Mă întreba cineva pe blog dacă agregatoarele de știri mai funcționează, și am zâmbit amar. Nu știu cum vedeți voi lucrurile, dar eu am senzația că rețelele de socializare ne-au prostit. Ne-au dat impresia că pot înlocui interacțiunea offline cu prieteni, că ne pot furniza știrile importante, că ne pot pune în legătură directă cu brandurile preferate, dar în realitate nu am primit nimic. Prietenii sunt tot mai îndepărtați, și dacă ne bazăm pe algoritmul vieții vom vedea mai mult postări din grupuri stupide, reclame și știri irelevante, în locul postărilor de la oamenii apropiați.
Știrile la fel, dacă credeți că Facebook e o sursă bună de știri vă luați țeapa maximă, algoritmii lor doar amplifică știrile false și ceea ce generează interacțiuni, ne validează lucrurile în care credem deja. Nu vom vedea știri care să ne provoace, să ne scoată din zona de comfort, doar gunoaie. Cât despre branduri, majoritatea zic că vor să comunice cu ai lor clienți, dar de fapt au impresia că social media e doar un alt mediu prin care pot să ne afișeze reclame, nu sunt interesate de interacțiuni directe, de feedback, de opinia clienților.
Canalele TV? Să fim serioși, le urmăriți dacă vreți să aflați știrile de ieri, azi. Îți dai seama că au o problemă, când la știri încep să povestească ce a mai postat X sau Y pe internet. Când știrile TV preiau poze și filmări de pe Facebook, Twitter, Telegram e clar că nu mai sunt cele mai relevante canale de informare.
În condițiile astea, de unde ne mai putem informa decent și corect în 2022? Nu pot să vă dau recomandări, dar vă zic ce fac eu.
-
- Folosesc Feedly pentru a primi instant, prin RSS feed, știrile care contează, de exemplu cele de pe Profit.ro. Vă creați cont, adăugați site-urile preferate de știri și după aceea vedeți instant pe site când apar articole noi. Dacă folosiți Chrome vă recomand și extensia de browser, vă anunță când apare ceva nou.
- Sunt abonat la câteva newslettere ce au rezumate ale știrilor zilei sau conținut editorial ales pe sprânceană, pe zonele care mă interesează – economie, social media, tehnologie, marketing, business, internet. De la noi recomand Cronica, PressOne, Concentrat, Victor Kapra, Avocatoo, Hacking Work.
- Urmăresc Key Opinion Leaders, direct pe blogurile lor sau pe Twitter, ca să aflu opinii despre domeniile de interes. Vali, Radu, Dan, Alex, dacă vreți să porniți de undeva aveți la îndemână topul T5. Dacă vreți puteți urmări și influenceri pe Instagram sau TikTok sau ce o mai fi la modă azi, dar vedeți să fie din aceia care vă recomandă produse sau servicii în care cred și nu se vând pentru 5 lei, schimbându-și opinia de azi pe mâine.
Asta e tot. Indiferent de modul în care vă informați, nu vă bazați pe o singură aplicație sau platformă pentru a vă lua știrile, toate au agenda lor proprie, care nu corespunde cu a voastră.
Voi cum vă informați în 2022?