Apropo de Chrome, sistemul de operare de la Google

Google Chrome OS a fost anuntat oficial. Aparent ar trebui sa ne bucuram ca Google a lansat acest sistem de operare bazat pe Linux, open source, care cica va fi oferit gratuit spre utilizare.

Smecheria de care nu isi dau seama multi este ca gratuitul nu e chiar asa de gratuit. In primul rand este vorba de un sistem de operare care are nevoie de internet, fara de care nu poti folosi aplicatiile web. In al doilea rand, aplicatiile web vor fi disponibile pentru utilizatori gratuit sau contra cost in Chrome Web Store. Interesant, deja imi miroase a Apple. In al treilea rand, sistemul e dedicat netbook-urilor si calculatoarelor slabe. In al patrulea rand, Google va avea acces la tot ceea ce faci (nu ca acum ar fi foarte diferit).

Sa rezumam: pentru sistemul de operare de la Google vom avea nevoie de conexiune la internet permanenta si de aplicatii web contra cost (mai mult sau mai putin), iar Google va sti tot ce miscam. De ce ar trebui sa ne bucuram? Da, vom lucra cu totii prin cloud computing, dar cand nu avem acces la internet ce facem?

E adevarat, in momentul de fata majoritatea timpului petrecut in fata unui calculator se intampla de fapt online, in browser, dar de aici pana la a fi de acord sa utilizez un sistem de operare care lucreaza doar online e cale lunga. Windows 7 e mai mult decat ok momentan.

Voi ce parere aveti despre Google Chrome OS?

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
5 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
.marius

Ai citit atent tot articolul la care ai pus link?

Aplicatiile care le ai acum pe calculator, nu costa si ele?! si nu ma refer la cele cu licenta in insulele crackatoa… 😉

vlad gidea

Chrome OS e pentru netbook-uri si pentru oameni care au internet peste tot… Restul discutiilor sunt inutile…

Am testat Chrome OS anul trecut. Se misca ok, arata bine dar nu se merita pentru altceva decat un netbook.

PS: Oare cat timp va trece pana vom avea un Googlebook (un laptop produs de Google asa cum dupa ce au facut Android au lansat telefoanele)

CEmy

Nu poti include necesitatea internetului in lista de comparatie pt ca sistemul e facut pt Internet.
Consider ca vor aparea multe aplicatii free daca va fi disponibil un API pt developeri. ( sau este deja ? )

Mack

Nu, nu se bate. Inclusiv licenta sub care se distribuie Android OS e Apache. E opensource, dar alti dezvoltatori pot adauga module/aplicatii/etc de cod closedsource.
Faptul ca si tu si eu o sa folosim Windows pe calculatoarele productive, e un fapt care va mai dura o perioada. Insa treaba cu cloud si google prinde foarte bine. Daca experienta de pe Chrome OS o sa fie la fel ca cea de pe Android, atunci e super.