Fetele noastre au crescut cu internetul la apăsarea unui buton, li se pare ceva normal să se trezească dimineața și să verifice ce mai e nou pe Youtube, să urmărească un serial pe Netflix sau să stea la povești cu prietenele pe Whatsapp. Au crescut într-o lume unde accesul la internet e banal, și cred că și noi îl percepem la fel, ca fiind normalitatea.
Totuși, eu încă îmi amintesc vremurile când era o aventură să trimit un email de pe smartphone, dacă nu eram conectat la WiFi. Pare departe în timp, dar acum 10 ani de zile internetul mobil încă era slab, și ca viteză și ca acoperire. Ce avem acum e lux, iar meritul e al operatorilor telecom, care au dezvoltat rețelele mobile, chiar și în zone unde numărul de utilizatori era mic. Nu vreau să mă gândesc cum ne-am fi descurcat în pandemie fără internet.
Vodafone a anunțat ieri că în perioada martie 2020 – iunie 2021 a extins acoperirea rețelei mobile cu un număr de peste 700 de statii 4G, practic oferă acoperire cu servicii de comunicații pentru 96% din populația din mediul rural.
Prin investițiile realizate, peste 150.000 de locuitori din 158 de comunități izolate au acum acces la servicii de voce și internet fix și mobil, iar peste 21.000 de gospodării din mediul rural au acces la rețeaua fixă de internet, cu viteze de internet de până la 1 Gbps.
Știu că sună siropos, dar Vodafone chiar a dus rețeaua acolo unde nimeni nu a ajuns până acum. Dacă aveți 2 minute vizionați povestea de mai jos, e povestea reala a locuitorilor din localitățile Draghesti, Busesti și Cerna-Varf, unde internetul ăla bun, cu care noi suntem obișnuiți, a ajuns abia anul acesta. Înainte ca Vodafone să extindă infrastructura se urcau în vârful unui deal pentru a putea vorbi la telefon, și am vaga impresie că nici la Youtube nu se uitau în 4K.
În plină pandemie, la începutul anului 2021, situatia era din ce în ce mai delicată pentru aceștia: cursurile școlare cu prezență fizică erau anulate, iar legătura cu rudele sau serviciile medicale era aproape imposibil de realizat. Echipele de ingineri ale Vodafone Romania au dezvoltat și implementat în timp record o rețea fixă și una mobilă pentru a oferi acestor localități servicii de comunicații electronice la standarde similare mediului urban.
Zeci de kilometri de cabluri de fibră optică, echipamente de comunicații electronice, turn dedicat pentru servicii mobile 4G au fost instalate în zone foarte greu accesibile. Astfel, locuitorii acestor localități au putut să beneficieze din luna martie a acestui an de servicii fixe și mobile la standarde similare mediului urban pentru a urma cursurile școlii online, dar și pentru a putea ține legătura cu cei dragi, aflați la sute de kilometri distantă.
Pentru noi să ai internet mobil e normalitatea, dar pentru unii români e ca și cum ar fi aprins pentru prima dată becul în casă. Minune.
Daca esti dinozaur iti amintesti si de vremurile in care stateam sa ne conectam dupa 8 seara la internet, ca era mai ieftin, si taxarea era pe minut, parcă dădeam 30 de cenți pe ora.
O da.