O întrebare simplă legată de falimentul City Insurance din 2021 și Euroins care urmează în 2023 – voi la ce asigurator vă veți face următoarea asigurare RCA, tot la cel mai ieftin?
Nu de alta, dar mereu se repetă tiparul ăsta, toți se duc la aceeași companie de asigurări, care vinde ieftin și dă faliment după câțiva ani, iar statul ridică din umeri.
Nu arăt cu degetul, doar întreb, deoarece am impresia că foarte mulți dintre noi nu învață din greșeli și continuă să le repete. Și ca să fac și eu o confesiune, am avut și eu mașinile asigurate la City și Euroins când eram mai tânăr. Și pentru că asigurarea era scumpă când eram mai tânăr, și pentru că nu știam care sunt diferențele între companii și de ce e bine să ai asigurarea la o firmă serioasă, nu una care deși e autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, te poate lăsa cu buza umflată și banii plătiți.
Când m-am prins de tiparul ăsta, că cea mai ieftină firmă de asigurări RCA dă mereu faliment, am început să evit asigurările astea. În funcție de mașină, șofer și istoric, poate fi cu 50 sau 100 de lei mai scump să ai asigurarea la o firmă decentă. Știu, de multe ori contează 100 de lei, dar nu mai bine dormi noaptea liniștit, când toți în jurul tău trebuie să își reînoiască polițele a doua oară sau să caute soluții de reparat mașina pe banii lor?
Și o poveste bonus, dacă ați rezistat până aici – în 2021 de Crăciun m-am trezit cu mașina soției lovită ușor de cineva la bara din spate, în timp ce era parcată în fața blocului. Eu eram în casă, mă cheamă un vecin, șoferul voia să facem amiabila. Asigurare la City, evident. Fiind fraier am acceptat, nu știam cât de mare va fi mizeria cu Fondul de Garantare a Asiguraților, altă combinație girată de statul român, plus că era Crăciunul și nu aveam chef de umblat pe drumuri.
Long story short, am reparat mașina pe banii noștri în februarie 2022, că altfel stăteam mult și bine cu ea în service, urmând să recuperez eu banii de la FGA. Am deschis dosar de recuperare la FGA, dar cererea a fost înregistrată abia în aprilie 2022. Cererea mea e încă în așteptare, ei au ajuns cu procesarea dosarelor abia la cele din martie 2022, după 12 luni, și din ce știu mai sunt mii de dosare, iar pe margine se încălzește Euroins.
Morala poveștii – nu luați asigurări RCA ieftine, că mereu companiile din spate falimentează. Numai zic.
Știi care e problema? Legislația! Atât timp cât asigurarea mea va fi folosită de “celălalt”, în caz de Doamne-Ferește, întotdeauna vei fi tentat să alegi cea mai ieftină asigurare posibilă. La rândul lui, celălalt va proceda fix la fel.
Aaa, în cazul în care mi-aș face asigurare proprie, automat aș fi mai motivat să îmi aleg ceva mai bun pentru mine, știind că o voi folosi la nevoie.
Am ales cea mai ieftină (dar în același timp să fie cât de cât o companie cunoscută, nu Euroins) opțiune, în cazul meu fiind Groupama dacă nu mă înșel.
PS: Diferența între asiguratori e imensă. Eu am plătit 1200 lei (1an), iar la polul opus erau prețuri de 2000+ Lei (Omniasig, Țiriac etc.).
Poți face RCA cu decontare directă, și dacă te lovește cineva repari mașina pe RCA-ul tău, care se ocupă după aia de recuperat banii de la firma ce a eliberat RCA-ul vinovatului.
Mersi de precizare. Nu am stiut exact cum functioneaza. Diferenta este modica observ. In Iunie imi expira si voi face asa.
Decontarea directă are câteva limitări de care este bine să se țină cont:
Art. 26 alin. (1) din Legea 132/2017 (Legea RCA) prevede :
(1) Decontarea directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii :
a) accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
b) vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
e) prejudiciile exclud vatamarile corporale.
Problema este (poate) legislația dar, cu siguranță și ASF-ul.
