Primul job l-am obținut după ce am sunat la numărul dintr-un anunț apărut în Evenimentul. Anul era 2004, online-ul nu era așa de dezvoltat, anunțurile din ziare încă făceau legea, mai ales pe vânzări. De al doilea job, prin 2006, am aflat de la una din cele mai bune profesoare avute în facultate, care m-a și recomandat pentru post. Am fost la câteva interviuri, m-am descurcat și am intrat în pâine, începând să lucrez în marketing la câteva luni după ce am terminat facultatea, pe același profil.
Al treilea job a fost la o agenție interactivă, unde am ajuns datorită colaborării cu ei de la jobul anterior. Al patrulea job, la un centru comercial, a fost obținut printr-o agenție de resurse umane, care m-a agățat și plasat. Ultimul loc de muncă, la o firmă de software, a fost obținut atât datorită unor recomandări venite din partea unor oameni pe care i-am cunoscut online cât și datorită blogului, că tot ziceam eu că e important să fii prezent online în ziua de azi.
Poate că e ceva banal, dar cred că e interesant cum am ajuns de la clasicul Am văzut în ziar anunțul dumneavoastră să fiu eu sunat și să mi se propună un job, pentru că am făcut ceva ca să mă diferențiez de restul, să ies în evidență față de cei care se mulțumesc cu un CV clasic, de regulă pe un site gen Ejobs sau Bestjobs.
Totuși, altceva vreau eu să subliniez aici. Fac 29 de ani în curând și niciodată nu m-am angajat datorită unui site cu locuri de muncă, un site unde îți faci un CV cât mai atractiv și cauți mereu printre anunțuri dacă nu ai un job, în speranța că va apare ceva și pentru tine. Nu mai zic de faptul că emailurile trimise de serviciile astea sunt complet aiurea, țin minte că eu bifam marketing la domenii de interes și ele îmi trimiteau în newsletter joburi de sudor în Cipru sau chelner pe vase de croazieră.
Am fost chemat la interviuri după ce am aplicat la anunțurile de pe Ejobs sau Bestjobs? Da. La unele firme am fost chemat chiar de mai multe ori, și fac aici o paranteză – o tristă constatare este că mesajul standard – Vă vom suna noi pentru a vă comunica decizia noastră e de fapt o minciună, firmele astea niciodată nu sună. Eu cred că orice firmă care se respectă ar trebui să îi anunțe pe cei care au fost la interviuri că nu s-au calificat, chiar dacă nu e o plăcere să dai astfel de telefoane. Nu doar în calitate de angajat trebuie să lași loc de bună ziua, ci și ca firmă. Cine știe, poate cel care nu a reușit să se angajeze la firma ta va fi vreodată pus în situația de a decide dacă să colaboreze cu tine, dacă să îți dea ție un contract sau nu. Și poate va spune nu, pentru că știe că nu a fost tratat cu seriozitate.
Revenind la site-urile cu locuri de muncă, ceva se întâmplă pe piața joburilor. Că nu m-am angajat eu prin astfel de site-uri o fi doar o întâmplare, poate am avut eu ghinion. Dar mai sunt și alți prieteni care mi-au spus același lucru. În plus, dacă vă uitați pe anunțurile de angajare joburile sunt tot mai solicitante, cu tot mai multe cerințe, iar numărul de aplicanți e tot mai mare. La o zi de la apariția unui job deja sunt câteva sute de oameni care au aplicat.
Mesajul zic eu că e ușor de înțeles, un CV nu mai este suficient, concurența e tot mai acerbă, iar dacă nu facem ceva pentru a fi remarcați rămânem doar o simplă oaie în turmă, un simplu CV într-un teanc aruncat pe un birou. V-aș recomanda aici și Linchpin, o carte scrisă de Seth Godin despre cum putem deveni indispensabili.
Întrebarea rămâne, voi ce faceți pentru a vă diferenția de restul, pentru a ieși în evidență? Eu scriu. Uneori mai bine, alteori mai prost, dar scriu.
Din pacate online, nu poti iesi in evidenta cu nimic altceva, decat cu CV-ul, el este cartea ta de vizita. Este foarte important felul cum il concepi, trebuie sa stii sa evidentiezi lucrurile care te avantajeaza, ( experienta profesionala, proiectele in care ai fost implicat, rezultatele pe care le-ai obtinut, poti da si cifre exacte), calificarile si cursurile dobandite, toate acestea trebuies afisate in prim plan, evident daca exista. De fapt, din punctul meu de vedere, asta face si diferenta astazi pe o piata a muncii saturata unde angajatorii cum se spune “au de unde alege”, aspecte precum pachete salariale si beneficii fiind pe ultimul loc. Trebuie sa recunoastem ca traim vremuri in care mingea este in terenul angajatorului.
ps: Si da, eu m-am angajat de pe internet la ultimul meu job, mail trimis, 3 interviuri, telefoane, totul pe bune, transparent:)
Eu desenez, printez si decupez, ca poate pe viitor cineva vede si ma pune la treaba.
