Bucureștiul, un oraș din care toți locuitorii vor să plece?

Când am vizitat Londra vorbeam cu cei din familia extinsă stabiliți acolo că pe stradă nu prea vezi englezi, e plin de indieni, marocani, chinezi, turiști de toate națiile, dar englezi autentici prea puțin, și nu mă refer doar la zonele turistice, că am umblat peste tot. Ei mi-au zis, mai în glumă mai în serios: Păi da, că englezii adevărați au plecat de mult din Londra. Și nu e singura capitală unde am văzut asta, prin Paris e la fel, plin de negri, și în Roma pe stradă auzi mai mult română, albaneză, poloneză. Oare din toate capitalele locuitorii pleacă spre alte orașe mai liniștite, la un moment dat?

Dacă vorbim despre București, să lăsăm la o parte eterna discuție despre bucureștenii adevărați versus cei veniți din provincie, pe care o poți rezolva rapid întrebând un bucureștean din ăsta mândru tare de el de unde erau bunicii lui, în 90% din cazuri nu erau din capitală.

Nici nu ar avea cum, în 1930 Bucureștiul avea 570.000 de locuitori. Până la cele 2,1 milioane din prezent, plus încă vreo 500 de mii fără domiciliu de București în acte (zic eu), dar care stau aici, e mult de mers. Matematic 1 din 4 bucureșteni își are bunicii proveniți din altă zonă a țării.

Faza e alta, Indiferent că vorbim de cei născuți și crescuți în capitală sau de oameni care au venit aici în speranța unui trai mai bun, tot mai mulți prieteni îmi zic că se gândesc să plece, și nu, nu e doar vina primariței Firea, deși cred că și ea face eforturi disperate să îi alunge pe toți cei care vor să mai muncească în capitală.

La 20 de ani mergi în București că vrei un job bine plătit, ai ambiții să reușești în corporate, să îți faci conexiuni, să te afirmi în nu știu ce domeniu. După 30 de ani prioritățile se schimbă, cariera nu mai e pe primul loc, apar copiii, începi să te gândești că alea două ore pierdute zilnic cu naveta se tot adună, și chiar dacă câștigi 2-3 mii de euro parcă nu știi unde se duc, că ratele trebuie plătite lunar, iar în concediu mergi tot o dată pe an.

Văd asta la mulți cunoscuți, ori vor să mai strângă niște bani și să deschidă un business în alt oraș, ori vor să plece afară, ori își caută un job similar în alt oraș de la noi. Alternative nu sunt multe, și eu când mă uitam în ce oraș din România m-aș muta dacă ar fi cazul am rămas doar cu Brașov, Cluj și Sibiu, deși știu că și locuitorii de acolo vor zice că e nasol la ei.

Faza e că Bucureștiul mi se pare un oraș fantastic pentru oportunități, carieră, dezvoltare profesională, conexiuni. Dar după ce ai deja conexiunile, ai câștigat ceva bani, ți-ai rezolvat cariera, începi să te întrebi: Ok, asta e tot? Vreau să trăiesc aici toată viața?

Chiar sunt curios, dacă stați în București, cum vi se pare orașul?

Recomandă prietenilor!
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •   

17
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Narcis
Vizitator

Salut!

Eu sunt in Bucuresti de 10 ani si nu am niciun plan sa ma mut de aici, deocamdata.

Este adevarat ca orasul este foarte aglomerat, ca ar putea fi mai bun dpdv al curateniei,  etc. dar are si plusuri: scoli bune, spitale mai bune, viata culturala bogata, organizeaza competitii sportive de cel mai inalt nivel, etc.

Oricaruia dintre cei care muncesc in Bucuresti ne vine sa evadam de aici, dar un weekend la munte sau la bunici la Bacau pot rezolva cat de cat problema.

Pana la urma, fiecare decizie are si o parte de asumare, nu? Plusuri si minusuri exista oriunde.

Spor! 🙂

Claudiu Rpx
Vizitator

Pe scurt? Da.

Cronicarul
Vizitator

Cu 2 saptamani in urma am fost la un simpozion la Bucuresti. Am stat 5 zile si concluzia e: NU VREAU SA LOCUIESC ACOLO!

Mult prea agitat si aglomerat e Bucurestiul, pentru mine.

Marius Sescu
Vizitator

Nu cred că vrei să fii faimos în Londra în perioada asta. 😀

Maximilian-Teodor Voloaga
Vizitator

eu si cu romanul brutar

Anda Darie
Vizitator

Nici Oradea nu sta bine la multe capitole, dar nu ma vad migrand in alte orase ale tarii, poate doar inafara daca prind ceva bun ca job.

Nicu
Vizitator
Nicu

Locuiesc in Bucuresti de 8 ani si pana in acest moment nu mi-am dorit niciodata sa plec de aici. Ca orice oras mare, daca poate fi numit mare comparand-ul cu Londra, Tokyo sau New Delhi, are plusuri si minusuri. Sa nu ne facem sperante ca daca te muti in Cluj sau Sibiu va fi lapte si miere. Da, mai multa liniste poate, mai putin aglomerat si poluat, dar lipsesc alte lucruri. Este aglomerat, este zgomotos, dar aici este viata mea si momentan nu ma vad plecat. Aici gasesti cam tot ce vrei, de la magazine la locuri de munca bine… Citește tot »

Model Videochat
Vizitator
Model Videochat

Este un oras foarte aglomerat, e normal sa existe dorinta accea de a fugi, dar pe de alta parte imi place orasul pentru ca sunt foarte multe evenimente la care poti participa si acest lucru nu prea il gasesti in alt oras!

Gabriela
Vizitator
Gabriela

mie mi se pare ok, dar clar nu mai prezinta aceeasi siguranta ca acum 20 de ani. Sunt nascuta si crescuta aici, parintii nu sunt bucuresteni. Am stat cam 4 ani in UK si am revenit dar ma gandesc serios sa ma mut la curte in afara Bucurestiului in 1-2 ani.