fbpx

O noua lovitura pentru presa locala?

Dragos Stanca anunta azi pe blogul personal ca reteaua de ziare locale MediaPRO va fi inchisa, fiind vorba atat publicatiile tiparite cat si de editiile online ale Bănăţeanul, Bihoreanul, Clujeanul, Hunedoreanul, Ieşeanul şi Sibianul.

Iulian Comanescu confirma si ofera cateva explicatii, principala fiind cea legata de rentabilitatea si profitul generat de publicatii.

Pe plan local Ieseanul ar fi a doua publicatie inchisa anul asta la Iasi, dupa Jurnalul de Est. Pe BRAT apare ca in martie 2009 Ieseanul ar fi vandut 14.854 ziare, dintre care doar 235 erau abonamente.

Aceeasi ingrijorare pe care o are Iulian o am si eu: daca se inchid toate ziarele locale care nu erau aservite politic ce fel de presa locala vom citi pe viitor? Se stie ca multe dintre ziarele micute supravietuiesc prin favorizarea grupurilor de interese.

Astept confirmarea oficiala a inchiderii retelei locale MediaPRO.
Update: Cosmina Noaghea afirma ca varianta închiderii ziarelor locale este “un scenariu printre multe altele” şi că nu s-a luat nicio decizie. Detalii pe paginademedia.

Recomandă

8 Comentarii

 1. Mai sunt si alte publicatii care nu se simt bine :D.

  P.S. Dupa ce am citit stirea asta, m-am gandit la o chestie: daca nu ar fi deloc presa locala?
  P.S. Am primit si confirmarea din interior. La Ieseanul treburile sunt sigure (grave).

 2. Ei bine, ar fi cam nasol fara presa locala. Totusi cred ca blogarii ar putea face un efort pentru a mentine cetatenii la curent cu ce se mai intampla prin oras.
  Deci lipsa presei poate avantaja blogarii, banuiesc.

 3. Ai aruncat cu ochiu´, dar nu unde trebuie.
  Sunt 13.104din care 235 abonamente.
  Luna martie a avut 5 săptămâni. Asta înseamnă 2620 ex. vândute săptămânal. Ține cont că se distribuie împreună cu ProTV Magazin.
  Nu te-ai uitat la numărul de exemplare promo, care a crescut în fiecare lună, proporțional cu numărul de retururi.
  În fine. Ajungeai să dai 1,99 lei pentru un săptămânal de 8 pagini (restul de 8 erau reclamă) plus un ghid TV de 100 de pagini (pe care-l găseai la 1,79 la Selgros)

  Întrebarea e: Câte ziare ar fi vândut fără acest ghid TV? Tot atâtea?

  @altcineva
  Da, blogării or să informeze la greu despre ce se întâmplă în urbe. Că-s doar plătiți pentru asta, alt giob nu au.
  Mai pune mâna pe-o carte de gramatică. Sau zi-mi când e ziua ta, să-ți fac cadou un ¨Îndreptar ortoepic, ortografic și de punctuație.¨

 4. @Akbar – a fost deja, dar poti sa imi faci cadou asta. Tu chiar cumparai Ieseanul?

  Normal ca bloggerii vor inlocui presa: Mazgalici va scrie mondenitatile, Ines rubrica pentru femei, EBogdan cea pentru barbati, eu ma bag la editoriale, Cosmin Vaman o sa bage niste poezii. Mai trebuie sa prostim o editura sa ne scoata un tiraj de 10.000 de buc lunar si gata.

 5. Cu îndreptarul era vorba de @altcineva. Trebuia să nu sparg paragraful, să se înțeleagă.
  Nu, chiar nu-l cumpăram.

  Până nu-și vor câștiga credibilitatea, e simplă ficțiune ce-ai scris tu mai sus. A, ar fi posibil să fie un succes, dacă blogărul apare pe afișe ca Ivan la europarlamentare. Încadrat de zoso ori arhi. That would be fun 😀

 6. Nu cred ca un blogger poate sa inlocuiasca macar o rubrica de ziar local. Exceptand horoscop si vremea!:)
  Presa locala se face mult mai greu decat cea centrala. Acolo, oamenii sunt prea putin deschisi pentru ca sunt taxati instant. Riscul sa apari in ziar intr-o postura rea atrage mania intregului oras, deci mai bine iti vezi de treaba. Cam asta e mentalitatea. Acolo fac conferinte de presa partidele locale, primaria si prefectura. Restul institutiilor aproape ca nu exista din punct de vedere mediatic.
  Si sa nu uitam un amanunt. Internetul nu a patruns in toate catunele din tara asta. Foarte multi nu au nici curent, ca atare, ziarul, e singura sursa pentru ei.
  Mai trebuie spus ca un blogger nu stiu cat de bine se descurca cu realizarea unei anchete. Ca opinii emite toata lumea. Cat despre monden, poate sa scrie oricine, ca nu-i mare filosofie. Dar ce ne facem cu adevarata informatie, aceea care se culege greu, care trebuie sa fie verificata din 3 surse, care trebuie pusa fata in fata cu varianta celuilalt… Nu e asa de simplu sa faci jurnalism. Daca vrei sa faci zvonistica sau revista presei, e simplu.
  Eventual, cei de la ziar sa scrie pe bloguri proprii, sa faca jurnalism si poate, cineva, le va da bani de publicitate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *