Majoritatea suntem ingroziti atunci cand trebuie sa vorbim in fata unei audiente. Adevarul este ca publicul nu este interesat de cum arati, cu ce te-ai imbracat sau ce ai mancat inainte de prezentarea ta. Ei vin ca sa afle informatii noi, ca sa isi imbogateasca cunostintele, iar tu trebuie sa le oferi ceea ce vor!
Cea mai buna metoda pentru a scapa de trac este sa exersezi cat mai mult, sa vorbesti la cat mai multe evenimente, sa vezi unde ai gresit si sa retii ceea ce a functionat. Eu de fiecare data cand vorbesc in public incerc sa analizez cat de mult am evoluat fata de ultima prezentare pe care am tinut-o si ce greseli am facut. Si da, inca mai retineri, inca ma mai balbai, inca mai incurc ideile intre ele, dar asta nu inseamna ca renunt si ma ascund.
Cateva sfaturi pe care le poti folosi atunci cand te pregatesti sa vorbesti in public, in fata unei audiente:
1. Gandeste-te la audienta
Ce informatii spera ei sa afle de la tine? De ce au venit la prezentare? Cu ce idei vor vor ramane dupa ce termini prezentarea? Nu trebuie sa te gandesti la tine si la problemele tale, in acele clipe e vorba despre ei.
2. Pregateste-te temeinic
Nu e suficient sa te urci pe scena si sa vorbesti. Pregateste-ti prezentarea cu cateva zile inainte. Repeta ideile principale in fata oglinzii. Gandeste-te la intrebarile si obiectiile care ar putea sa apara din public. Nu astepta pana in ultimul minut pentru a te gandi la ce vei spune in prezentare.
3. Fii pasionat de subiect
Cu cat esti mai pasionat de subiectul prezentarii cu atat sansele de reusita sunt mai mari. Atunci cand vorbesti despre ceva care iti place publicul simte asta si receptioneaza mai usor mesajul tau. De exemplu eu nu as putea sa tin o prezentare legata de sport. Nu am tangenta cu sportul, nu ma uit la fotbal/tenis/baschet si probabil as adormi audienta daca as vorbi despre sport, pentru ca nu sunt pasionat de acest subiect.
4. Incearca sa vorbesti in public cat mai des
Profita de oportunitati, multumeste-te la inceput cu prezentari in fata unei audiente reduse. Poti tine prezentari pentru ONG-uri, prezentari pentru studenti, prezentari pentru cei care vor sa invete despre domeniul tau de expertiza. Cu timpul vei deveni mai bun si vei tine prezentari in fata unei audiente numeroase.
5. Relaxeaza-te inainte de prezentare
Nu te stresa cu 5 minute inainte sa incepi prezentarea. Nu te mai gandi ca o vei da in bara, ca nimeni nu va intelege prezentarea ta, ca vei avea emotii. In cel mai rau caz va fi o prezentare care va trece neobservata. Gandeste pozitiv. Iti place subiectul prezentarii si ai suficienta experienta, ai informatii utile pe care le poti transmite audientei. Focuseaza-te pe aceste lucruri!
6. Fii tu insuti
Oamenii nu vin la o prezentare cu o anumita impresie despre tine, ei vor sa te descopere asa cum esti in realitate. Nu incerca sa pari altcineva. Un mic truc este sa inserezi detalii personale despre viata ta in timpul prezentarii. Atentie totusi, detaliile foarte personale pastreaza-le pentru tine.
7. Incepe prezentarea cu o afirmatie care atrage atentia
Sa spunem ca ai de facut o prezentare despre avantajele social media pentru o companie care vinde online. Daca incepi cu o fraza ca “90% dintre utilizatorii de internet sunt influentati de informatiile din social media atunci cand cumpara online” cu siguranta vei atrage mai multa atentie decat 4 slide-uri cu informatii despre utilizatorii de internet.
8. Defineste scopul prezentarii
Prezentarea ta trebuie sa le ofere informatii, sa le transmita din experienta ta sau sa ii motiveze pentru a face un anumit lucru? Daca iti stabilesti scopul prezentarii de la bun inceput si te focusezi pe el iti va fi mai usor.
