fbpx

Soluții pentru a vedea viața în roz

Știam că știrile negative fac oamenii să fie mai pesimiști, dar nu știam că până și Facebook a făcut experimente pe tema asta, subiecții experimentului … fiind chiar noi.

For one week in January 2012, data scientists skewed what almost 700,000 Facebook users saw when they logged into its service. Some people were shown content with a preponderance of happy and positive words; some were shown content analyzed as sadder than average. And when the week was over, these manipulated users were more likely to post either especially positive or negative words themselves.

Everything We Know About Facebook’s Secret Mood Manipulation Experiment

Cu alte cuvinte, știrile negative ne afectează gândirea, ne fac să vedem lucrurile în mod pesimist, dacă suntem expuși la știri negative începem să publicăm și noi mesaje negative. Ne uităm la televizor și vedem tragedii, citim ziarele și aflăm numai vești proaste, intrăm pe Facebook și vedem doar titluri cu Șocant, Tragic, Cutremurător, e logic că începem și noi să ne gândim doar la lucruri rele, să vedem doar partea goală a paharului.

Partea mai tristă e că în România, așa cum spune Vlad, experimentul ăsta e derulat zi de zi, de vreo 25 de ani încoace:

Să venim acum la cazul nostru, un mare experiment pus în practică zi de zi, an după an, de un sfert de secol încoace. Tonul predominant al discursului public românesc este negativ – mă refer la temele de actualitate politică, socială şi economică şi nu la puţinele reviste culturale care mai există, la posturile tv de muzică sau divertisment. Practic, toate cotidianele, televiziunile de actualităţi, site-urile şi blogurile de ştiri, comentarii şi opinie, politicienii înşişi, toate vocile care transmit publicului conţinut despre societate, economie şi politicieni (mă includ şi pe mine aici) o fac cu accent negativ.

Nu întâmplător eu și mulți dintre prietenii mei ne-am izolat de știrile de la televizor, de ziare și majoritatea surselor media offline și online care transmit știri negative, și nu cred că suntem singurii. Poate că trăiesc într-o bulă, dar prefer să îmi aleg eu știrile, prefer să cred că există și vești bune, nu să văd totul în nuanțe de gri. Și da, există alternative.

E demonstrat stiintific ca oamenii sunt atrasi mai mult de informatii negative decat de stiri pozitive deoarece acestea activeaza parti primitive ale creierului, cu alte cuvinte interesul pentru tragedii e sadit adanc in fiinta umana.
De aia televiziunile au ajuns sa se axeze pe stiri negative, pentru ca vand bine la public. Oficial toti spunem ca ne dorim sa instauram pacea in lume si buna intelegere intre oameni, dar in sinea noastra ne gandim : “Oare cine o pateste azi? Unde mai izbucneste vre-un razboi? Ce vedeta se mai sinucide?

De ce lumea e atrasa de stirile negative

…e un trend să dezinformezi publicul, copiind articole alarmiste de pe cine știe ce site de afară, cu unicul scop de a genera trafic pe site-ul tău de știri. Zilele astea e apa încălzită la microunde care omoară plantele, luna trecută erau codurile de pe pasta de dinți care arată toxicitatea produsului (nu există așa ceva), acum un an era cifra de pe fundul cutiei de lapte care arată de câte ori a fost sterilizat laptele după ce a expirat (de fapt era lotul produsului) și așa mai departe. Mereu apar articole de genul ăsta, cu afirmații care nu au nici o legătură cu realitatea, și publicul le crede, pentru că vorba aia, articolul e pe un site de știri, doar site-urile de știri nu publică prostii, corect?

Nu credeți tot ce citiți pe internet

Ce e de făcut? Am scris încă din 2012:

Să vă spun un secret, deși cred că îl știți și voi deja. Știrile de la televizor nu contează. Nici cele din presă. Sunt puține evenimente importante care să merite atenția noastră, evenimente despre care trebuie să știm pentru că ne vor influnța viața. Restul e umplutură. În continuare parlamentarii vor fi corupți, hoții vor fura, în țară vor avea loc incendii, accidente de mașini, iar vedetele vor crea scandaluri pentru a atrage atenția. Ne influențează astea cu ceva viața?

Nu, sunt doar informații inutile cu care ne alimentăm creierul. În locul lor eu vă propun să citiți o carte bună, să practicați un sport, să ieșiți la o plimbare, să învățați ceva nou, ceva util. Poate chiar să vă găsiți un nou hobby.

Nu îmi pare rău că am renunțat să mă uit la televizor pentru a fi informat sau că am renunțat să mai cumpăr ziare. Obiceiurile de consum se schimbă și asemeni mie, mulți tineri preferă să își obțină știrile de pe internet, filtrând accesul la informații prin rețeaua de prieteni sau cunoștințe din rețea. Dacă se va întâmpla ceva important cu siguranță voi afla de acel eveniment, cel mai probabil chiar înainte ca el să fie anunțat la televizor sau în ziare.

Concluzia – Dacă vă treziți zile la rând plini de sentimente negative, dacă aveți impresia că totul în jurul vostru e negru și viitorul nu arată deloc bine închideți televizorul, renunțați la ziarele alea unde toate articolele încep cu Nu o să crezi, Rămâi prost, Senzaționat, ignorați site-urile de știri cu informații inutile, evitați prietenii care se plâng mereu că totul le merge din rău în mai rău. Măcar câteva zile încercați metoda asta.

O să descoperiți surprinși că viața poate fi frumoasă. Nu e greu să ajungem la starea de ZEN, dacă vrem. Important e de unde ne informăm și ce fel de oameni strângem în jurul nostru. E simplu.

Foto: Unhappy three women via Shutterstock

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *