La alegerile din 2004 nu era la modă să îți pese de politică, mai ales dacă erai tânăr, deși Băsescu a avut o campanie interesantă cu “arde-i pe corupti”. Nici la alegerile din 2009 nu a fost prea trendy să discuți despre candidați, deși au fost destul de activi online. Tineretul era nepăsător, ignorant, avea alte preocupări.
Ei bine, alegerile de anul ăsta sunt altfel. Poate de vină e Monica Macovei cu campania ei axată puternic pe online, poate e campania murdară a PSD-ului care i-a revoltat pe tineri, poate că unii tineri văd în Iohannis un politician onest, care chiar va face ce spune, cum a făcut și în Sibiu, nu doar va promite și va uita, cum ne-am obișnuit până acum din partea politicienilor români.
Cert e că tinerii discută puternic despre politică în zilele astea, online și offline. Rețelele sociale, blogurile, site-urile de știri sunt pline de discuții pro și contra candidaților. E la modă să faci actism politic, să ai o opinie, să te implici, să îi convingi pe ceilalți. Nu mai zic de marșurile de solidaritate cu cei din diasporă/protest.
Am auzit diverse teorii, cum că în weekend PNL-ul i-a scos de fapt pe oameni în stradă, i-a adus cu autocare etc. Uitați-vă la clipul de mai jos, filmat în Cluj. Puteți spune că sunt naiv, dar eu nu cred că atâția mii de oameni au ieșit în stradă scoși de un partid. Au ieșit în stradă pentru că vor să tragă un semnal de alarmă, vor altceva pentru țara lor. Nu mai zic de românii de afară, care nu pot fi cumpărați cu un ulei și un zahăr. Ei pentru ce au ieșit în stradă, pentru ce au stat la cozi ore în șir în primul tur electoral?
Revenind la tineri și la implicarea lor în campaniile electorale de anul ăsta. Am o veste proastă pentru toți politicienii, indiferent de culoarea lor politică: tinerii s-au trezit la viață și încep să ceară socoteală politicienilor care îi reprezintă. E un început timid, dar nu mai e cale de întoarcere.
Partidele care se bazau pe faptul că tinerii nu ies la vot și vor putea cumpăra voturile cu mici pomeni electorale s-ar putea să aibă o surpriză. Politicienii care credeau că după ce sunt aleși pot fura din banii țării fără să suporte consecințele vor descoperi contrariul. În sfârșit românii încep să înțeleagă sensul expresiei Statul suntem noi.
subscriu si eu