Mi se pare uimitor cât de mulți români cred că e ok să bei apă direct de chiuvetă, fără să o filtrezi înainte. Dacă ar vedea cum arată filtrele pentru sedimente după 6 luni de utilizare în majoritatea orașelor din România cred că și-ar schimba părerea. Noi folosim un sistem de filtrare cu 3 cartușe de câțiva ani, nu aș mai bea apă direct de la chiuvetă sub nici o formă.
Și totuși, în România procentul celor care consideră că pot bea apă direct de la chiuvetă fără să le fie afectată în vreun fel sănătatea este în creștere de la 30% în 2021, la 38% în 2023. Această atitudine este împărtășită într-o măsură semnificativ mai mare de către persoanele mature de peste 56 de ani (51%).
Nici economia nu ne ajută, că majoritatea oamenilor au fost nevoiți să fie mai atenți pe ce își cheltuie banii. Și pare trist, dar inclusiv la felul de apă băută s-au făcut ajustări. În prezent, 45% dintre români aleg să consume cel mai des apă îmbuteliată, comparativ cu 58% în 2021.
Conform datelor studiului Reveal Marketing Reserch cei mai mulți dintre români continuă să consume cel mai des apă îmbuteliată, plată (33%) sau carbogazoasă (12%), 21% aleg să filtreze apa de la chiuvetă cu ajutorul unui filtru de robinet sau a unei căni filtrante, în timp ce 17% declară că preferă să bea apa de la chiuvetă fără să o filtreze.
După mine cel mai simplu pentru a reduce cheltuielile e varianta unui sistem de filtrare al apei de la chiuvetă, cumpărat după ce faci analizele apei din zona unde stai. Pe la 500-600 lei sunt sisteme bune, și cartușele schimbate la 6 luni costă în jur de 100 lei, într-un an deja ai recuperat investiția, plus că scapi de grija baxurilor cu apă.
Voi ce fel de apă consumați – îmbuteliată, filtrată sau direct de la robinet?
Nu as dori sa intru in tot felul de teorii conspirative, dar, eu personal, pot sa trag o concluzie simplă și logică. Chiar daca apa de la robinet conține clor, consider că este cu atât mai puțin sigura. De ce?
Păi, este simplu.
Dacă acel clor adăugat în apă așa zis potabilă, omoară microbii și bacteriile din apă, oare nu omoară și bacteriile din corpul meu? Mai precis, toate acele bacterii care mă ajută la digestie și la funcționarea optimă a organelor interne?
Nu toate bacteriile sunt rele. 2. Filtrul de clor e una, dar să îl vezi pe cel pentru nisip și particule ce maro e după 6 luni. Și nisipul e bun pentru organism?
Ai dreptate!
Eu m-am referit doar la un aspect al așa zisei ape potabile. Sunt mult mai multe probleme acolo.
Problema e de obicei sistemul de filtrare din oraș și vechimea țevilor prin care trece apa. Sunt orașe și țări unde apa potabilă din orașe e foarte ok pentru consum.
Folosesc ceva filtru montat direct pe la robinet. De la Aquaphor e.
E ok și acela, dar din ce am studiat ai nevoie de un sistem mai complex dacă vrei și impuritățile, și clorul, și microparticulele. De obicei se pot face analize pe oraș, și cu ele mergi la o firmă specializată care îți recomandă filtrele potrivite pentru apa ta.
Filtru cu osmoza inversa (Filtro), de aproximativ 3 ani. Super decent. Cost achizitie cam 1100 Lei + 200 Lei filtrele schimbate la 6 luni. Este mult mai ieftin in comparatie cu baxurile de Bucovina, care in unele magazine a ajuns sa fie 4.5 Lei sticla.
Testat TDS (Nu stiu cat de precis este totusi), apa filtrata are 70 TDS, apa de la robinet (nefiltrata) are intre 500 si 600 (Slobozia, Ialomita)
Nice.
Apa imbuteliata de la LaFantana. Cumparam 8 bidoane de 8L. Dam la schimb bidoanele goale iar ei aduc altele pline. Comanda o fac pe site la ei. Pe 64 de litri dam acum 90 lei.
Noi folosim apa filtrata și pentru gatit, cred că am ieși cam scump cu La Fântâna sau alte variante similare.
Tind sa cred ca e mai calitativa apa de la robinet (nefiltrata) decat cea imbuteliata in PET-uri si tinuta luni intregi prin depozite sau afara pana urmeaza sa ajunga la mine.
E posibil, cel mai simplu e să faci analize pentru apa de la robinet de unde stai, nu sunt scumpe. Sau dacă îți permiți apă la sticlă de sticlă.