9. Spune o poveste, foloseste exemple practice, imagini
Oamenii nu sunt buni la retinut cifre, dar tuturor ne place o poveste. Chiar daca prezentarea ta se invarte in jurul unor statistici, poti folosi exemple practice, scurte povestioare, imagini in legatura cu subiectul prezentarii care sa ajute audienta sa retina informatiile.
10. Spune o gluma
Oamenii iubesc glumele. Chiar daca nu esti o persoana amuzanta poti cauta o poanta buna legata de prezentarea ta si o poti insera la momentul oportun, pentru a relaxa atmosfera.
11. Realizeaza contactul vizual cu audienta
La capitolul asta mai am si eu de lucru. De regula in timpul unei prezentari este bine sa stabilesti o legatura cu audienta. Poti sa privesti cateva secunde o persoana ca si cum ai vorbi direct cu ea. Dupa aceea treci la alta persoana, apoi alta si asa mai departe. Nu privi in tavan, in podea sau catre slide-uri. Nu sta cu capul bagat intr-o foaie pe care ti-ai notat rezumatul prezentarii.
12. Incadreaza-te in timpul alocat prezentarii
Nimanui nu ii plac prezentarile care tin 2 ore in loc de 30 minute. Personal cred ca peste 30 de minute atentia audientei scade enorm, indiferent de cat de atractiva este prezentarea si cat de pasionat este speakerul. Incadreaza-te in program iar daca vor fi completari cu siguranta le poti face in timpul sesiunii de intrebari si raspunsuri care urmeaza dupa prezentare. Pentru a te incadra in timpul propus e bine sa te cronometrezi acasa, in timp ce repeti ceea ce vei prezenta.
13. Nu te scuza
Daca te afli in fata unei audiente imbracata business si tu esti in blugi si tricou nu iti incepe prezentarea cu “Ma scuzati pentru ca am venit in blugi si tricou” pentru ca atragi atentia asupra unei probleme care ar fi trecut neobservata. Fa-ti treaba, ofera-le cea mai buna prezentare de care esti in stare!
Nimeni nu se naste cu abilitatea de a vorbi in public. Un speaker devine bun prin practica, prin acumularea de experienta. E la fel ca mersul pe bicicleta, cu cat mergi mai mult cu atat devii mai bun. Vorbitul in public iti ofera ocazia de a transmite celorlalti ideile tale, experienta ta si viziunea ta asupra domeniului in care esti pregatit. In plus te ajuta foarte mult in construirea unui brand personal.
Voua va place sa vorbiti in public? Daca nu, care sunt motivele?
[…] This post was mentioned on Twitter by Marius Sescu, Paun Eugen. Paun Eugen said: RT @mariussescu: 13 sfaturi pentru o prezentare de nota 10 http://bit.ly/c91L95 […]
Daca esti intr-o sala de oameni imbracati la 4 ace, iar tu vii in fata lor in blugi vei trece ne observat? Nu cred 😀
Cu restul punctelor sunt de acord 🙂
Nu vei trece neobservat, dar daca atragi atentia asupra faptului iti agravezi situatia.
Sau poți să începi printr-o glumă cu privire la această neconcordanță :).
Da, îmi place să vorbesc în public :D.
Da, dar poate fi cu doua taisuri :).
Multumesc pentru sfaturi! Vineri voi tine prima mea prezentare si chiar aveam nevoie de cate idei, scurte si la obiect 🙂
Bafta la prezentare Sadak.
[…] ca realizezi o prezentare exceptionala si nu uita sa mentionezi site-ul tau si afacerea ta in cadrul […]
[…] Si pentru ca tot suntem la capitolul prezentari, cateva sfaturi pentru o prezentare de nota 10. […]
[…] timp am învățat enorm de multe despre o prezentare reușită și nu ratez nici o ocazie de a crește, de a mă perfecționa, de a învăța lucruri noi. Nu ezit […]
[…] mai scris pe blog despre cum te poți pregăti pentru a avea o prezentare reușită, am pus și exemple cu slide-uri care au fost refăcute pentru a avea impact la public, prezentarea […]
[…] Vă doresc să aveți parte de cât mai puține prezentări de genul celor văzute de mine azi, iar dacă vreți resurse suplimentare pentru prezentări mai bune am mai scris și alte articole: Sfaturi pentru prezentări frumoase în PowerPoint, Cum sa faci o prezentare Powerpoint reusita: exemple, 13 sfaturi pentru o prezentare de nota 10. […]