De testat – Civic Alert, aplicația prin care anunți autoritățile despre problemele orașului, cu poze

Anul trecut m-am chinuit vreo 2 zile cu telefoane la primărie ca să aflu de ce la parcarea din fața blocului s-a început renovarea și după aceea a fost lăsată în paragină pentru 1 an. Am reușit, dar am consumat mult timp, și concluzia o știți deja, cea mai mare problemă atunci când avem dificultăți cu serviciile publice este să le semnalăm autorităților, să vorbim cu cei responsabili.

Pe de altă parte, dacă ignorăm problemele ele nu se vor rezolva, știu că sună a barbologie, dar dacă românii nu vor învăța să își ceară drepturile și să facă presiuni pe autorități vom continua să ne plângem de milă. Aici intră în joc Civic Alert, o aplicație lansată în toamnă (link iOS, link Android), care promite să trimită autorităților problemele semnalate de tine în oraș.

Dacă tot descărcăm și testăm aplicații pentru aproape orice, de ce să nu încercăm și asta?

Pe scurt îți faci cont, pozezi problema, menționezi despre ce e vorba, selectezi categoria, aplicația îți detectează adresa exactă și după ce trimiți în aplicație totul ar trebui să primești un răspuns de la autorități.

Civic Alert a fost creata pentru a facilita contactul dintre cetateni si administratiile publice. Ori de cate ori veti dori sa inaintati orice sesizare, reclamatie, petitie, plangere, propunere sau initiativa ce are legatura cu spatiul civic si domeniul public, veti putea face acest lucru in mai putin de 30 de secunde, urmand trei pasi simpli:
1. Fotografie – faceti o poza reprezentativa pentru problema dumneavoastra si incarcati-o in aplicatie;
2. Geolocatie – specificati adresa unde se gaseste problema dumneavoastra: se poate folosi localizarea automata sau adresa poate fi introdusa manual;
3. Categorie – selectati categoria in cadrul careia problema dumneavoastra se incadreaza, avand la dispozitie mai multe optiuni precum: strazi si iluminat public, apa si canalizare, trafic rutier si parcari, gunoi si vandalism, parcuri si spatii verzi, transport in comun etc.
Noi ne vom asigura de faptul ca toate sesizarile dumneavoastra, odata ce vor fi validate, vor ajunge direct catre administratia publica competenta, in forma legala ceruta de catre aceasta, precum si ca vom urmari tot procesul fiecarei sesizari, pana la finalizare, pastrandu-va tot timpul informat.

Recunosc că nu am semnalat nici o problemă încă, dar am vreo 2 prieteni care au zis pe Facebook că s-au astupat gropile de care s-au plâns în aplicație la 2 săptămâni după sesizare, deci există o speranță. Am niște gropi care mă scot din minți pe traseul meu zilnic, tare mi-aș dori să le văd asfaltate.

Un interviu cu fondatorul Civic Alert găsiți aici:

Peste 30,000 de utilizatori, peste 6700 de sesizări și peste 2000 de răspunsuri primite de la autorităţi. E un scurt bilanț al activității Civic Alert – o aplicație care îți oferă posibilitatea de a semnala autorităților, printr-o fotografie, problemele din spaţiul public.

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

6
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Dumitru Niculăiță
Vizitator

Ceva asemanator a fost lansat cu mai mulți ani în urmă și la Chișinău http://alerte.md/

Marius Sescu
Vizitator

Da, seamănă, dar are mai mult sens o aplicație, e mai ușor de folosit.

Dumitru Niculăiță
Vizitator

Olga

Florina
Vizitator
Florina

Si eu am instalat-o pe telefon, n-am raportat inca nimic dar, dotata fiind cu un inalt simt civic, sunt sigura ca voi fi curand “a real pain in the ass” pentru autoritatile care nu-si fac treaba 🙂