Din când în când mai prind discuții despre productivitatea muncii și ziua de lucru de 8 ore. Cine e patron spune că asta e singura metodă prin care poate monitoriza angajații, să vină la birou zilnic, să dea cu subsemnatul, indiferent că au sau nu chef. Cine e freelancer sau antreprenor știe că nu ai cum să muncești 8 ore constant zi de zi, pentru că nu te poți concentra. Uneori sunt 4 ore, alteori 12, depinde de starea în care ești, proiectele pe care lucrezi, cum e vremea afară. Ziua de muncă de 8 ore era ok în vremurile când toți lucram în fabrici și uzine, dar acum majoritatea joburilor ok nu sunt în zona asta. Eu zic că e mai important să îți faci treaba bine, indiferent de unde și în ce moment al zilei lucrezi.
Ok, mai sunt joburi unde trebuie să fii prezent 8 ore: vânzările, call center-urile, fabricile și în principiu afacerile ce presupun un program de lucru pentru clienți. Totuși, pe măsură ce se automatizează tot mai multe sarcini și roboțeii vor face chestiile repetitive, oamenii se vor axa pe joburi creative, ce țin de folosirea inteligenței, a creierului. Și aici contează mai mult să îți meargă mintea, nu să bifezi cartela.
În primul rând să nu uităm de principiul lui Pareto, care spune că 20% din activitățile generează 80% din rezultate. Cu alte cuvinte, e important să descoperim ce lucruri importante avem de făcut și să ne concentrăm pe ele.
În al doilea rând, nimeni nu se poate concentra o zi întreagă, de regulă sunt 3-4 ore când ești în formă maximă. La mine orele astea sunt dimineața și încerc să rezolv sarcinile importante, iar după amiaza sunt pe modul remote, atunci fac lucrurile ce nu necesită atenție maximă. Practic dacă îmi planic bine lucrurile, până la prânz pot rezolva 80% din ce aveam de făcut pe ziua respectivă, și chiar dacă nu mai fac nimic ulterior tot mi-am atins obiectivele.
Cam așa văd eu lucrurile, și tocmai de asta cred că e expirată ideea zilei de lucru de 8 ore, mai ales pe zona creativă. Ca manager mai important e să stabilești cu echipa ta ce are de făcut fiecare angajat, în ce perioadă de timp și să verifici că fiecare se ține de treabă, își atinge obiectivele, decât să vezi câte ore stau peste program. Salariul ar trebui să reflecte valoarea muncii, beneficiile aduse firmei, nu numărul de ore lucrate într-o lună.
La voi cum e, sunteți productivi toată ziua sau aveți anumite momente?
Nicio șansă să mă concentrez atât de mult. Snut momente în care îmi împart ziua în 2 și fac chestii importante dimineața și “mă resetez” un pic după somn.
Ah, the afternoon nap. 🙂
Mie nu mi se potriveste programul fix. Simteam ca o iau razna la birou. Cand eram angajata mi se parea absurd sa mi se ceara sa fac un logo intre ora 14 si ora 16, de exemplu. Din pacate am prins si sefi de genul asta care stiau ei ca ”nu e mare lucru sa faci un logo in 2 ore” si aveau impresia ca poti sa fii creativ pocnind din degete. Evident ca nu eram multumita de rezultate pentru ca eu chiar ma implic in orice proiect, asa ca mi-am dat demisia si am ales sa lucrez pe cont propriu.
Welcome, we have lots of cookies.
Tocmai ce am fost certat la munca vineri ca am fost neatent la o chestie la munca (lucrez in it). Paff astia vor de la mine sa fie concentrat 100% 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana… nu sunt acest fel de om… nici nu ai cum fizic vorbind.
Fizic ai, psihic e mai greu.
Salut!
Am lucrat pe partea de relatii cu clientii (servisare, comunicare pe mail cu clientul), aveam program fix. Am plecat, am ajuns in productie, unde programul era FIX, nu aveai cum sa depasesti ora de plecare, pentru ca era deplasarea cu microbuzul :)).
Acum lucrez pe teren, astept prin SMS sesizarile, uneori ma intorc acasa pe la 1,2,3 ziua sau chiar seara daca e un proiect important. Uneori e nevoie sa fii la 8 si ceva la client, dar in general partea de service are un “due date”, asa ca nu e nevoie sa pleci cu dimineata-n cap, doar in cazuri urgente.
Cred ca de mici suntem setati sa gandim – frate ma duc la job, stau 8 ore si gata. A trecut vremea aceea. Lumea mai are nevoie si momente de relaxare…
Lucrez tot in IT. 8 ore pe zi plus macar 30 de ore supliment. Plus uneori si sambata daca se poate. Ca doar nu ma astepta nimeni acasa.
[…] zic de mult că ziua de lucru de 8 ore nu mai funcționează, în primul rând pentru că sunt multe domenii unde nu te poți concentra intens timp de 8 ore, […]