fbpx

Cum ne schimbă viața the sharing economy

Mie îmi sună ciudat termenul de economie colaborativă, prefer the sharing economy, dar îmi place felul în care schimbările astea pun presiune pe furnizorii clasici de servicii și îi forțează să fie mai buni. În primul rând în turism și transporturi, dar the sharing economy intră ușor în toate activititățile cotidiene. Practic oricare dintre noi poate deveni un furnizor de servicii, putem să închiriem altora o cameră din apartament sau tot apartamentul, când suntem plecați, ori să facem niște bani suplimentar cu Uber și mașina personală.

Cele mai cunoscute exemple în România sunt AirBnb și Uber, dar pe afară sunt o mulțime de platforme și aplicații, cam pentru orice fel de serviciu.

TaskRabbit e o aplicație populară în State pentru a găsi tot felul de meseriași. În Bruxelles am închiriat un microbuz prin GetTransfer pentru a ajunge la aeroport la 4 dimineața, plătind 70 de euro în loc de 120, cât ne costau pe toți biletele de metrou plus autocar și economisind atât timp cât și bani. În Italia am vizitat trei orașe și ne-am cazat doar prin AirBnb, apartamente faine, mai bine ca acasă și mai ieftin decât la hotel.

Ce mă amuză pe mine cel mai mult e rezistența furnizorilor clasici de servicii la revoluția care vine peste ei.

Taximetriștii care se plâng că le fură Uber clienții, în loc să se îmbrace mai frumos, să vorbească politicos cu clienții și să pornească AC-ul vara. Hotelieri care zic că AirBnb afectează orașele, în loc să ofere condiții de cazare mai bune. Și culmea e că în majoritatea țărilor autoritățile se opun și ele schimbărilor, cel mai adesea la presiunea jucătorilor mari din industriile ce se simt amenințate.

Dacă e ceva sigur, e faptul că schimbările se produc, chiar dacă apar și piedici. Sigur, s-ar putea să se piardă și joburi pe parcurs, mulți vor ajunge să lucreze în regim de colaborare în locul fostelor locuri de muncă cu contract pe termen nelimitat, dar alternativa celor care se opun schimbării e mult mai tristă: dispariția completă.

Voi ce servicii de sharing ați folosit? Cum vi se par?

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *