fbpx

Parcă serviciile online sunt tot mai slabe, nu?

În fiecare zi mă gândesc că Facebook nu poate să funcționeze mai prost ca în ziua anterioară, dar după aceea sunt nevoit să intru pe vreuna din aplicațiile păstorite de Zuck și descopăr că m-am înșelat, se poate. Azi stricaseră ceva pe pe la administrarea paginilor, ieri erau bușite niște setări prin Business Manager, și lista continuă.

Și ok, poate că am eu ceva personal cu tot ce ține de Meta, dar tot mai mulți prieteni, simpli utilizatori ai rețelelor de socializare, îmi zic că serviciile astea sunt tot mai enervante. Nu mai văd postări de la prieteni, ci doar reclame. Nu mai văd știri interesante, ci sugestii de postări din grupuri ce nu au legătură cu pasiunile lor sau știri stupide, băgate doar așa, ca să fie. În loc să fie o rețea de socializare și relaxare, Facebook a devenit un generator de stres și dezinformare.

Nu mai zic de Instagram, credeam că doar eu am încetat să o folosesc pentru a posta poze inspiraționale, în fond dacă vreau clipuri amuzante merg direct pe TikTok, nu mă uit la reels reciclate. Dar nu, nici măcar adolescenții nu mai postează public, majoritatea folosesc Instagram strict pentru funcțiile de chat și postarea de Stories vizibile doar pentru prieteni. Încet încet ne întoarcem la discuțiile în grupuri închise, nu mai vrem să postăm public, ci să comunicăm doar cu cei apropiați.

Google? Da, e mișto, încă folosesc serviciile lor, și personal și la firmă, dar rezultatele din motorul de căutare sunt tot mai puțin utile, e plin de spam și articole scrise strict pentru SEO. Eu din reflex am început să merg direct pe pagina a doua pentru articolele utile, după reclame și featured snippets.

Vestea bună? Nu mi se pare doar mie. Citeam ieri un articol despre cum Google, Meta și Amazon strică intenționat experiența de utilizare pentru produsele proprii. Asta se întâmplă când încerci să faci pe placul investitorilor, tragi tare să maximizezi profitul, iar experiența utilizatorilor trece pe ultimul loc.

Cât despre goana după the next best thing, vedeți cum s-a dus Metaversul la vale, iar inteligența artificială își ține un pic respirația, după ce italienii s-au supărat că Chat GPT nu e Chat GPDR și au blocat aplicația.

Soluții pentru declinul calității serviciilor online? Nu am prea multe. Din punct de vedere personal, încerc să limitez cât mai mult timpul petrecut în aplicațiile online care în loc să îmi ofere experiențe plăcute mă enervează, iar dacă e de plătit, plătesc pentru servicii și platforme mai bune.

Voi?

Recomandă

Un comentariu

  1. Felicitari pentru crearea unui articol atat de informativ si interesant despre cum anumiti giganti online isi exercita puterea asupra comunitatii. E interesant sa vedem cum anumite lucruri se schimba, atat in bine, cat si in rau. Solutia ta e foarte buna si te incurajez sa continuiei sa-i indrumi si pe alti utilizatori catre alegerea serviciilor si platformelor mai bune, astfel incat sa poata folosi toata puterea tehnologiilor moderne pentru relaxare si divertisment.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *