fbpx

Youtube a decis să suporte clipurile filmate pe verticală, mai exact să le afișeze fix așa cum sunt filmate, pe verticală, pe telefon, tabletă sau ce alt dispozitiv mai suportă aplicația lor. Înainte le roteau și le afișau pe orizontală, cu două margini negre. Pe ei îi înțeleg, pierd teren și au început să adauge funcții noi pentru a rămâne atractivi.

A venit și CEO-ul Snapchat și a zis că e ok să filmezi pe verticală, că clipurile de genul ăsta generează de 9 ori mai multe interacțiuni bla bla. Prostii, vă zic eu.

Filmatul pe verticală e o dovadă de amatorism, și nu e nevoie de Times New Roman să vă spună asta. Știu că mulți ne-am trezit cu un smartphone în mână fără a știi cum să îl folosim, dar ideea e simplă: Vrei să filmezi un clip video dreptunghiular, pe care să îl vezi după aceea pe televizorul sau monitorul tău dreptunghiular, PE TOT ECRANUL? Atunci rotește telefonul la orizontală când filmezi, altfel vei avea o filmare care acoperă doar 1/3 din ecran.

Voi ați filmat vreodată pe verticală? Nu știu cum , dar eu nu am nimerit niciodată butonul de filmare până nu am rotit telefonul. 🙂

9 Comentarii

 1. I’ll just leave this here: https://www.youtube.com/watch?v=Bt9zSfinwFA (Gloove and Boots explicand care e treaba cu videourile pe verticala 🙂 )

 2. Seriously, pentru că nu se văd bine pe televizoare? Ultima oară când am verificat, televizoarele nu erau dispozitive mobile, deci nu mai contează. Chiar mai există tineri care filmează cu telefonul și apoi le văd pe TV?? Ah, și btw, monitorul meu e rotit vertical … că așa pot lucra mai bine 😉

 3. desi nu-mi place snapchat si nici pe ceo nu prea il agreez cam are dreptate; cel putin el ramane loial ideii de fun si do as you wish/dare.

  clipurile pe verticala nu sunt o problema creata de useri ci de dezvoltatori. daca ar baga functii sa nu poti sau sa ai limitat accesul la a filma cat tii telefonul vertical nici nu am vedea asa des clipuri verticale, deci in opinia mea e pb dezvoltatorilor.

  in plus mi se pare ipocrizie sa spui ca sunt prosti sau amatori aia care filmeaza pe verticala, e mai natural sa tii telefonul cum il folosesti in mode normal(aka, verticala) deci de ce ar trebui sa il rotesti?

 4. Toată lumea a filmat „pe verticală”. A, că unii nu recunosc… nu-i bai. Măcar odată, toată lumea a filmat pe verticală.

  Cât despre fotografii „pe verticală”, ce să mai zic?! Încadrezi cum ai chef și cum îți place. Dac-ar fi fost telefoanele mai ușor de ținut altfel, sigur se filma altfel. Altfel, aș vrea să văd pe unul care ține bine cu o singură mână un teledon ca să filmeze „pe orizontală”.

  Fiecare filmează cum crede de cuviință cu aparatul lui.

Lasă un comentariu