fbpx

TV Smart în 2021 – cât de util e de fapt?

Mă uitam prin magazinele online de la noi, cam 95% din televizoarele vândute sunt tv smart, indiferent că vorbim de modele cu sistemul de operare propriu al producătorului sau de cele cu Android TV.

Dacă ai o fantezie în care ți-ai dori un televizor de firmă, cu imagine bună, 4K, cu opțiuni simple în meniu și eventual la un preț bun, să știi că așa ceva nu mai există, prețul unui televizor simplu, non-smart, e la fel cu al unuia cu tot felul de aplicații. Și atunci îți cumperi smart, evident.

Întrebarea e alta, cât de util e un televizor din ăsta deștept, cu internet și aplicații, la casa omului, în 2021? Viitorul luminos din reclame, în care televizorul nu mai era doar pentru televiziune, ci devenea un dispozitiv multimedia cu tot felul de opțiuni utile, ce s-a întâmplat cu el?

Eu mă uitam la ce facem noi prin casă, că avem 2 televizoare cu Android TV, un LG cu aplicațiile de bază și unul non-smart, dar cu Chromecast.

40% din timp televizoarele sunt pornite pe Netflix, 30% din timp pe Youtube, 20% din timp se joacă fetele pe Xbox,  și doar 10% din timp folosim televizoarele pe canalele TV clasice, mai ales când e vreun show live. Copiii cel puțin nici nu mai nimeresc programele TV, intră direct pe Youtube.

Voi cum folosiți televizoarele smart din casă?

Ca sistem de operare pentru televizoare am ajuns să cred că Android TV e cel mai ok, mai ales dacă e pe un televizor cu specificații tehnice bune, nu doar panelul ci și procesorul, memoria de lucru.

Samsung și LG au sisteme de operare proprii, și sunt bune, dar pe Android mai sunt aplicații ce pot fi instalate, e mai ușor să le conectezi cu alte dispozitive, să transferi fișiere, să proiectezi ecranul telefonului sau al laptopului, să te uiți la filmările de pe telefon, din astea. E ca și cum ai avea o tabletă imensă, lipită de perete.

La numărul de aplicații utile pentru televizor recunosc că sunt dezamăgit de ce ne oferă prezentul. Am testat inclusiv jocurile disponibile pentru televizor pe Android TV, nu are sens să îți bați capul cu ele, merg sacadat, ai nevoie de gamepad dedicat, tot consola de gaming separată e baza pentru divertisment.

Nu zic că sunt dezamăgit de partea smart a televizoarelor, dar cred că potențialul lor nu e exploatat la maxim, în comparație cu smartphone-urile, pe care am ajuns să le folosim cam pentru orice.

În final, noi am ajuns să ne învârtim printre aceleași aplicații: Youtube, Netflix, HBO Go, Spotify, Kodi, MX Player, uneori Send Files to TV. Cam astea sunt, dacă mai știți vreo aplicație utilă pentru televizoarele cu Android TV lăsați un link.

Recomandă

8 Comentarii

  1. Am plătit aproximativ 3000 Lei pe un Sony Bravia de 49 inch cu Android (Da, mi-a captat atenția acel Android).
    După vreo 3 ani de utilizare, îți pot spune că folosesc numai 2 funcții: Youtube și Netflix (Care nu sunt neapărat funcții super smart sau chestii care depind doar de Android).

    Da, pot instala aplicații și jocuri din Google Play dar în 3 ani nu am făcut asta și nici nu vad ce sens ar avea.

    Dacă aș alege din nou: Diagonala mai mare, non-smart, dar să aibă funcții precum YouTube sau Netflix. Atât. Fără Android sau alte chestii smart super avansate, care să dubleze costul TV-ului.

    PS2: Nu știu dacă mă uit mai mult de 1-2 ore pe zi la TV (Și asta seara, când mă pun în pat).

    • Păi nu există non smart cu Youtube sau Netflix, astea presupun un sistem de operare, chiar dacă e ceva mai simplu, nu Android TV. Oricum, nu sistemul de operare dublează costul, ci calitatea componentelor, a panelului, finisarea și evident, brandul.

      • Inteleg. De regula, TV-urile cu Android sunt cu mult mai scumpe decat cele Smart (Dar fara un sistem de operare super avansat precum Android, ci cu functii elementare, precum cele mai sus).

        La momentul achizitiei, Sony Bravia era printre cele mai bune. Acum, evident a aparut QLED, OLED etc. Problema e utilizarea, si aici iti voi da un exemplu concret:
        – Eu folosesc TV-ul 1 maximum 2 ore pe zi. Indiferent de calitatea panel-ului, nu vad un motiv pentru care as da poate 7000-8000 Lei pe un TV flagship. Nu isi justifica pretul pentru mine.
        – Tot eu, folosesc un monitor care a costat peste 2000 Lei. Nu flagship, dar destul de bun (10 biti nativ, fara FRC, 32 inch, 4K, calibrat etc). De ce? Pentru ca stau minimum 8 ore pe zi in fata acelui monitor si ma ajuta sa imi desfasor activitatea, activitate care imi genereaza venituri.

        Din acest motiv, ca si in cazul masinilor (articolul anterior), ar trebui sa vedem si adevaratele motive pentru care cheltuim (multi sau putini) bani pe acel TV.
        Esti pensionar? Stai toata ziua acasa si vrei sa te uiti pe Netflix? Ia-ti ceva high-end, daca iti permiti.
        Esti pensionar, stai toata ziua acasa si te uiti la stiri? De ce ai avea nevoie de 4K sau Smart? Nu se justifica.

        Deci, depinde foarte mult de la caz la caz.
        In cazul meu, prefer evident un TV 4K, dar neuitandu-ma atat de mult la TV, prefer o diagonala mare si un pret decent (Si Smart, pentru Netflix si Youtube). Nu vreau OLED highend pentru ca nu fac cinematografie.

        • Înainte erau mai scumpe, că aveau nevoie de hardware mai puternic, acum prețurile sunt similare. Are sens ce zici, investești în calitate pentru echipamentele pe care le folosești intens. Pe criteriul ăsta am luat și eu un televizor ieftin, că oricum mai mult mergea în fundal.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *