel mai mult, de acolo începe schimbarea.

Eliminați timpul consumat aiurea zilnic – 2 ore petrecute zilnic pe Instagram și TikTok pentru a vedea cu ce se mai laudă influencerii, 2 ore  de uitat pe Netflix dar fără a găsi un serial bun, încă 1 oră de citit zilnic știri care te încarcă negativ și nu te ajută?

Evident că se poate, dar dacă nu sunt astea pasiunile voastre renunțați la ele și veți găsi timp de o plimbare, o carte, o ieșire la cafea și așa mai departe. Sigur, veți zice că aveți programul prea încărcat, dar vedeți cât timp ați petrecut cu telefonul în mână ieri și mai vorbim.

Apelați la bunici, familie și prieteni – nu e o rușine să lași copilul o noapte la bunici, sau câteva ore la o rudă, dacă vrei să ieși în oraș cu partenerul sau să faci o ieșire pe munte. Nu trebuie să le faceți pe toae singuri, cum ziceam, cine zice că le gestionează pe toate singur, la perfecție, minte.

Cam atât, voi cum stați cu echilibrul familie-muncă-pasiuni?

Recomandă

2 Comentarii

  1. Eu am doi băieți și pot spune că știu ceea ce zici și îți dau dreptate. Uneori, nu știi de unde să mai tai ca să poți avea mai mult timp pentru a petrece cu ei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *