Am reușit și eu să îmi revin după excursia în Franța, cea câștigată în cadrul campaniei eco Expediția verde, unde m-am clasat pe primul loc. Mulțumesc încă o dată prietenilor din online pentru că m-au susținut tot timpul și celor de la Renault, care au avut grijă de toate detaliile vizitei.
Scopul principal era să vizitez uzina Renault de la Maubeuge, unde se produc toate modelele Kangoo, dar despre uzină voi reveni cu detalii saptamana viitoare, merită un articol separat. Totuși, am mai avut vreo 3 zile libere în care am putut vizita Parisul, împreună cu fetele mele.
Am încercat să vizităm cât mai multe locuri ce meritau văzute dar în același timp și să respirăm puțin aerul, să simțim atmosfera pariziană, să nu alergăm din loc în loc fără oprire doar pentru a mai face o poză. Cum a fost în Paris mai jos.
Transportul în Paris
În primul rând dacă mergeți la Paris cu avionul și aveți de gând să stați măcar 3-4 zile interesați-vă de transport, Parisul este împărțit în 5 zone și tarifele pentru abonamente diferă în funcție de numărul de zone în care vreți să circulați. Majoritatea obiectivelor turistice din Paris sunt în zona 1 și 2. Prețurile sunt destul de mari la transport, dar din fericire există abonamente saptămânale sau bilete de o zi care îți permit să folosești toate mijloacele de transport.
De la aeroportul Charles de Gaulle (zona 5) până la Opera, în centrul Parisului, biletul de autobuz sau de tren e aproximativ 10 euro. Un set de 10 bilete în Paris este 12,5 euro, și cu ele poți călători pe toate mijloacele de tranport timp de 90 de minute. Da, le poți schimba, adică începi cu metroul și schimbi după aceea un autobuz.
În Paris sistemul de transport este foarte bine pus la punct, poți ajunge rapid în orice loc din Paris folosind metroul, trenul sau autobuzul, iar fiecare stație este dotată cu hărți ușor de înțeles. Personal eu recomand metroul, e cel mai ușor de utilizat și cel mai rapid, chiar dacă merge pe sub Paris și pierzi ocazia de a mai vedea unele obiective turistice din mers.
Având în vedere că noi am stat mai mult de 3 zile, ne-am făcut abonamente pe o săptămână Navigo Découverte, direct în aeroport. Am dat 38 de euro de persoană pentru o săptămână, dar am putut folosi toate mijloacele de transport în toate zonele. Numai transportul până în Paris și înapoi la aeroport ar fi ajuns 20 de euro, iar pentru a merge la Versailles (zona 5) cu trenul am fi plătit încă 13 euro. Nu mai zic de plimbările cu metroul, cred că am mers zilnic cu metroul de cel puțin 15 ori.
Obiective turistice de vizitat în Paris în 3 zile
Dacă vrei să vezi Parisul bucată cu bucată ai nevoie de cel puțin o săptămână, zic eu. Noi aveam cam 3 zile la dispoziție, așa că a trebuit să facem niște alegeri.
În primul rând am fost pe Bulevardul Champs-Élysées, strada unde toate brandurile de lux au reprezentanțe. Un must see mai ales dacă sunteți pasionați de shopping și aveți portofelul plin. Cel mai bine e să începeți de la Arcul de Triumf, cum am început și noi. Mergeți pe jos și alegeți unde vreți să intrați. Puteți să savurați și o cafea la una din cafenelele din zonă, dar atenție la prețuri. Ca regulă generală, dacă vreți un restaurant sau o cafenea cu prețuri mai acceptabile îndepărtați-vă cât mai mult de zonele turistice. Nu pot să uit nici acum când în 2007 am plătit 30 de euro în centrul Palmei de Mallorca pentru un hamburgher, o porție de cartofi și un țap de bere.
Același lucru e valabil și pentru suveniruri, nu începeți să le cumpărați de la primul magazin. Același breloc poate fi cumpărat și la 1 euro și la 5, aceeași eșarfă poate fi 3 euro sau 12 euro. Da, trebuie să vă luați măcar o eșarfă din Paris, când ești aici ai impresia că toată lumea le poartă. Până și eu, care nu port eșarfe de obicei, mi-am cumpărat 2. Trendinez mă fac.
