Observ că retorica asta falsă apare tot mai des pe grupurile de Facebook românești. Unii comentatori zic că ei nu au nimic cu războiul, vor pace, dar na, ce se facă și Putin, el a fost provocat de NATO, el a atacat doar pentru a se apăra.
Mă gândesc că trebuie să faci multe acrobații mintale pentru a putea scrie așa ceva, dar hai să facem pe placul celor plătiți în ruble. Să zicem că rușii au fost provocați de o forță malefică. Hai să simplificăm și mai mult, deși aici am ajuns din cauza demenței unui dictator încremenit în trecut.
Întrebare: Dacă cineva te provoacă pe tine la bătaie tu mergi la el acasă și îi omori familia? Asta se întâmplă acum în Ucraina, oamenii sunt uciși acasă la ei.
Bonus, ceva citit pe Facebook despre război, dar nu mai știu sursa:
E foarte ușor să nu fii prost în legătură cu războiul din Ucraina.
Războiul se termină dacă rușii se duc înapoi acasă. Atât. Nu mai mor soldați de ambele părți. Nu mai mor oameni nevinovați. Nu se mai nivelează clădiri. Nu mai există milioane de refugiați. Nu se mai distrug casele și viețile oamenilor. Nimic.
Niciunul din lucrurile astea nu avea loc înainte să ia Putin decizia de a invada Ucraina și niciunul din ele nu ar mai avea loc dacă Putin ar lua decizia să-și aducă armatele înapoi acasă. Nu e nevoie de analize complicate de milioane de pagini ca să poți înțelege cine e agresorul, cine e responsabil sau cine poate să oprească totul.
Cât despre provocarea Rusiei și alte manipulări emise de Putin:
Dupa declararea Independentei Ucrainei din 1991, in anul 1994, prin semnarea tratatului de la Budapesta, Ucraina a cedat Rusiei tot armamentul nuclear (fiind a treia forta de pe glob) in schimbul garantarii suveranitatii si integritatii teritoriale.
Se tot bate moneda pe tratatul de la Minsk, dar primul care a picat e insusi tratatul din 1994 prin simplu fapt ca Rusia a intervenit in 2008 in conflictul din Georgia si ulterior in 2015 in Crimeea pe care a anexat-o ilegal. Cat despre Sua, puteti vedea ca in aceasta perioada, singura implicare a ei, a fost atentionarea Ucrainei de o iminenta invazie si oferirea unui suport militar logistic.
SUA nu a intervenit armat in acest conflict, priveste de pe margine. Una din frustrarile lui Putin fata de SUA, este faptul ca aceasta a sprijin separatistii anti-sistem din Siria iar el a intervenit armat in Siria, sprijinind regimul lui Bassahr al Assad.
Daca urmaresti de-al lungul timpului declaratiile lui, fiind de specialitate, ai intelege ca omul e paranoic inca de la inceputul anilor 2000 ca SUA ar putea ataca din senin Rusia, lucru care de 20 de ani incoace nu s-a intamplat.
Tertipuri de genul diversionisme si asocieri pe care le Putin le inainteaza lumii, sunt tehnici kgb-iste pe care din nefericire, unii mai putin informati si mai naivi le iau in serios, fara sa faca o analiza intr-un context amplu si complex a ceea ce s-a intamplat de-a lungul istoriei in Europa, Orient si SUA.