Apropo de anunțul de vânzare al site-ului Ziare.com, văzut prima dată la Orlando. Nu am tangență foarte mare cu presa online, în afară de umilul blog pe care vă aflați și de câțiva clienți care activează în domeniu. În schimb am tangență cu brandurile și cu imaginea lor în mediul online, cum sunt percepute ele de către utilizatorii de internet.
Foto: newspapers via Shutterstock
În primul rând, dacă se va vinde ziare.com, sigur nu se va vinde pe banii ăștia, exceptând cazul în care apar niște interese politice la mijloc. Dragoș are niște estimări optimiste despre veniturile ziare.com pe un an, care ar putea fi de maxim 600.000 euro. Activesoft vrea să obțină de 5-6 ori banii ăștia. Înainte de a spune că site-ul produce destul de mult trebuie să vă gândiți la cheltuielile cu întreținerea site-ului, 2,3 milioane de vizitatori lunar și 21.000 de afișări consumă multe resurse, ai nevoie de servere dedicate, de oamenii care se ocupă de site 24 din 24 de ore.
În al doilea rând, ai nevoie de o echipă editorială care să creeze conținut, dacă nu vrei să te bazezi în continuare pe agregarea de știri din alte publicații online. Chestia cu user generated content nu merge, nici la noi și nici la americani, oamenii crează conținut de calitate dacă sunt plătiți pentru asta, restul sunt povești.
În al treilea rând, trebuie lucrat mult prea mult la partea de branding. Acum câțiva ani ziare.com prelua toate știrile din internetul românesc. S-au mai domolit între timp, au mai curățat site-ul, dar asta nu înseamnă că sunt creatori de conținut, cel puțin nu genul de conținut care să atragă cititori fideli, tot pe optimizarea excesivă a site-ului pentru motoarele de căutare se bazează pentru a atrage vizitatori. Nu știu pe nimeni care să intre dimineața pe ziare.com pentru a citi presa, dar am mulți prieteni pe care îi văd dând share la articole de pe Hotnews.
În concluzie, cine are 3 milioane de euro de investit în presa online, cu speranța de a îi recupera în 5-6 ani, în varianta optimistă, s-ar putea să fie mult mai avantajat dacă crează un site de publishing de la zero, plătind o echipă editorială pentru a crea conținut de calitate, cu tot cu optimizarea lui pentru motoarele de căutare, sau cumpără un site de publishing cu mai puțini vizitatori, dar conținut mai bun și brand distinct. Din punctul meu de vedere ziare.com nu ar putea fi niciodată transformat într-un brand de sine stătător, termenul fiind prea generic (citesc presa pe ziare.com?), iar un proces de rebranding ar costa prea mult, pe lângă suma investită în achiziționarea site-ului.
Voi ce ziceți, merită ziare.com 3 milioane de euro?
RT @mariussescu: Ce poți face cu 3 milioane de euro în presa online http://t.co/nDdubpXCor
Deci o firma vrea sa vanda un agregator de continut cu 3 milioane de euro? 3 milioane?
Doar in Romania se putea intampla asa ceva, dar ma indoiesc ca se gaseste vreun fraier dispus sa dea banii astia.