Dacă legea este proastă, asf-ul trebuia să spună, să propună, etc.
Ce fel de “control ” face acest asf, dacă spune: n-am primit, nu ne-au pus la dispoziție, au ascuns, etc?
Legea ar trebui să spună așa: Dacă în 48 de ore (maxim) n-ai dat actele (toate) organului, ești penal și ți se SUSPENDA LICENȚA până la clarificare.
Să vezi matale atunci cum se clarifica toate, nu mai da nimeni faliment, etc.
Dar românia (cu r mic) este sat fără câini, corupție, mizerie, etc.
Acest asf, practic, nu mai are nici o relevanta, este doar un alt consumator de la buget (cu salarii, tată..).
Iar noi, toți ceilalți prosti, plătim pagubele. Sute de milioane, miliarde, etc., etc…
ASF e o invenție unde se dau joburi cu dedicație celor din sistem. Din păcate…
Exact de zice Mihai. Treba mea este sa am grija de banii mei. Normal ca aleg cea mai ieftina asigurare, ca nu sunt Rockefeller sa platesc amboulea. Ma uit la ce mi se ofera si aleg dupa buget. Problema nu este ca nu iau eu asigurare de lux, este ca nu exista o legislatie serioasa, incat, daca se intampla misculatiile care s-au intamplat in Romania, cineva sa infunde puscaria. Pe bune si fara discutii. Odata ce se rezolva problema asta, va fi o idee mai buna.
Noi am avut, in 3 ani, 3 asigurari diferite. In primul an am platit 2500 de dolari pe 6 luni, ca nu aveam istoric, deci barbata-miu, cu peste 1 milion de km “la bord”, era considerat la fel ca un pustan de 16 ani, care abia ia permisul. In al doilea an ne-am mutat la Geico, platind sensibil mai mult. Acum suntem la Progressive si am ajuns la ceva de genul 1200 de dolari (2 masini). Nu as plati amboulea mai mult, ca am ce sa fac cu banii. Toate companiile sunt reglementate, sunt supra-asigurate, asa ca o fi bine
Cel mai simplu mod de a evita bătăile de cap, este să îți faci RCA – cu decontare directă. Chiar dacă altul este vinovat, îți faci reparațiile cu RCA-ul tău, iar firma asigurătoare recuperează apoi banii de la RCA-ul care a cauzat dauna. Este o opțiune suplimentară la majoritatea ofertelor standard și nu este scumpă. Dai puțin mai mult, dar nu te mai interesează dacă te lovește altcineva și la ce firmă o avea asigurare … 🙂
Da, cu precizările făcute de 2peu77.
O adunătură de hoți în frunte cu ASF și Guvern. Pe ce motiv s-au triplat preturile? Bonificatie de rahat, legi de rahat, preturi mai mari ca în Germania. Mai scutiți-ma cu sfaturile dvs. Sau lucrați în domeniu?
Nu ați înțeles nimic, dar comentați, că e gratis.
Colegul de mai sus zicea: “decontarea directa este putin mai scumpa”. Ei bine, acest putin este cuprins intre 10 – 25% din pretul initial al politei, mie nu mi se pare chiar putin.
Depinde. Ai încredere că românii își fac asiguri RCA la firme bune? Ok, iei cel mai ieftin RCA. Nu ai încredere? Plătești 20% în plus, mulțumim România.
Cum explicati asta?
Oferta RCA “la prima mana” de pe net
1700-3800 Ron
Cerere la BAAR ptr risc ridicat, primit oferta dupa 3 incercari (din vina mea, dar daca eu cu ceva cunostinte de PC am failat de 2 ori, ma gandesc la regular Joe).
Oferta fortata de BAAR de 1700 vs. oferta la aceeasi firma de 2800 Ron.
CASCO la aceeasi firma – 1000 Ron.
Morala este intr-adevar importanta cand vine vorba de asigurari RCA. Incercati sa cititi toate documentele, sa faceti o lista cu toate companiile si sa verificati statusul lor financiar. S-ar putea sa cheltuiti putin mai mult, dar sa stati linistit in cazul unui eveniment nedorit.