Glumeam mai demult la o bere cu prietenii, și ziceam că atunci când mașinile electrice vor fi mai multe decât cele diesel sau pe benzină, statele vor pune taxe pe panouri solare, eoliene sau taxe pe consumul prea ridicat de energie electrică, că și accizele din carburant vor trebui recuperate de undeva, și e mai eficient să taxezi cu puțin mulți oameni, se adună destui bani la buget.
Cam așa cred că gândesc și economiștii de la Deutsche Bank, care propun ca după terminarea pandemiei angajații ce lucrează de acasă să plătească o taxă de 5% din venituri, că vorba aia, dacă lucrezi de acasă nu mai plătești transportul, nu mai pierzi timp pe drum, nu mai cheltui bani cu masa de prânz, nu mai faci economia să se miște. Știu, sună stupid, dar e un semn al vremurilor care vor veni.
În momentul de față, dacă nu ținem cont de pandemie, probabil 80-85% dintre angajați lucrează de la birou, și doar 10-15% prestează prin work from home. Ei bine, angajații care lucrează de acasă nu mai consumă așa de mult, zic economiștii bănci, deci trebuie să îi taxăm cumva, că o duc prea bine.
Acum noi râdem de astfel de propuneri, asta înseamnă să fii rupt de realitate, să stai cu fundul într-un birou și să gândești taxe fără să realizezi că mulți oameni deja sunt sătui de work from home și vor înapoi la birou, sau că pe viitor majoritatea colaborărilor nu vor mai fi pe bază de angajare, ci pe bază de freelancing, contractori, lucru pe proiect, dar să nu credeți că statele lumii ignoră aberațiile de genul ăsta, uite, o taxă ce poate fi implementată relativ ușor.
Propuneri de genul ăsta ignoră faptul că și pentru work from home ca angajat ai nevoie de investiții suplimentare, eu de exemplu în pandemie am realizat că nu ne-ar fi stricat o cameră în plus strict pentru birou, deși avem apartament cu 3 camere. Plătește statul rata pentru camera aia în plus? Mai zic de abonamentul la internet, de curentul consumat, de biroul și scaunul sau restul echipamentelor necesare, sau de faptul că și atunci când lucrezi de acasă trebuie să mănânci, deci FoodPanda și Uber Eats au de lucru din plin?
Lucratul de acasă pentru foarte mulți nu e o plăcere, ci e un compromis necesar. Mai ales dacă ai familie și copiii fac școală online, să lucrezi de acasă acum înseamnă să jonglezi cu temele și clasele lor live pe Google Classroom, în timp ce te gândești la prânz, compui un email printre picături și îl înjuri pe vecinul care fix azi s-a apucat să dea găuri cu bormașina.
Propunerea aia e o aberație, dar și eu cred că atunci când vom avea 80% din angajați lucrând de acasă și 20% de la birou, statul va găsi o cale să îi taxeze în plus pe cei de acasă.
Via Cronica
In curand taxa pe aer. 🙁
Urmează taxa de stat pe scaunul de acasă și de butonat tastatura , statul se pricepe bine să-și jumulească contribuabili cinstiți.