Râdeam zilele trecute cu un client care voia să treacă un site de pe WordPress/WooCommerce pe OpenCart, doar pentru că i se părea mai popular OpenCart, în condițiile în care ultimul e folosit de sub 1% din magazinele online, pe glob. I-am arătat cifrele și s-a lămurit, nu mai trece, trebuie doar să își optimizeze site-ul. Totuși, cât de popular e WordPress la noi?
La nivel mondial 43% dintre site-urile web rulează pe WordPress, iar dacă vorbim doar despre site-urile ce au în spate un sistem de gestionare al conținutului, procentul e și mai mare, peste 62%. Eram curios câte din site-urile din România rulează pe această platformă, feelingul meu fiind că procentul e și mai mare la noi, deoarece WordPress a prins bine și majoritatea site-urilor cu care lucrăm sunt construite pe platforma asta.
Am găsit o analiză făcută de Cyber Folks, companie ce oferă servicii de gazduire web de peste 18 ani în mai multe țări, inclusiv România, și care a preluat în ultimii ani mai multe branduri cunoscute pe zona de hosting din România. Dacă aveți hosting web sigur ați auzit de ei. Concluzia pe scurt – 91% din site-urile cu CMS din România rulează pe WordPress.
În martie 2024, din 357.628 de domenii analizate, pe 151.821 de domenii a fost detectat un sistem CMS. Dintre acestea au fost confirmate 138 848 site-uri bazate pe WordPress. Practic, dacă vorbim de site-urile ce folosesc un CMS, la noi 91% folosesc WordPress, dacă ne raportăm strict la analiza lor. Nu zic că astea sunt cifrele exacte, din ce știu eu numărul de domenii .ro înregistrate, depășește lejer 600.000, dar totuși, e clar că la noi WordPress e cea mai folosită platformă CMS, și ai aproape 1 din 2 șanse ca site-ul pe care intri să ruleze cu WordPress, dacă ești în România.
De ce e WordPress cel mai popular CMS știm deja – ușor de instalat și configurat, o mulțime de teme și pluginuri gratuite și premium, în câteva ore poți avea un site lansat pe internet, dacă nu ești pretențios. Dacă vrei ceva profi trebuie să apelezi la un designer web și un programator, dar asta e altă discuție, că la noi 90% dintre cei care spun că fac programare web de fapt doar instalează teme.
Evident că și Cyber Folks oferă găzduire optimizată pentru WordPress, au o promoție acum pentru primele 3 luni, de la 4 euro pe lună cu LiteSpeed, LSCache și stocarea rapidă NVMe. Oferă și pachete de hosting standard, de la 2 euro pe lună, pentru primele 3 luni. Mi-a plăcut sloganul lor, nu toate serviciile de găzduire web sunt create egal.
Ei zic că excelează pe partea de suport tehnic prietenos, și adevărul e că asta e cel mai important când ai nevoie de servicii de găzduire pentru site sau magazinul online, să te poți înțelege cu oamenii din spatele serverelor, în limba română.
Voi ce pe aveți site-ul, tot WordPress? 🙂
Tot Woocommerce și aici, e cel mai ok raportat la costuri de mentenanță dacă ai un magazin online mic sau mediu.
Blog creat pe platforma WordPress, cred că 99% din blogurile din România au în spate această platformă
La bloguri clar, la site-urile de prezentare sau magazinele online mai sunt și alte opțiuni, dar sunt mai greu de setat.
Un blog pe WordPress si unul HTML/CSS. Dar vreau sa mut si blogul WordPress pe HTML/CSS – adica static.
Pare prea multă bătaie de cap pentru cine nu e programator, adică 99% dintre cei care mai scriu pe bloguri. 🙂
Nici eu nu sunt programator. Dacă este vorba doar de HTML și CSS, atunci da, este un pic mai greu.
Dar sunt tot felul de unelete care automatizează procesul și astfel munca devine mult mai ușoară.
clar wordpress. folosesc de peste 10 ani si inca gasesc chestii noi si sunt surprins de cat de complex poate fi 🙂