fbpx

Eu nu mai citesc un blog atunci când ………………………

Uneori dimineața, pe lângă mailurile obișnuite din spam, cu viagra, lenjerie de lux sau ceasuri, mai primesc și câte un email de la Feedburner, prin care mă anunță că un cititor s-a dezabonat de la articolele de pe blog. Și pentru 1 secundă sunt trist.

Feedburner e un serviciu excelent oferit de Google pentru a gestiona abonarea la articolele de pe blog, prin email sau RSS. Doar că trimite dimineața emailul ăsta, atunci când se dezabonează cineva de la blogul tău.

La început eram stresat, ba chiar trimiteam emailuri tuturor celor care se dezabonau, îi intrebam de ce s-au dezabonat, ce nu le-a plăcut la blogul meu, cu ce am greșit. Dacă primeam un răspuns la 10 emailuri trimise era bine. În timp am renunțat să mai trimit emailuri celor care se dezabonează. Eu m-am schimbat, subiectele de pe blog s-au schimbat, preferințele cititorilor s-au schimbat, deci e normal faptul că unii cititori vin și alții pleacă. Totuși, mai am din când în când curiozitea asta, să văd de ce lumea renunță la un site sau un blog pe care cândva l-a citit cu plăcere.

Unul din cele mai importante motive pentru care cititorii pleacă eu cred că este scăderea calității articolelor. Ai început în forță, cu pasiune, ai scris articole geniale care ți-au atras mulți cititori, linkuri, recomandări pe alte bloguri. În timp însă ai devenit comod, ai început să scrii doar din obligație. Cititorii sesizează când bloggerul nu mai scrie cu aceeași pasiune, când începe să bage subiecte de umplutură doar pentru a face norma, când nu mai are grijă de blog ca înainte. Și atunci pleacă, se dezabonează.

Clic pe imagine ca să vă abonați la blog, nu vă e milă de cățelul ăsta:

Pe lângă ce cred eu, am pus și pe Facebook întrebarea din titlu, pentru a vedea de ce renunță alții să citească bloguri.

Pe primul loc în top sunt greșelile gramaticale, lucru perfect normal, nici eu nu aș citi un blog unde articolele sunt scrise în grabă, fără atenție la detalii.

Pe locul doi urmează temele abordate în articole și stilul folosit de blogger. Când bloggerul devine arogant și își tratează cu dispreț cititorii, când articolele scrise oferă aceleași informații ca pe alte zeci de bloguri cititorii pleacă. Totuși, eu știu destui bloggeri care abordează aceleași teme, subiectele zilei, dar au un stil personal care îi captivează pe cititori, deci e important să nu fii un alt blogger copy/paste, să ai o voce unică, să te diferențiezi de ceilalți bloggeri.

O parte din răspunsurile primite pe Facebook la întrebarea Voi când renunțați să citiți un blog? sunt mai jos:

E clar că motivațiile cititorilor diferă, totuși, în final e important pentru bloggeri să păstreze legătura cu cititorii, să remarce când ceva se schimbă în cadrul comunității de pe blog.

Voi când renunțați să citiți un blog?

Recomandă

9 Comentarii

 1. Eu renunt sa mai citesc un blog cand majoritatea articolelor devin negative. Mai mult, detest cand bloggerul se contrazice. De exemplu azi il ingroapa pe vecin cu noroi pentru o fapta oarecare, ca peste cateva luni sa infaptuiasca acelasi lucuru si sa se laude. (caz concret)

 2. Eu nu folosesc subscribe, ca nu gust sa mai primesc cateva zeci de emails pe zi. Si sa citesc pe un RSS, se pierde tot farmecul blogului. Scot un blog din bookmarks cand nu are updates. Inteleg ca scrii o data la 3 zile, dar scrie macar atunci. Cand nu misca nimic cu saptamanile, prefer sa incarc bara de bookmarks cu alte situri. Incetez sa vizitez situri care ‘freaca’ aceleasi idei, care au prea mult continut licentios, care de fapt nu prezinta nimic interesant sau util.

  • Da, aveam și eu bookmarks și le deschideam frumos pe toate odată. Când erau 10 bloguri, mergea, de la 30-40 în sus îmi mânca prea mult timp metoda, Google Reader mă ajută să scanez rapid articolele interesante.

   Partea interesantă e că în .ro 70% dintre cei care se abonează la un blog o fac prin email.

 3. Greseli de gramatica le trec cu vedere ca si eu fac o gramada,recunosc nu am prea multa scoala :)) dar in general subiectele abordate sunt principalul motiv pentru care nu mai citesc un blog

 4. Greselile de gramatica, exprimare si stilul sunt cele care ma fac sa elimin din start un blog de pe lista celor pe care le-as putea citi.
  Cand ajung sa renunt a mai citi un blog o fac fie pentru ca autorul s-a cam lenevit si nu mai scrie cu zilele, fie pentru ca a facut o schimbare de macaz intr-o directie de care nu sunt foarte interesata… Mai renunt la bloguri si cand nu imi place atittudinea bloggerului vizavi de anumite fapte, intamplari sau anumiti oameni (insa am observat ca in acest caz, daca stiu ca are ceva de oferit, ma intorc pe blogul lui dupa o anumita perioada).

  • Eh, fiecare are dreptul la o opinie, atât timp cât vine și cu argumente pentru ea. Practic dacă toți am scrie pe blog fără opinii ne-am transforma într-un jurnal de știri care relatează știrile detașat. Cred că asta e particularitatea bloggingului, că cel care scrie are o opinie și nu se teme să o expună.

 5. cand stilul de scris al acelui blogger nu ma atrage, chiar daca am intrat de 10 ori la el pe blog, asta dincolo de greseli gramaticale, pentru ca in cazul asta nu inteleg cum de persoana aia si-a facut blog + se crede mare blogger.

  • Există bloggeri care au un stil de scris mai puțin captivant, dar sunt urmăriți pt că oferă știri în exclusivitate, publică linkuri utile etc. Nu trebuie neapărat să fii un bun povestitor, deși ajută.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *