fbpx

Cum văd românii războiul din Ucraina

Uneori e bine să mai ieșim din bula noastră și să vedem ce răspund cei din jur la sondaje, cum e de exemplu ultimul sondaj IRES – Cum influențează războiul din ucraina agenda românilor, făcut pe 1000 de respondenți.

Aproape 8 din 10 români declară că urmăresc ce se întâmplă în Ucraina, iar canalul principal de informare este televiziunea, online sau la televizor, de asta și calitatea discuțiilor despre război, aș zice.

Rețelele sociale sunt principalul mijloc de informare pe acest subiect pentru 27% dintre respondenți. 20% dintre participanții la sondaj spun că nu sunt interesați de evenimentele din Ucraina și nu urmăresc acest subiect.

În caz de conflict armat aproape unul din trei români declară că ar rămâne în țară să lupte, mai mult de o treime ar rămâne , dar s-ar adăposti, în timp ce 14% ar încerca să părăsească țara. Cu alte cuvinte, să zicem merci că suntem în NATO și în UE.

  • 8 din 10 români urmăresc evoluția evenimentelor din Ucraina
  • Războiul din proximitatea României a modificat ierarhia îngrijorărilor românilor: îngrijorările legate de starea de sănătate au cedat locul fricii față de război
  • 6 din 10 români au sentimente negative cu privire la războiul din Ucraina
  • 60% dintre români spun că le este teamă de pericolul ca și România să fie invadată
  • 72% dintre români au încredere în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune
  • 14% dintre români spun că ar părăsi țara dacă în România ar izbucni un conflict armat
  • 72% dintre români nu cred în posibilitatea izbucnirii unui conflict armat în România

RĂZBOIUL A MODIFICAT IERARHIA ÎNGRIJORĂRILOR ROMÂNILOR

Dacă în anul 2021, principalele îngrijorări ale românilor erau legate de bunăstare și de starea de sănătate, odată cu începerea războiului în imediata proximitate a țării noastre și mediatizarea intensă a evenimentelor din Ucraina, îngrijorările legate de starea de sănătate au cedat locul fricii față de război.

Dar pentru că războiul este unul potențial, la acest moment, pentru România, iar creșterea prețurilor accentuată de la începutul acestui an este e una reală, prețurile rămân cea dintâi grijă a românilor și este într-o continuă creștere.

RĂZBOIUL GENEREAZĂ SENTIMENTE NEGATIVE

Războiul din Ucraina are rezonanțe emoționale puternice la români; teama, compasiunea, tristețea și îngrijorarea fiind principale sentimente asociate cu acest eveniment. Majoritatea dintre participanții la sondaj – 61% – experimentează sentimente cu caracter negativ cu privire la evenimentele din Ucraina (teama, tristețea, îngrijorarea, durerea, regretul, ura, dezgustul, neputința dezamăgirea, furia, revolta), pentru alți 22% sentimentele sunt neutre sau pozitive – vorbim despre compasiune/empatie sau solidaritate.

Dacă într-un sondaj IRES similar realiza în luna februarie, 7 din 10 români declarau că le este teamă cu privire la pericolul ca și România să fie invadată, în sondajul actual proporția celor temători cu privire la acest aspect scade cu 10%, ajungând la 60%.

CE CRED ROMÂNII DESPRE CUM AR TREBUI SĂ NE IMPLICĂM ÎN ACEST CONFLICT?

Opinia aproape unanimă a românilor este că prioritatea zero în acest moment este să sprijinim refugiații ucraineni. Aproape 4 din 10 români cred că ar trebui să trimitem armament în Ucraina, iar 1 din 5 că ar trebui să intervenim militar în sprijinul Ucrainei, procentul acestora din urmă este în scădere cu 6% față de luna februarie.

EXTINDEREA SITUAȚIEI DIN UCRAINA LA NIVEL REGIONAL, MONDIAL SAU TRANSFORMAREA ÎNTR-UN RĂZBOI NUCLEAR SUNT PUȚIN PROBABILE, CRED ROMÂNII

Aproape patru (4) din 10 români sunt convinși că războiul din Ucraina va declanșa un conflict regional, însă procentul este în scădere 11% față de sondajul similar realizat de IRES luna februarie 2022. Doar unul (1) din trei (3) români crede că e probabil ca acest conflict să devină unul mondial cu arme convenționale și doar unul (1) din patru (4), că ar putea declanșa un război nuclear. În ambele situații rata de probabilitate este în scădere semnificativă față de sondajul similar din februarie, ceea ce demonstrează o calmare a emoției inițiale.

ÎNCREDERE RIDICATĂ ÎN CAPACITATEA NATO DE A FACE FAȚĂ UNUI ATAC AL RUSIEI ÎMPOTRIVA MEMBRILOR DIN REGIUNE

Mai mult de 3 din 4 români sunt convinși că NATO are capacitatea de a face față unui atac al Rusiei în situația în care o țară membră din regiune ar fi atacată. Nivelul de încredere a rămas neschimbat față de valul anterior al cercetării, ceea ce arată o încredere constantă a românilor în organizația internațională, în ceea ce privește această dimensiune cercetată.

CINE NE APĂRĂ ȘI CINE FUGE DIN ȚARĂ?

În caz de conflict armat aproape unul (1) din trei (3) români declară că ar rămâne în țară să lupte, mai mult de o treime ar rămâne , dar s-ar adăposti, în timp ce 14% ar încerca să părăsească țara. Dar aproape trei sferturi (72%) dintre participanții la sondaj cred că un conflict în țara noastră nu se va întâmpla, procentul fiind în creștere cu 10% față de luna februarie.

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *