fbpx

Un nou exod

Dupa revolutie s-a plecat in masa din Romania. Deschiderea catre Occident si iluzia unei vieti mai bune au determinat multi romani sa plece la munca in afara, chiar daca era munca de jos. Din pacate insa, pe langa romanii muncitori care au plecat sa lucreze in constructii, agricultura, pe langa femeile care au plecat sa lucreze ca menajere sau ingrijitoare au plecat si tiganii, hotii, cersetorii, ceea ce a dus la crearea unei mentalitati de tara locuita doar de tigani . Dupa 20 de ani in ochii occidentalilor tot asa am ramas.

Suntem in 2010. Am senzatia ca a inceput un nou exod, dar de data asta premisele sunt altele si cei care pleaca sunt altii. Nu mai pleaca muncitorii pe santiere, ci doctori, programatori, psihologi, designeri, oamenii calificati, cu multa scoala si o valoare peste medie.

De ce pleaca acum? Nu pentru ca nu au cu ce trai in Romania, ci pentru ca isi doresc o tara in care sa fie respectati si apreciati pentru ceea ce fac. Stiu ca e greu in spitale cu spagile pentru orice, dar priviti comparativ salariul unui doctor din Romania cu unul din Germania. Nici macar nu ai ce compara!

Citeam acum doua saptamani ca se asteapta ca numarul doctorilor care pleaca in 2010 din Romania sa creasca cu cel putin 10%. Eu cred ca va fi mult mai mare, si nu ma refer doar la doctori, ci la toti oamenii care stiu ca valoreaza ceva si stiu ca afara se pot implini profesional. M-am saturat de discutiile care spun ca daca esti bun cu adevarat poti reusi si in Romania. Asa o fi, dar merita sa te chinui 10-15 ani pentru a reusi in Romania?

Deja ne-au plecat doua perechi de prieteni si ne spun ca o duc bine in tarile unde sunt. In ritmul asta in Romania vor ramane doar prostii, patriotii si cei care spera ca intr-o zi va fi mai bine. Din pacate, patriotismul nu tine de foame, prostia in Romania e contagioasa iar speranta moare ultima, dar moare si ea.

Totusi, cred ca cei de la guvernare asta isi doresc, o tara plina de prosti, care sa nu comenteze, sa nu critice si sa inghita toate impozitele si taxele pe care ei le inventeaza. Nu-i bai, in 2012 vin iar alegerile si romanii vor fi prostiti iar cu un baton de salam, un kil de zahar si unul de ulei.

Cati dintre prietenii vostri au plecat? Cati se pregatesc sa plece?

Recomandă

10 Comentarii

  1. Am venit in NY acum 5 luni. Prietenii nostri, cei care ne tin aici cu casa si masa atat timp, ne-au intrebat „hai, nu vreti sa veniti aici?”. Am avea unde sa stam, am putea veni inca niste ani in stilul asta (cate 6 luni pe an), in timp ce putem incerca sa luam la loterie viza „de stat”. Atunci le-am spus ‘nici gand’.

    Au trecut 5 luni, timp in care am vazut cum este viata lor aici. Am intalnit alte perechi de romani, veniti acum 5-10 ani. Au locuri de munca, unii au dat examene pentru echivalarea studiilor etc. Toti sunt pe picioarele lor, chiar daca au venit aprox. cu mana in fund. Ultimii venini, prietenii din Alabama, au 2 masini, au strans 50.000 de dolari downpayment pentru casa lor. Platesc mortgage in fiecare luna (mai mic, pentru ca au dat 25% din valoarea apartamentului cu banii jos), strang bani in continuare in contul de economii, au vazut deja juma’ de America, acum se pregatesc sa faca un bebe. Sunt aici de 4 ani.

    Ceea ce vad pe strada si in casele lor ma face sa ma gandesc tot mai serios daca Romania este totusi solutia. Nu murim de foame, deci nu am pleca din tara pentru ca nu avem casa si masina. Ca avem fiecare cate un apartament si cate un „trocarici”. Castigam bine de tot, deci ne permitem un trai decent in tara.

    Ne-ar indeparta insa proasta „servire” din tot ce reprezinta stat. Cand Szeged este destinatia pentru servicii medicale (suntem din Timisoara), cand se inventeaza tot mai multe taxe cretine, esti napadit de tigani etc., sunt chestii care incep sa te deranjeze.

    Multi medici nu pleaca pentru ca mureau de foame. Nici programatorii sau altii cu salarii sau beneficii suplimentare serioase. Astia sunt oamenii care traiau BINE si in tara, dar sunt satui de „modul de viata” sociala. Sunt satui de dispretul statului, satui de programe cretine de televiziune, de scoli indobitocite si spitale jegoase.

    Ieri m-a intrebat prietena noastra daca mi-e dor de casa. Mi-e dor de FAMILIE si alti cativa oameni la care tin. Nu mi-e dor de tara, nici de orasul meu. Mi-e groaza ca ma voi intoarce acolo, obisnuita de juma’ de an cu altceva. Si probabil vom trai cu speranta ca vom avea din nou ocazia de a evada cateva luni de acolo.

    Acum 5 luni nu as fi acceptat sa plec din tara. Acum ma gandesc cu speranta ca prind macar cateva luni departe de ea. Sa respiram 🙂

  2. asa..deci unde plecam?
    sudul extrem sau continentul american?
    in europa nu vreau ca te umpli de „romani” la fiecare pas..si aici nu vorbesc de tigani.
    hai sescule da-mi e idee.

    • In Canada cica umbla cainii inghetati cu covrigi in coada. Fiecare pleaca unde crede ca va fi mai multumit mai mult ca in Romania. Elvetia e inca destul de curata, nu fac romanii prea multi purici pe acolo. Tarile nordice la fel. Depinde acum daca ai avea ce face in tarile astea profesional vorbind si daca te-ai adapta la civilizatia lor.

  3. Cand ii aud pe unii ca sunt vehementi de vai de mama lor in privinta ramanerii aici, ma gandesc ca….isi merita soarta !!! Zic bine, nu ? Eu ma pregatesc sa plec, daca tot ai intrebat. Si am sute de rude plecate, si mii de cunostinte. Tuturor le merge perfect. Eu de fapt vreau sa plec din amandoua motivele: fiindca aici chiar nu am cu ce trai, dar chiar si mai grav, sunt batjocorit indirect in fiecare zi de stiti voi cine… Nu mai vreau sa fiu batjocura unor handicapati care au miliarde de euro si rad de cei saraci.

  4. am plecat in luna mai in Cipru cu gandul ca voi sta 6 luni intr-n concediu in care voi si munci. Acum, dupa 3 luni , unde muncesc in alt domeniu dar unde leafa este MULT mai mare deja m-am hotarat sa vin in vacanta de iarna 2 saptamani in Iasi dupa care sa revin in Cipru. Sincer nu se merita sa stai sa iti pierzi tineretea in Romania , nu trebuie decat putin curaj sa incepi totul de la zero iar rezultatele vor fi pe masura …..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *