Trecând printr-o pandemie și trăind în vremuri de război, probabil că mulți am ratat știrea despre rata anuală a inflaţiei – în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021 este 15%, în scădere cu 0,1% față de iunie. Da, am zâmbit și eu amar la diferența de procent.
Anul trecut am avut 8% pe tot anul, deci putem zice că cine nu și-a crescut veniturile cu măcar 25% în ultimii 2 ani este mai sărac acum decât înainte de începerea pandemiei. Nu?
Și astea sunt doar cifrele oficiale, că dacă mă apuc să caut cheltuielile de acum 2 ani s-ar putea să mă sperii de diferența de prețuri la produsele simple – pâine, lapte, ouă, carne. Nu mai zic de prețul utilităților, că mulți au tremurat iarna trecută, când au primit factura la gaz sau curent. Cred că la utilități și alimente costurile sunt cu 50% mai mari, au făcut deja alții experimente.
Întrebarea e simplă – voi ați reușit să vă creșteți veniturile cu cel puțin 25%, ca să nu fiți mai săraci în 2022, față de 2020? Cum stați?
Hai să spunem că dacă ai firmă sau ești freelancer mai poți umbla la prețuri, deși și acolo echilibrul e fragil, dacă urci prea mult rămâi fără clienți. Dar dacă ești angajat de câte ori ți s-a mărit salariul? Nu mai zic de vântul rece al reducerilor de personal, care deja bate prin State, mai ales pe zona de tehnologie.
Eu am primit ofertele de prelungire a contractelor ENEL (Energie Electrică) și ENGIE (Gaze) și am rămas șocat:
ENEL – Iulie 2020: 0.301 / kWh + 0.49 Lei / zi abonament (O medie finală a 1 KW = 1 Leu, cu toate costurile)
ENEL – Ofertă prelungire August 2022: 2.43 Lei / kWh
Piața concurențială (Hidroelectrica): 0.78 Lei / kWh (toate costurile incluse)
ENGIE – Iulie 2020: 0.098 Lei / kWh + 0.43 Lei / zi abonament
ENGIE – Ofertă prelungire August 2022: 1.051 Lei / kWh
Altfel spus:
Iarna trecută plăteam pentru Gaz în jur de 200 Lei / lună (Ap. 3 camere, 70mp, 22.5 grade). Acum, la noile costuri, as plăti cam 1200-1400 Lei / lună, adica de 6-7 ori mai mult. Vara, plăteam o medie de 40-50 Lei / lună. Acum estimez undeva la 300 Lei / lună.
La energia electrică, media plătită era de 250-300 Lei / 2 luni, adica vreo 130-150 Lei / lună, pentru aproximativ 150-170 kw/lună. Acum, va trebui să achit în medie 400 Lei / lună.
La o estimare scurtă, pentru un apartament de 3 camere, iarna, ar trebui să avem costuri estimate între 1500 și 2000 Lei / lună, cu noile tarife, iar pe perioada verii, undeva la 700 Lei / lună.
Evident sunt niște calcule în linii mari, dar sunt cifre realiste, nu exagerate.
Se anunță vremuri nu tocmai favorabile: https://mihaivasilescublog.ro/2022/08/23/grele-zile-asteapta/
Eu totuși nu înțeleg o chestie. Piața asta liberă s-a transformat într-o speculă ordinară. Am observat pe site-ul ANRE cum, la o scurtă simulare pentru prețul gazelor, cea mai mică ofertă (EON) ar fi 850 Lei / lună (Iarna), iar cea mai scumpă (un furnizor anonim de gaze), ar fi 2600 Lei. Cumva, marja asta de profit nu ar trebui să fie reglementată? E total aiurea sa difere atât de mult prețurile și să nu existe o limită rezonabilă.
Așa și la energia electrică. 2.5 Lei kWh vs 0.75 Lei kWh? de 3-4 ori mai mult?
Teoretic ar trebui să fie plafonate preturile, până în aprilie 2023. Nu se lăuda statul că își rupe de la gură pentru noi?
Nu știu cât își rupe de la gură statul pentru noi. Gândește-te doar că veniturile statului ce provin din Energie sau Carburanți sunt extrem de sigure și foarte greu de evazionat, să zic așa.
Când pușculița se va goli, prețurile se vor mări pentru că așa se pot întoarce bani mai mulți în buzunarul statului.
Partea proastă e că noi, ăștia – pătura de mijloc, vom fi cei mai afectați. Pe cei putred de bogați nu-i interesează, pe cei săraci lipiți… nu au de unde să plătească oricum. Așa că cei de la care pot suge sângele rămân cei de mijloc, ce se chinuiesc să trăiască.
Eu așa văd lucrurile. Sper să mă înșel să continue plafonarea. Dacă nu, am pus-o.
Da, eram ironic, evident că nu își rupe, au profituri maxime.
Nu vreau sa fiu oaia neagra, dar procentul de 25 % e unul mincinos. Libertatea avea un articol zilele trecute unde comparau preturile la diverse alimente din cosul zilnic. inflatia era undeva intre 40 si 45 % , nu mai imi amintesc exact cifra.
Păi asta ziceam și eu, inflația oficială e o medie, sunt incluse și multe produse, servicii ce nu sunt folosite prea des de oamenii obișnuiți. Cele care ne afectează direct au crescut mai mult. Dar chiar și așa, am dubii că majoritatea au salarii mai mari cu 25%.
Eu, de exemplu, sunt freelancer. Nu mi-am permis și nu îmi permit să cresc prețurile prea mult, pentru că concurența e uriașă. Deci chiar dacă le-aș crește cu 25-30%, venitul ar fi același, pentru că ar fi mai puțini clienți. În schimb, am ajustat puțin cheltuielile. Nu mai luăm somonel din ăla scump, nu mai cumpărăm apă plată, bem de la robinet etc.