fbpx

Și eu mi-aș dori cât mai multe produse românești în magazine, ar fi ideal să producem mai multe chestii în țara asta, să susținem economia românească, să rămână banii în țară, nu să plece în conturile din offshore ale multinaționalelor. Totuși, presupunând că proiectul de lege prin care hipermarketurilevor fi obligate sa comercializeze produse locale și regionale în proportie de minim 51% ar trece, chiar suntem pregătiți pentru așa ceva?

Este vorba despre carne proaspată, legume și fructe proaspete, lactate, ouă și miere, scrie în proiect, dar:

Fermierii români nu produc suficient de mult pentru a satisface nevoile de consum, pentru că agricultura românească nu e eficientă. Am mai vorbit cu unul, cu altul, oameni din domeniu, românii nu vor să se bage în asociații de producători, să negocieze cu lanțurile de magazine, să ofere sute de tone producție garantată, ei vor să vândă ce obțin ei pe 20-30 de hectare și gata. Și să vezi distracție când magazinele vor căuta fructe românești, dar nu vor avea de unde să le ia. V-ar tenta să vă plimbați printre rafturile goale?

Ați fi dispuși să plătiți cu 50% mai mult pe un fruct sau un kilogram de carne, doar pentru că e made in România? Pentru că patriotismul se termină când trebuie să bagi mâna în buzunar, și eu nu aș plăti mai mult pentru același produs. Dacă am de ales între un măr românesc și unul polonez la același preț da, îl cumpăr pe cel românesc, dacă cel făcut la noi e mai scump e vina producătorului, cum reușește polonezul să producă mai ieftin, cu tot cu transport până la noi?

O astfel de lege încalcă regulile liberei competiţii în UE, și parcă noi trăiam într-o democrație, nu? Ia să dea și francezii o lege, să zică că hypermarketuriler franțuzești au voie să vândă doar melci crescuți la ei, nu importați din România? Sau să se supere vestul pe noi, să ne refuze cerealele la export?

Concluzia: sunt bune legile care încurajează producția locală, dar făcute cu cap, nu doar agitate ca măsuri populiste, înainte de alegeri. Patriotismul e bun, cât timp nu deranjează la buzunar.

RECOMANDĂ
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   

16 Comentarii

 1. In Polonia (ca tot ai dat-o exemplu), statul subventioneaza masiv agricultura. Si economia, in general. De-aia polonezii exporta la greu si la preturi care nu acopera nici macar costul de productie al producatorilor romani.
  O prietena a locuit in Varsovia cativa ani si era uimita de preturile normale si suportabile de acolo.
  In Polonia nu s-a simtit criza inceputa in 2008.

  Concluzia (daca e sa ne luam dupa countries’ best practice): scazand impozitarea, facand investitii acolo unde chiar e nevoie economica (nu cu achizitii umflate) si venind in sprijinul real al celor care aduc plusvaloare, ar putea ca fenomenul cresterii ponderii produselor si serviciilor romanesti in total sa creasca semnificativ. Si natural, de la sine, fara legi neaplicabile.

 2. In loc de legea asta mai bine faceau ceva cu taxele inventate de supermarketuri pt producatori.

 3. In Romania se produce mult, insa marile interese economice in defavoarea micilor producatori, care nu concep ideea de asociere, fac ca marfa noastra romaneasca sa se strice sau sa plece la export pe 2 bani, iar strainii sa ne trimita marfa lor de  slaba calitate, tot pe doi bani, pe care noi platim la raft de cateva ori mai mult.

 4. Este, dar se pare ca ideea de cooperativă comunistă încă bântuie prin mințile noastre şi de aici reticența.

 5. Eu si acum cumpar tot ce prind made in Ro si sper sa gasesc si mai multe produse de acum incolo. Nu imi fac griji ca producatorii locali nu ar putea face fata. Daca sunt sprijiniti, pot.

  PS: sucul din poza este delicios. Eu il iau la cutie ca parca e mai usor de dozat.

 6. Pingback: Prostia aia cu „Hai să Consumăm doar produse romanesti” revine

Lasă un comentariu