În fiecare an, mai ales în apropierea zilei naționale a României, încep unii să agite spiritele cu diverse campanii legate de consumul exclusiv de produse românești, mai ales alimente. Zic ei că trebuie să sprijinim producătorii locali, să ajutăm economia națională etc. Mă scuzați că vă zic, dar orice om care știe cum funcționează un pic economia râde cu fundul de ideile astea.
În primul rând, vorbim de legea aia cu 51% produse românești în supermarketuri, care se va duce în cap nu doar pentru că ne va obliga UE să renunțăm la ea, ci pentru că România nu produce suficiente alimente, legume și altele ca să acopere nevoia internă. Știu, e un cerc vicios, nu avem producători locali pentru că e mai ieftin pentru marile companii să importe alimentele, dar să nu credeți că legea asta va determina brusc fermierii să cultive mai mult. Da, și hypermarketurile își bat joc de producători și îi obligă să accepte prețuri mici, dar nici cu românii nu mi-e rușine, sunt puțini care știu să fie eficienți.
În plus, e mișto patriotismul ăsta de Facebook cu hai să cumpărăm doar made in .ro, dar totul se oprește la raft, când vezi că 2 produse similare, cu aceeași calitate, au prețuri diferite. Cel făcut în România costă dublu. Hai să recunoaștem, l-am mai cumpăra, doar din patriotism?
Nu în ultimul rând, de multe ori chiar dacă cumpărăm produse românești, făcute de companii românești, profitul ajunge tot în conturi externe, deoarece multe firme din România au fost cumpărate de corporații și fonduri străine. De ce? Nu, nu pentru că străinii sunt răi și vor să ne cumpere țara sau pentru că e Soros de vină, ci pentru că firmele românești au fost conduse de manageri români incompetenți și furăcioși sau au fost manageriate de stat, care le-a dus în faliment. A fost nevoie să vină străinii, să ne învețe cum să facem management, cum să muncim mai eficient, nu cum să ne furăm singuri căciula. Ia uitați-vă un pic pe harta salariilor plătite la privat în România, tot companiile cumpărate de străini oferă salarii mai mari, e coincidență?
Așa că poate vreți să fiți voi patrioți și conduceți doar Dacia, alimentați de la Petrom, beți doar iaurt Napolact, suc Brifcor și mâncați ciocolată Rom, după care vă spălați pe dinți cu pastă de dinți SuperCristal și butonați în pat un telefon Evolio, dar realitatea e că produsele astea ori sunt făcute în afară, ori cu piese sau ingrediente de afară, ori compania mamă e străină și profitul ajunge în țara mamă, care nu e România. Asta e globalizarea prietenii mei, așa funcționează economia globală, și nu e neapărat un lucru rău, că dacă am produce și consuma doar ce avem în țară am cam muri de foame, cum era înainte de 89, iar salariul mediu pe economie ar fi tot 100 de euro, cum era înainte să avem și noi un strop de capitalism.
Brusc nu mai e la fel de tentant să Consumăm doar produse romanesti, nu?
Poza de aici
Sa stii ca eu incerc pe cat posibil sa consum produse alimentare de la noi. In supermarket ma convinge sa cumpar produsul si eticheta cu RO. Oricum din martie pana in decembrie nu am nevoie sa intru in astfel de locuri, pentru ca sunt inscrisa la un producator local care imi aduce legume si fructe o data pe saptamana.
Fain.
Tie ti se pare normal sa mananci carne de porc din Spania?Noi nu avem porci in Romania?Mere din turcia si la noi se strica merele in Dambovita?Rosii de mai stiu eu unde si aia la Izbiceni Olt La dau la pret de nimic.
Fermierii români nu știu să se adune în asociații suficient de mari pentru a livra la volum. Un hypermarket nu cumpără 10 tone, vrea 1000 de tone livrate lunar. De asta importăm, pentru că afară se face agricultură mecanizată cum trebuie. Plus că dacă vrei neapărat produse eco sunt o mulțime de mici ferme ce vând direct, pe grupuri de Facebook etc. Nu te obligă nimeni să cumperi dintr-un anumit magazin. Că ești comod și preferi să te plângi pe net e altă discuție. Asta e economia de piață, și hai să nu fim ipocriți, zicem că vrem roșii românești, dar dacă vedem că prețul e 15 lei pe kilogram le lăsăm acolo să se strice.
Carnea de porc idem, nu stau magazinele să negocieze cu fiecare crescător care are 10 porci, plus că noi nu am scăpat de pesta porcină. https://www.rfi.ro/economie-115284-pesta-porcina-ue-romania-aproape-integral-zona-rosie
Tu ai cumpăra carne românească ca să te îmbolnăvești? Ești invitatul meu.