Apropo, acum ceva timp nu erai de acord in privinta comentariilor prin facebook, ce s-a intamplat?
Am găsit o metodă de a le insera în baza de date. https://mariussescu.ro/2012/03/platforma-de-comentarii-de-la-google/
La fel cum ai evoluat tu in cei x ani de cand iti cauti job-uri, sa stii ca la fel evolueaza procesul de angajare si la firmele mari.. Am avut surpriza sa aplic la aceiasi firma in mai multe randuri si sa identific noi si noi metode/procese de evaluare ale cunostintelor/abilitatilor si evident si alte metode de comunicare ale rezultatelor.
Este adevarat ca personalizarea cv-ului iti poate aduce oportunitatile la picioare, dar oare acelea sunt joburile pe care ni le dorim?
Inteleg ca desi ai fost 'vanat' in nenumarate randuri, n-ai reusit sa-ti gasesti inca un job de care sa te simti atasat mai mult timp..
Poate e timpul sa cauti sa te reinventezi si din acest punct de vedere 😉
Take care!
Interesant, eu spun că am avut joburi ok până acum dar nu datorită site-urilor de anunțuri, tu înțelegi că nu reușesc să îmi găsesc un job. Cum ai ajuns tu la concluzia asta?
Si asta acum… Ma intreb cum o sa fie peste cativa ani, dupa ce termin si eu o facultate. 🙂
Ai dreptate – in ziua de astazi joburile de pe Ejobs si Bestjobs sunt la mare cautare printre cei care sunt disperati sa se angajeze. Sincer, eu unul am reusit sa ma angajez in 3 din cele 5 job-uri pe care le-am avut pana acum, datorita site-urilor de mai sus. Recunosc ca a contat si faptul ca mi-am facut treaba cat mai bine peste tot pe unde am evoluat si usor, usor mi-am creat propriul brand personal. Dar dupa cum spuneai si tu trebuie sa incerci sa ai antenele intinse peste tot – nu ai de unde sa stii cand vei primi o propunere de colaborare.
Eu, despre ultimul loc de munca am aflat din ziar, de la Evenimentul si m-am angajat – fix la Evenimentul! 🙂
experienta in cadrul muncii e cel mai important factor la angajare.
Buna tuturor…
Am citit si eu ce a scris Marius si din punctul meu de vedere site-urile tip best jobs, e jobs…inca functioneaza.Eu lucrez ca si HR si in momentul in care nu gasesc oamenii de care am nevoie apelez la aceste site-uri.Ceea ce post spune este ca se urmareste experienta celui care aplica.Cred ca asta este primul pas pentru a trece peste bariera existenta intre cv-ul trimis de aplicant si angajator.Nu toti au norocul sa fie cautati de marile companii si sa li se propuna jobuti tari….uneori trebuie sa stii si cum s te vinzi prin intermediul unui CV.Bafta tuturor!
Rebeca – depinde și ce job cauți, dar de regulă dacă aștepți să te găsească angajatorii va dura mai mult până te vei angaja.
[…] afișarea portofoliului, punerea CV-ului pe site e ok, și eu am scris în repetate rânduri că un simplu CV nu mai e suficient, dar deși Adam are un brand personal bine conturat, cred că reclama de pe panoul stradal e o […]
[…] este că piața muncii s-a schimbat foarte mult, iar oamenii buni nu se mai angajează acum pe baza unui simplu CV sau mergând la interviuri stabilite de agenția de resurse […]
[…] Dacă e un lucru pe care îl putem face, atât pentru noi cât și pentru copiii noștri, ca să le pregătim viitorul, e să ne obișnuim cu ideea că școala nu se termină niciodată, și nu mă refer la școala clasică. Nu mai e suficient să avem un CV periat, trebuie să fim la curent cu noile tehnologii, să învățăm mereu lucruri noi. Pentru că altfel vom rămâne doar niște angajați care pot fi înlocuiți ușor. […]
Site-urile principale de angajari sunt agenti acoperiti SRI si ai guvernului, colecteaza datele voastre personale si toate informatiile despre activitatea voastra in viata si va fac dosar, legand activitatea omului online cu CV-ul sau. Astfel, sunteti identificati si catalogati in functie de interesele voastre, cautarile online devin profilul atasat CV-ului vostru. Institutiile vor folosi aceste informatii pe tot parcursul vietii voastre. Asadar, nu va faceti cont pe astfel de site-uri, deoarece riscati sa vi se contopeasca detalii nedorite din viata privata cu adevarata dvs identitate.
Alex, tu ești pe bune sau doar faci mișto? Ai uitat de Masonerie.