Nu ratați Turnul Eiffel, principalul motiv pentru care lumea vine la Paris, deși eu cred că sunt alte obiective mai interesante. Pentru un efect special mergeți să vedeți prima dată turnul seara, după 9, când toate luminile sunt aprinse și puteți vedea chiar jocuri de lumini pe turn, timp de 10 minute la fiecare început de oră. Normal că îl veți vizita și ziua pentru a face celebrele poze cu turnul ținut în mână, de pe Champ de Mars, dar seara Turnul Eiffel e mai impresionant decât ziua. Vreți să urcați în turn, la 300 de metri înălțime, pentru a vedea tot Parisul? Veți avea de așteptat cam 2 ore la coadă plus că veți plăti 13, 76 euro biletul până sus cu ascensorul, dar priveliștea merită, în fond nu vizitați Parisul în fiecare zi.
Noi am mers și la Catedrala Notre-Dame, cea mai veche catedrală din Paris și cred că și din Franța. Construcția ei a fost demarată în 1163. E mereu plin de turiști acolo, iar accesul este gratuit, se plătește doar dacă vrei să urci în turn. O altă biserică interesantă este Sacré-Cœur, amplasată în cel mai înalt punct din oraș. Mergeți până acolo dacă vreți să vedeți tot Parisul dintr-o privire.
Am vizitat și Versailles, atât palatul cu expozițiile sale cât și grădinile sale imense. Am plătit 20 de euro biletul de la centrul turistic pentru a avea acces la tot domeniul plus pentru a beneficia de ghidul audio, dar îl puteți cumpăra cu 18 de la intrarea în Versailles, însă de regulă trebuie să stați la coadă aproximativ o oră. Palatul era foarte aglomerat, personal m-am bucurat mai mult de plimbarea prin grădini și admiratul palatului de la exterior, dar adevărul e că sunt foarte multe opere de artă acolo ce trebuie văzute. Rezervați-vă o zi întreagă pentru Versailles, faceți ca jumătate de oră din Paris până aici cu trenul lor, RER.
Nu uitați de muzeele din Paris. Cel mai important e muzeul Luvru, cu peste 60.000 de metri pătrați destinați expozițiilor. O zi pentru a vizita tot muzeul este puțin, noi nu mai aveam timp așa că ne-am mulțumit să trecem prin fața lui. Alte muzee ce merită vizitate sunt Muzeul d’Orsay și Centrul Pompidou, unde se află reprodus și atelierul celebrului Brâncuși.
Pentru o plimbare prin parc vă recomand Grădina Luxemburg, unde se află o replică exactă cu Statuia Independenței, dar la o scală mult mai mică. Sunt și mulți parizieni care nu știu de ea, cu greu am găsit-o, dar grădina în sine și Palatul Luxembourg merită vizitate.
Pentru relaxare în aer liber vă recomand o plimbare de-a lungul Senei, aveți vreo 4 kilometri de făcut în zona centrală în care puteți descoperi cele mai importante obiective din centrul Parisului, amplasate de o parte și de alta a fluviului. Dacă vreți ceva mai palpitant puteți cumpăra bilete pentru una din croazierele pe Sena, cel mai avantajos fiind Batobus-ul, unde biletul e 12 euro întreg sau 9 euro dacă aveți un abonament Navigoo.
Duminică, înainte de a pleca, am tras o fugă și la Moulin Rouge, măcar pentru a vedea intrarea. Spectacolele sunt foarte tentante, dar au loc seara iar biletele încep de la 150 de euro, deci pregătiți-vă banii de acasă dacă doriți mai mult.
Atmosfera în Paris
Parizienii își trăiesc viața, cel puțin așa mi s-a părut mie, că le place să se răsfețe, să iasă la terase, să se plimbe. Deși era octombrie și destul de friguț lumea era la terase, cu o cafea sau un pahar în mână, zâmbind sau privind oamenii care trec.
Mulți spun că parizienii sunt aroganți, reci. E complet fals, doar că sunt prea mulți turiști pe străzi care îi abordează în engleză, fără nici o introducere. Cel puțin așa mi s-a părut mie. Eu am încercat să vorbesc cu ei cât mai mult în franceză și nu am avut nici o problemă, am primit mereu indicațiile cerute sau ajutor. Da, francezii, mai ales cei tineri, știu engleza, dar se simt mult mai bine atunci când începi o conversație cu ei în franceză. Cuvinte ca Bonjour, Excuse-moi, Merci, Comment ça va pot face minuni când aveți nevoie de ajutor în Franța.
E relaxant să faci o plimbare prin centrul Parisului, mai ales seara, când toate luminile se aprind și orașul parcă se schimbă la față. Nu uitați de eșarfe dacă vreți să vă integrați în peisaj. Un alt element interesant este amestecul de nații. Pe lângă turiștii mereu prezenți pe străzi în Paris trăiesc foarte mulți negri și chinezi, deci obișnuiți-vă cu petele de culoare.
