Prin ianuarie apăruseră niște studii de la portalurile de joburi, care spuneau că 3 din 4 angajați români vor să își schimbe locul de muncă în 2023. La începutul lui aprilie mai găsisem ceva la nivel internațional, 41% dintre persoanele cu pregătire specializată și, respectiv, 25% dintre cei fără pregătire intenționau să ceară o creștere de salariu în următoarele 12 luni.
Cred că cifrele sunt un pic umflate, că bate un pic criza la ușă, dar realitatea rămâne, salariile țin cu greu pasul cu inflația și creșterea reală a cheltuielilor, și angajații nu sunt fericiți. Știți cum e, când îți rămâne prea multă lună la final de salariu te întrebi pentru ce mai muncești, mai ales dacă în pandemie ai lucrat online și acum corporația îți zice că trebuie să faci naveta zilnic 2 ore, deși munca e tot aia.
Eu nu am schimbat jobul, că e cam greu să mă concediez de la propria firmă, dar lucrăm mai mult remote, online, din diverse locuri, cu clienți din diverse orașe, noțiunea de birou fizic nu mai e ce era, și nu pot să zic că îmi pare rău, dacă te vezi de câteva ori pe lună fizic cu colegii și folosești Slack, Google Meet, Trello și alte platforme dedicate poți să rezolvi lipsa prezenței fizice.
La voi cum e, de câte ori v-ați schimbat jobul din 2020 încoace?
O data, la inceputul pandemiei. Nu au zis nimic de revenirea la birou pana acum.
Nu am schimbat job-ul, consider că nu e tocmai momentul potrivit. Chiar dacă sunt momente când nu îmi mai plac anumite lucruri, totuși anul ăsta (dacă apuc) împlinesc 12 ani, deci îmi place ceea ce fac.
Uau, 12 ani? Generațiile actuale nu stau nici măcar 2 ani la un job.
Uite, eu sunt nascuta relativ repede dupa revolutie, dar la actualul loc de munca sunt deja de 2 ani cu bune si cu rele, ceea ce e interesant… Nu zic ca nu mi-as schimba locul de munca in secunda doi, dar pentru moment nu gasesc ceva ce sa merite efortul.
Cred că depinde și de domeniul unde activezi.
Da. Am schimbat chiar de doua ori pana acum (din 2020). Mi-am luat inima in dinti si am cerut mai multi bani pentru ca am experienta mare pe domeniul meu (9+ ani).
Mi-am dublat salariul cu peste 50% in astia aproape 3 ani. Am plecat de la 4300 lei in 2020 si am ajuns la peste 11000 net in 2023.
Se pare că unora le-a prins bine pandemia.
Din 2021 de 3 ori mi-am schimbat serviciul. La ultimul am renuntat din motive de sanatate, mai bine spus, sa evit problemele cu coloana, hernia etc.
Am crezut ca salariul mai mare le rezolva pe toate, dar ultimele 3 experiente mi-au demonstrat contrariul.
Mare grija la oameni! Restul sunt detalii!
True, true, oamenii contează cel mai mult.
L-am schimbat chiar în plină pandemie, după 8 ani+ la fostul job. Recunosc că am fost un pic reticent, dar după această mișcare mi-am dat seama că nu ai nimic de pierdut, o schimbare mai trebuie făcută.
Să știi că da, schimbarea te ajută să crești, la propriu și la figurat.
Lucrez din iulie 2012 la aceeasi firma. Daca ma apreciaza in continuare macar cum au facut-o pana acum, pot iesi la pensie de la ei :D. Nu as schimba jobul mai ales acum cand am ajuns sa fiu remunarat putin peste cat ma asteptam eu ca merit 🙂 , dupa atatia ani lucrati in care am considerat ca sunt platit un pic sub nivelul meu. Asta realistic vorbind. Daca schimb jobul, dar raman pe acelasi post, nu o sa fiu nicaieri cu mult mai bine platit si nici beneficiile si libertatea pe care o am din multe puncte de vedere. Probabil doar daca trec la un alt nivel si poate alt domeniu, iar diferenta la salariu sa fie considerabil mai mare, cred ca as face pasul.
Nu e vorba mereu doar de bani. Sigur, banii sunt primul aspect, dar contează și colegii, cum ești tratat, mediul in care lucrezi, dacă îți place ce faci… Sunt tot mai rare firmele care își mențin angajații ani sau zeci de ani, nu știu dacă e vina lor, a angajaților sau a vremurilor prin care trecem.
Eu zic ca in mare parte e vina firmelor si sefilor atunci cand o persoana care isi face treaba bine pleaca. In primul rand, banii sunt foarte importanti la un job. Ca degeaba joc hore cu colegii si facem caterinca, totul vis, dar pe burta goala si la finalul lunii imprumuti bani sa te descurci in viata. Perfect ar fi o sfera total neutra, un job care da siguranta si un salariu bun bun.
La locul de munca trebuie sa dai dovada de profesionalism si sa-ti dai interesul. Sa fi acolo si cu trupul si cu sufletul. Dar acasa sa te deconectezi de gandurile muncii. Doar asa te impui si castigi respectul cuvenit. Trebuie sa spui si ceea ce ai pe suflet, toate frustrarile, dar pe o maniera foarte respectuasa. Am avut mereu de castigat din punctul asta de vedere.
In plus, depinde si de jobul pe care-l ai, fiind atat de dedicat si serios, daca vreodata vrei sa pleci sau esti dat afara, fii sigur ca minim 5 firme te-ar angaja in secunda urmatoare.