Mâncarea în Paris
Parisul e cunoscut la nivel mondial pentru restaurantele sale, dar și pentru prețurile din ele. Totuși, găsiți și restaurante decente, unde un fel de mâncare începe de pe la 10-12 euro, iar prețul pentru o bere e de 3-4 euro. Majoritatea au afișate prețurile la intrare sau afișează prețul pentru meniul zilei, o opțiune ce merită luată în considerare dacă vreți să vă încadrați în buget. Cele mai mici prețuri le găsiți la fast-food-uri, unde poți mânca pe săturate cu 7-8 euro.
O altă opțiune, mai ales vara, este să vă cumpărați voi toate cele necesare pentru un picnic, să luați și o sticlă de vin dintr-un magazin și să căutați un spațiu verde unde să vă relaxați. Parizienii așa fac, de ce nu am proceda și noi la fel. Nu ratați specialitățile din brânză, Franța e cunoscută și pentru asta.
Cazarea în Paris
Hotelul unde am stat noi, Holliday Inn Opera, 4 stele, era aproape de centrul Parisului și prețurile începeau de pe la 250 de euro pe noapte. Personalul era foarte amabil, camera avea un pat așa de moale încât adormeai numai cât te puneai în el, iar la micul dejun aveau niște croissante delicioase. Recunosc, era un hotel scump, dar deh, locația și facilitățile se plătesc.
Totuși, se găsesc și hoteluri cu prețuri începând de la 80 de euro pe noapte, dar cel mai bine e să căutați din timp cea mai bună ofertă și să vă rezervați o cameră. Din ce am înțeles Parisul e mai aglomerat în lunile călduroase, dar la ei nu prea există conceptul de extra sezon, tot timpul sunt turiști care vin.
Per ansamblu, Parisul e un oraș care merită vizitat măcar o dată în viață, iar singurul nostru regret este că nu am stat mai mult timp. Data viitoare când mergem vom aloca mai mult timp muzeelor și Disneyland-ului, pe care am fost nevoiți să îl scoatem din program acum.
Fotografii din Paris
[mudslide:picasa,0,mariuss.sescu,5662677318368705761]
Care ați mai fost la Paris? Cum vi s-a părut?
O gramada de bani 😀
Cazarea e cea mai costisitoare, cu mâncarea și vizitele te descurci. Dacă ai până în 26 de ani nu plătești intrarea la muzee și alte obiective turistice.
Adica ti se cere un act de identitate? Sau cum se procedeaza daca ai sub 26 de ani? Eu merg in 25 oct si vreau sa stiu cat mai multe + ca nu vreau sa cheltui foarte multi bani 🙂
da.
foarte frumos! felicitari Marius atat pentru excursie cat si pentru articol. iubesc Parisul, cred ca si tu acum. 🙂
E clar, trebuie să repet experiența.
Foarte fain! Noi nu am apucat sa ajungem la Versailles – data viitoare nu il mai ratam, iar Sacré-Cœur am vazut-o seara.
Noi vrem sa mai ajungem si anul dar vom vedea 🙂
Sacre Couer e bine de văzut ziua, să prinzi și priveliștea asupra Parisului. Pentru Versailles îți trebuie măcar o zi.
Parisul e de vis 🙂 superbe pozele, mai ales Eiffelul noaptea 😀
Cum a rezistat micuta?
[…] 6, la fel cum nu eram sigur că mă voi muta la Bacău în septembrie și nu mă gândeam să vizitez Parisul în octombrie. Nici la SnowCamp nu știam că voi ajunge decât cu puțin timp înainte de […]
Ai platit foarte mult pe transport..daca te duce duce mintea poti intra linistit cate 2 pers.pe un bilet la metro.maxim 15 min.faci dintr-un loc in altul al Parisului cu metroul.Hotelul iar proasta alegere,orientare 0. Sunt hoteluri langa metrou de 4* ffff ieftine,spun pentru ca recent am venit de la Paris + ca traiesc in Franta.Apoi,francezii sunt ff reci,aroganti,0 limba franceza iar persoanele care le-ai vazut dupa ora 8 pe strada cu siguranta erau tuuristi.:))
Așa Oana, explică-ne cum românii care plătesc corect sunt proști, de asta avem noi o reputație bună afară. Continuă te rog.
Multumesc pt detalii!luni voi merge o sapt la París.
Buna ziua.Eu merg pe 23 .02.19,nu am fost nici o data nu stiu cum o sa ma descurc..PENTRU INCEPUT ..CUM ESTE VREMEA IN FEBROARIE..
FRIG.